1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. 11 Νοεμβρίου: Μία μέρα για να τονίζουμε τη συνεισφορά της Ιδιωτικής...

11 Νοεμβρίου: Μία μέρα για να τονίζουμε τη συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία!

11 Νοεμβρίου: Μία μέρα για να τονίζουμε τη συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 2004 με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου. Στόχος της ήταν να τονιστεί η συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομική, ψυχολογική και σωματική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Αν και στην Κύπρο δεν υπάρχει επίσημα αντίστοιχη μέρα, είναι σήμερα μία καλή ευκαιρία να τονίσουμε την αξία και τη συνεισφορά της της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία! Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της ασφάλισης, η καλλιέργεια ασφαλιστικής κουλτούρας από μικρή ηλικία και η βελτίωση των γνώσεων του κοινού γύρο από την ασφάλιση πρέπει να γίνει προτεραιότητα τόσο για τους θεσμούς της βιομηχανίας, τις Ασφαλιστικές Εταιρείες και τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές.

Η ασφάλιση τόσο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, στηρίζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες έμπρακτα και καθημερινά. Είναι υποχρέωση όλων όσων θεωρούμε τον εαυτό μας μέρος της βιομηχανίας αυτής, να επικοινωνήσουμε ακόμη πιο έντονα την αξία της ασφάλισης και να προβάλουμε πραγματικές ιστορίες που ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτέλεσε τη σωτήρια λύση για μία επιχείρηση ή κάποιον συνάνθρωπο μας μετά από ένα τραγικό περιστατικό.   

Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως η οικονομική κρίση του 2013, της πανδημίας τα προηγούμενα 2 χρόνια και του υψηλού πληθωρισμού τώρα, η ασφαλιστική βιομηχανία στέκετε αρωγός των ασφαλισμένων, με τις εταιρείες της να επιδεικνύουν από τη μία σταθερότητα και αξιοπιστία συνεχίζοντας να πληρώνουν τις απαιτήσεις που έχουν από τους πελάτες τους και από την άλλη έχοντας την αναγκαία ευελιξία τόσο στην είσπραξη των ασφαλίστρων όσο και στην απορρόφηση μεγάλου μέρους του αυξημένου κόστους που υπάρχει λόγο πληθωρισμού.

Με την ευκαιρία του άρθρου αυτού και της Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης, θυμίζουμε 5 τρόπους που η Ασφάλιση συνεισφέρει έμπρακτά στην οικονομική ζωή του τόπου και στην κοινωνία ευρύτερα.

Παρέχει ασφάλεια και προστασία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Η ασφάλιση παρέχει οικονομική στήριξη και μειώνει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις σε κάθε βήμα της ζωής τους. Η ασφάλιση είναι εκείνος ο ιδανικός μηχανισμός μετριασμού του κινδύνου έναντι γεγονότων που δεν είναι πολλές φορές στο χέρι μας να αποτρέψουμε και μπορούν να μας φέρουν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ο ασφαλιστικός κλάδος παρέχει εκείνη τη σιγουριά που χρειάζεται ο κάθε επιχειρηματίας για να μπορέσει να αναπτύξει την επιχείρηση του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, έχοντας στήριγμα στην περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.  

Προωθεί την αξία της πρόληψης

Η αξία της πρόληψης είτε αφορά την υγεία μας μέσω ιατρικών εξετάσεων, καλής διατροφής και άθλησης είτε αφορά την περιουσία μας με τη σωστή συντήρηση της, είναι μία αξία που βρίσκεται στο DNA όσων ασχολούνται με την ασφάλιση.

Αυτή τη φιλοσοφία οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να την μεταφέρουν στους καταναλωτές – ασφαλισμένους τους. Αυτό γίνεται είτε μέσα από καλύψεις που έχουν τα συμβόλαια προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα οι προληπτικές εξετάσεις στα συμβόλαια υγείας, είτε μέσα από ενέργειες επικοινωνίας που τονίζουν την αξία της πρόληψης έναντι των κινδύνων που μας περιβάλουν.

Παρέχει βοήθεια για την αποκατάσταση ζημιών από μεγάλες καταστροφές

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την κορυφαία ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο αφού τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της είναι πλέον εμφανείς.

Μεγάλες καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και τυφώνες είναι συχνό φαινόμενο με τις  διαδικασίες της πολιτείας για αποκατάσταση τέτοιων καταστροφών να παίρνει συνήθως χρόνο και να μην καλύπτει το 100% των ζημιών.

Εδώ είναι που ο ασφαλιστικός κλάδος συνεισφέρει με βελτιστοποιημένες διαδικασίες και ευελιξία αποζημιώνοντας γρήγορα τους ασφαλισμένους που υπέστησαν ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός ελαχιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο αυτών των γεγονότων στη ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας

Σήμερα, ο ασφαλιστικός κλάδος στη χώρα μας παρέχει εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ οι θέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από σταθερότητα με τις ασφαλιστικές εταιρείες να καταφέρνουν διαχρονικά να αντεπεξέρχονται από περιόδους οικονομικής κρίσης χωρίς την απώλεια θέσεων εργασίας.

Ακόμη, έμμεσα μέσα από τη λειτουργία του ο κλάδος δημιουργεί ακόμη περισσότερες θέσεις για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την επιδιόρθωση των ζημιών που προκαλούνται από τους ασφαλισμένους κινδύνους όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι εργολάβοι, τα νοσοκομεία κλπ.

Συνεισφορά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Τέλος τόσο οι εταιρείες, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αλλά και η βιομηχανία στο σύνολο της συνεισφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης σε κοινωφελή οργανισμούς. Έχοντας σαν βιομηχανία στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ενεργό ρόλο και γι’ αυτό βλέπουμε συχνά ενέργειες που στηρίζουν κοινωφελή οργανισμούς και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό καταθέτουμε ως εισήγηση προς τους φορείς της βιομηχανίας να θεσπιστεί και στη χώρα μας, σε συνεργασία με το κράτος, μία ημέρα αφιερωμένη στην αξία της Ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή που γράφουμε το άρθρο δεν γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να γίνει πράξη αυτό ή εάν υπάρχει κάτι στα πλάνα των αρμοδίων της βιομηχανίας αλλά είναι κάτι που πιστεύομε ότι θα συνεισφέρει στον στόχο για ενδυνάμωση της ασφαλιστικής κουλτούρας στην κοινωνία.

Γιατί η ασφάλιση είναι μία πράξη ΑΓΑΠΗΣ!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.