1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Αλεξάνδρα Καλαϊκα: «Το κράτος να αναλάβει την ευαισθητοποίηση του πολίτη για...

Αλεξάνδρα Καλαϊκα: «Το κράτος να αναλάβει την ευαισθητοποίηση του πολίτη για την ασφάλεια του σπιτιού του»

Αλεξάνδρα Καλαϊκα: «Το κράτος να αναλάβει την ευαισθητοποίηση του πολίτη για την ασφάλεια του σπιτιού του»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την άποψη ότι είναι απαραίτητο το κράτος να αναλάβει την ευθύνη να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πολίτη σχετικά με την ασφάλεια του σπιτιού του εξέφρασε στη συνέντευξη της στο Cyprus Insurance News, η Αλεξάνδρα Καλαϊκα, Chief Underwriter, στην Minerva Insurance.

Η κα. Καλαϊκα συνέχισε λέγοντας ότι «Μια αποδοτική εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης του πολίτη».

Στα πλαίσια του μεγάλου Αφιερώματος της σελίδας μας για την Ασφάλιση Κατοικίας, μιλήσαμε με την Chief Underwriter της Minerva Insurance, σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τον κλάδο της Ασφάλισης Κατοικίας.

Η κα. Καλαϊκα αναφέρθηκε στις αλλαγές του κλάδου τα τελευταία χρόνια, για τη ψηφιακή εξέλιξη αλλά και για το πως νέο προϊόν της Minerva Insurance για την Ασφάλιση κατοικίας, το miplace express.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη πιο κάτω.

Πώς έχει γενικότερα αλλάξει ο τομέας της ασφάλισης κατοικίας τα τελευταία  χρόνια για την εταιρεία σας;

Με την κλιματική κρίση να δείχνει τα δόντια της και τις τεράστιες καταστροφικές απώλειες που αφήνει πίσω της, με οικονομικό αντίκτυπο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στην οικονομία, έχουμε αναβαθμίσει τα παραδοσιακά σχέδια προσφέροντας λύσεις με νέες καλύψεις και ευέλικτα σχέδια που ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες των ιδιόκτητων κατοικιών.

Οι κλιματολογικές αλλαγές και οι ανάγκες που δημιουργούν θα δημιουργήσουν μια νέα εποχή και πρόκληση στο τομέα της ασφάλισης κατοικίας.

Επίσης μπορούμε να συμβουλέψουμε τους πελάτες μας να προστατεύσουν την περιουσία /κατοικία τους από πολύ συχνές απώλειες με την προϋπόθεση το ασφαλιστικό σύστημα να διατηρηθεί υγιές  για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πώς έχει επηρεάσει η ψηφιακή εξέλιξη τον τομέα της ασφάλισης κατοικίας;

Η ψηφιακή εξέλιξη έχει ανατρέψει ριζικά τον τομέα της ασφάλισης κατοικίας. Σήμερα, ο τρόπος ζωής και η αντίληψη της ασφάλειας έχουν διαμορφωθεί από την τεχνολογία και την ψηφιακή επανάσταση.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαμεσολαβητές πρέπει να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους στις νέες απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Οι άνθρωποι σήμερα αναζητούν ασφάλεια με νέους τρόπους και αναμένουν προσαρμοσμένες λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2023 για τη Μινέρβα Ασφαλιστική

Η χρήση της τεχνολογίας, όπως η έξυπνη διαχείριση του σπιτιού, οι αισθητήρες ασφαλείας και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχουν επιτρέψει τη δημιουργία προσαρμοσμένων πολιτικών ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν ατομικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τα ψηφιακά στοιχεία και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Επιπλέον, η ψηφιακή παρουσία των ασφαλιστικών εταιριών παίζει σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η επικοινωνία μέσω ψηφιακών καναλιών και η προσφορά online υπηρεσιών καθιστούν την ασφάλιση πιο προσβάσιμη και βολική.

Τέλος, η νέα γενιά, που έχει μεγαλώσει σε έναν ψηφιακό κόσμο, αναζητά ασφάλιση που συνδυάζει τεχνολογία και αξιοπιστία. Οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να επενδύσουν σε καινοτόμες λύσεις και να παρέχουν προϊόντα που ανταποκρίνονται στις αναπτυσσόμενες ανάγκες αυτής της γενιάς.

Συνοψίζοντας, η ψηφιακή εξέλιξη έχει αναμορφώσει τον τομέα της ασφάλισης κατοικίας, επιβάλλοντας την ανάγκη προσαρμογής και καινοτομίας από τις ασφαλιστικές εταιρίες για να ανταποκριθούν στις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Πόσο συνειδητοποιημένοι είναι σήμερα οι καταναλωτές στη χώρα μας για την αναγκαιότητα της ασφάλισης κατοικίας;

Η επίγνωση της σημασίας της ασφάλισης κατοικίας αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στη χώρα μας. Παρά την αυξανόμενη επίγνωση των κινδύνων που απειλούν τα σπίτια μας, όπως οι φυσικές καταστροφές και οι κλοπές, η ασφαλιστική συνείδηση εξακολουθεί να παραμένει ανεπτυγμένη σε ορισμένες περιοχές.

Είναι απαραίτητο το κράτος να αναλάβει την ευθύνη να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πολίτη σχετικά με την ασφάλεια του σπιτιού του. Μια αποδοτική εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης του πολίτη.

Επιπλέον, η ιδέα της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικίας είναι αξίωση που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Με την εισαγωγή αυτού του μέτρου, το κράτος μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από τις απώλειες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους. Επιπλέον, η ασφάλιση κατοικίας μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς προωθεί την υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και ασφαλούς δόμησης.

Συνοψίζοντας, η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της ασφάλισης κατοικίας πρέπει να αυξηθεί με τη συμβολή του κράτους και την υιοθέτηση πιθανών υποχρεωτικών μέτρων, προς όφελος της κοινότητας και του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2023 για τη Μινέρβα Ασφαλιστική

Πόσο πιθανών είναι να δούμε γενικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες αύξηση ασφαλίστρων στην ασφάλιση κατοικίας λόγο και της κλιματικής αλλαγής;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Γενικού Κλάδου και ειδικά ο κλάδος ασφάλισης Πυρός  και άλλων κινδύνων επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση των τιμών των υλικών αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβάλει αύξηση των ασφαλίστρων παρόλο που καλούνται να πληρώσουν αυξημένες απαιτήσεις λόγω πληθωρισμού στην Παγκόσμια και τοπική αγορά. Είναι πιθανόν να δούμε αύξηση των ασφαλίστρων άλλα όχι τόσο άμεσα.

Στην δική μας περίπτωση όμως, η Minerva Insurance έχει πάει κόντρα στο ρεύμα με μείωση των ασφαλίστρων. Αυτό οφείλεται στην συνεχή προσαρμογή των σχεδίων μας στις ανάγκες της αγοράς, όπου μας βοηθά να προσφέρουμε λύσεις που ανταποκρίνονται σε ότι πραγματικά χρειάζεται ο πελάτης μας.

Πως άλλαξε ή αλλάζει η κλιματική κρίση τα κριτήρια επιλογής ενός κινδύνου στην περίπτωση της ασφάλισης κατοικίας;

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και  οι συνέπειές της επηρεάζουν  πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.  Η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές , οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας  στις παράκτιες περιοχές  ήδη επηρεάζει όχι μόνο τον Ευρωπαϊκό αλλά γενικότερα τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο. Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορεί να θεωρηθούν είτε αρνητικές, στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε ως ευκαιρία. Ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με την κάλυψη συγκεκριμένα, αν όχι όλων των καταστροφικών κινδύνων. Οι επιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τον ασφαλιστικό κλάδο με δύο τρόπους:

Α) Εάν τα έξοδα που σχετίζονται με τον καιρό είναι ασφαλισμένα , τότε αυτό θα αλλάξει το κόστος των απαιτήσεων.

Β) Οι εταιρείες ή οι τομείς που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή δεν θα δημιουργήσουν την απόδοση του κεφαλαίου που αναμένουν οι επενδυτές, όπως  ασφαλιστικές εταιρείες.

Πως συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο της ασφάλισης κατοικίας οι πληθωριστικές τάσεις; Έχουν οι πελάτες αναπροσαρμόσει τα ποσά ασφάλισης τα τελευταία 2 χρόνια που παρατηρούνται αυτές οι τάσεις;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους η γεωπολιτική αστάθεια έχουν θέσει την Παγκόσμια Οικονομία ενώπιον αχαρτογράφητων κινδύνων. Οι  Πληθωριστικές τάσεις αυξάνονται σημαντικά με κίνδυνο υποασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του 2023 για τη Μινέρβα Ασφαλιστική

Οι αυξήσεις αυτές είναι δυνατό να επηρεάσουν το ασφαλιστικό συμβόλαιο και σε περίπτωση απαίτησης, η εκτίμηση και ο Υπολογισμός της Ζημιάς θα γίνει με τις σημερινές τιμές, θα εφαρμοστεί ο Αναλογικός όρος και ο Ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί αναλογικά. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προβούν οι πελάτες σε αλλαγή  των ασφαλισμένων ποσών εάν χρειάζεται.  Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποασφάλισης στον κλάδο Ασφάλισης Κατοικιών στην Κύπρο.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα ασφαλιστικά προϊόντα της εταιρείας σας στον κλάδο της Ασφάλισης Κατοικίας;

Η κατοικία σας είναι συνήθως το πιο ακριβό Περιουσιακό σας Στοιχείο.  Προτεραιότητα σας είναι η προστασία της. Επιλέγοντας ένα από τα τρία αναβαθμισμένα ευέλικτα σχέδια Ασφάλισης πολλαπλών επιλογών μπορείτε να έχετε ολοκληρωμένα σχέδια τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών προσφέροντας νέες καινοτόμες καλύψεις. Πλέον κάναμε την ασφάλιση της κατοικίας πιο εύκολη υπόθεση. Μέσω της ιστοσελίδας μας μπορείτε  να  συγκρίνετε να ενημερωθείτε για τα ασφαλιστικά σχέδια να λάβετε την προσφορά σας και να προχωρήσετε σε ασφάλιση της κατοικίας σας.

Το αναβαθμισμένο σχέδιο Ασφάλισης Κατοικίας miplace express, είναι η ιδανική λύση ασφάλισης, προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες που φέρνει επανάσταση στο χώρο. Μετά από στρατηγική μελέτη, όπου αναγνωρίσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των σχεδίων ασφάλισης καταλήξαμε να προσφέρουμε την ιδανική λύση. Ένα σχέδιο που μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες, με καινοτόμες καλύψεις και προσιτά ασφάλιστρα. Το γεγονός ότι η πρόταση μπορεί να συμπληρωθεί σε ένα λεπτό, το ότι δεν χρειάζεται λεπτομερής αναφορά και η αποδοχή του κινδύνου γίνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχει προσφέρει σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία όπου το όφελος αντανακλάται αμέσως στον πελάτη.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον της εταιρείας σας στον τομέα της ασφάλισης κατοικίας αλλά και γενικότερα;

Παρακολουθώντας και αξιολογώντας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των καταναλωτών ,τόσο και των καιρών με μια  πολύχρονη διαχρονική πορεία στον τομέα των ασφαλίσεων είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ασφαλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν  έχοντας πάντα  γνώμονα την ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και στην τεχνολογία είμαστε έτοιμοι να ικανοποιήσουμε οποιαδήποτε Ασφαλιστική ανάγκη στον τομέα ασφαλίσεων κατοικιών.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.