1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. 5 νομοσχέδια που εκκρεμούν στη βουλή και αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο!

5 νομοσχέδια που εκκρεμούν στη βουλή και αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο!

5 νομοσχέδια που εκκρεμούν στη βουλή και αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τρία νομοσχέδια που αφορούσαν τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία συντάξεων αποσύρθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών με τους θεσμούς της βιομηχανίας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεπαρκής εποπτεία στον κλάδο.

Με την ευκαιρία της απόσυρσης των πιο πάνω νομοσχεδίων, ψάξαμε στο ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο Nomoplatform, ποια άλλα νομοσχέδια εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σας τα παρουσιάζουμε.

#1 – Δικαίωμα στη Λήθη

Πρόταση Νόμου: Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Σκοπός της πιο πάνω πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου, εάν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον επήλθε πλήρης θεραπεία.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη λήθη για πρόσωπα με εμπειρία καρκίνου, προκειμένου να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς διακρίσεις, έχοντας το δικαίωμα σε ασφαλιστική κάλυψη και δανειοδότηση.

Θεματική Ενότητα: Ανθρώπινα ΔικαιώματαΑσφαλιστικές εργασίεςΥγεία

Δείτε περισσότερα για την πρόταση νόμου εδώ.

#2 – Αλλαγές στον νόμο για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD)

Πρόταση Νόμου: Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («ΕΕ») (EU Pilot 2022/1210), μετά την αξιολόγηση του συνόλου των άρθρων της «Οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων» (η «Οδηγία»), όσον αφορά την πληρότητα και τη συμμόρφωση σχετικά με τη μεταφορά της εν λόγω Οδηγίας στην Κυπριακή νομοθεσία, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. 

Θεματική Ενότητα: Ασφαλιστικές εργασίεςΕναρμόνιση ΕΕ

Δείτε περισσότερα για την πρόταση νόμου εδώ.

#3 – Εγγυητικό Ταμείο Ασφαλίσεων Ζωής

Πρόταση Νόμου: Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ίδρυση και λειτουργία Εγγυητικού Ταμείου Ασφαλίσματος για την προστασία και αποζημίωση των αντισυμβαλλομένων και των δικαιούχων ασφαλίσματος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης, η οποία ασκεί εργασίες ασφάλισης Ζωής.

Δείτε περισσότερα για την πρόταση νόμου εδώ.

#4 – Αναπλήρωση Εφόρου Ασφαλίσεων

Πρόταση Νόμου: Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε, σε περίπτωση απουσίας του Εφόρου Ασφαλίσεων ή κένωσης της θέσης και μέχρι την πλήρωση αυτής, να μπορεί να διοριστεί, εκτός από τον Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων, Ανώτερος Λειτουργός Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, προκειμένου να ασκεί αναπληρωματικά καθήκοντα του Εφόρου Ασφαλίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Όπως αναφέραμε και σε άλλο άρθρο, η ολομέλεια της βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο κατά τη συνεδρία της την Πέμπτη 06 Ιουλίου 2023.

Δείτε περισσότερα για την πρόταση νόμου εδώ.

#5 – Ασφάλιση της αστικής ευθύνης Οχημάτων

Πρόταση Νόμου: Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης Έναντι Τρίτου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/103/ΕΚ σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής».

Δείτε περισσότερα για την πρόταση νόμου εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.