1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. 10 εκατ. καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την Τράπεζα Κύπρου...

10 εκατ. καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την Τράπεζα Κύπρου το 1ο τρίμηνο!

10 εκατ. καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την Τράπεζα Κύπρου το 1ο τρίμηνο!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στα 95 εκατομμύρια έφτασαν τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία για το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα Οικονομικά Αποτελέσματα του Συγκροτήματος.

Όσο αφορά τις Ασφαλιστικές Δραστηριότητες του συγκροτήματος, τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε €10 εκατ. για το Α’ Τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με €11 εκατ. για το α΄ τρίμηνο 2022, παρουσιάζοντας μείωση 15% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την έκθεση του συγκροτήματος, η μείωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των απαιτήσεων και των εξόδων που καταλογίζονται άμεσα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια (directly attributable expenses) τα οποία οφείλονται κυρίως στη σημαντική αύξηση των νέων εργασιών, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από χαμηλότερα έξοδα υπηρεσιών αντασφάλισης. Το καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία βάση.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες του Συγκροτήματος, EuroLife Ltd και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου Λτδ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και γενικό κλάδο αντίστοιχα, κατέχουν ηγετική θέση στον ασφαλιστικό κλάδο στην Κύπρο, και παρέχουν σταθερά επαναλαμβανόμενα έσοδα διαφοροποιώντας περαιτέρω τις ροές εισοδημάτων τουΣυγκροτήματος.

Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ17 (IFRS17)

Ιδιαίτερη αναφορά γίνετε στην έκθεση του συγκροτήματος και στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ17. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος όπως έχουν αναπροσαρμοστεί για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 σε σχέση με το σύνολο ιδίων κεφαλαίων κάτω από το ΔΠΧΑ 4, έχει μειωθεί κατά €52 εκατ. και αφορά κυρίως στις ασφαλιστικές δραστηριότητες κλάδου ζωής του Συγκροτήματος.

Όσον αφορά την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 όπως αναπροσαρμόστηκε για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17, τα Κέρδη μετά τη φορολογία (που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Εταιρίας) μειώθηκαν κατά €14 εκατ. στα €57 εκατ.. (έναντι €71 εκατ. κάτω από το ΔΠΧΑ 4).

Τέλος αναφέρεται ότι, η μετάβαση στο ΔΠΧΑ 17 δεν είχε επίδραση στο εποπτικό κεφάλαιο του Συγκροτήματος. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα του οφέλους που προέκυψε από την επιμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων ασφαλιστήριων συμβολαίων, η θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία κλάδου ζωής κατέβαλε μέρισμα ύψους €50 εκατ. στην Τράπεζα τον Φεβρουάριο 2023, το οποίο είχε θετική επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια του Συγκροτήματος κατά ισόποσο ποσό κατά την ίδια ημερομηνία, ενισχύοντας τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) κατά περίπου 50 μ.β.. Αναμένεται ότι η ουσιαστική καταβολή μερίσματος από τις ασφαλιστικές εργασίες θα συνεχίσει.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.