1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Δέσμευση κρυπτονομισμάτων για πρώτη φορά μέσω διατάγματος

Δέσμευση κρυπτονομισμάτων για πρώτη φορά μέσω διατάγματος

Δέσμευση κρυπτονομισμάτων για πρώτη φορά μέσω διατάγματος
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές απάτες με θύματα Κύπριους ή εταιρείες, ενώ για πρώτη φορά δεσμεύτηκαν κρυπτονομίσματα και επιστράφηκαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Σε άλλες δυο περιπτώσεις, ένα πρόσωπο και μια εταιρεία έχασαν €115.000 και €200.000 αντίστοιχα, όμως με ενέργειες της ΜΟΚΑΣ και της Αστυνομίας εντοπίστηκαν έγκαιρα και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Eκδόθηκε πρόσφατα και εκτελέστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά στη Κύπρο, δικαστικό διάταγμα που αφορούσε δέσμευση κρυπτονομισμάτων αξίας χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για διάταγμα που εξασφάλισε η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και αφορά την εγγραφή και εκτέλεση στην Κυπριακή Δημοκρατία, διατάγματος δέσμευσης που εκδόθηκε από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, σε σχέση με τη δέσμευση κρυπτονομισμάτων, τα οποία ως αποτέλεσμα της δέσμευσης, μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενο από την Αστυνομία Κύπρου ψηφιακό πορτοφόλι. Το ποσό που δεσμεύτηκε και μεταφέρθηκε στον ιδιοκτήτη ξεπερνά τις €90.000.

Επίσης, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν σε δύο υποθέσεις, τον περασμένο Δεκέμβριο χρηματικά ποσά σε Τράπεζες του εξωτερικού, προϊόν εξαπάτησης Κυπριών πολιτών μέσω του διαδικτύου.

Στην πρώτη περίπτωση, η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟΚΑΣ) σε συνεργασία με τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατάφερε να εξασφαλίσει δικαστικό διάταγμα δέσμευσης χρηματικού ποσού €115.000 περίπου το οποίο είχε εντοπιστεί, μετά από επιτακτικό έλεγχο και επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές εξωτερικού, σε ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος στην Λιθουανία και το οποίο είναι προϊόν παράνομων εσόδων ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής απάτης στην οποία θύμα ήταν Κύπριος πολίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προσοχή στην έξαρση απάτης με εταιρεία μεταφορών

Με επιτυχία, το εν λόγω διάταγμα έχει διαβιβαστεί, εγγραφεί και εκτελεστεί στη Λιθουανία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2018/1805 για αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Λιθουανίας.

Πρόκειται για υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, όπου άγνωστοι δράστες επικοινώνησαν με ημεδαπό πρόσωπο δια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό πείθοντας το ότι επρόκειτο για επενδυτική ευκαιρία σε κρυπτονομίσματα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατάφερε να εξασφαλίσει δικαστικό διάταγμα δέσμευσης χρηματικού ποσού ύψους €200.000 περίπου το οποίο είχε εντοπιστεί, μετά από συνεργασία με αντίστοιχες Μονάδες του εξωτερικού, σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ισπανία και το οποίο είναι προϊόν παράνομων εσόδων ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής απάτης.

Το εν λόγω διάταγμα διαβιβάστηκε και έχει επιτυχώς εγγραφεί και εκτελεστεί στην Ισπανία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ισπανίας. Πρόκειται για υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, όπου άγνωστοι δράστες απέστειλαν παραπλανητικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε ημεδαπή εταιρεία, σύμφωνα με το οποίο ανέφεραν ότι έγινε αλλαγή στον τραπεζικό λογαριασμό προμηθεύτριας εταιρείας τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ξεγελαστούν και να αποστείλουν μεγάλο χρηματικό ποσό στον λογαριασμό αυτό, ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν ανήκει στην εν λόγω εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πρώην ασφαλιστικός πράκτορας εξαπάτησε πολίτες και αποκόμισε πάνω από 1 εκατομ. δολάρια

Με αφορμή τις περιπτώσεις αυτές o Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας καλεί το κοινό όπως είναι πολύ προσεχτικό στις ηλεκτρονικές του συναλλαγές, στις πλατφόρμες και στα άτομα στα οποία κοινοποιεί προσωπικά και χρηματοοικονομικά του δεδομένα. Η Μονάδα προειδοποιεί ότι, στις πλείστες των περιπτώσεων διαδικτυακής απάτης και μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, είναι πολύ δύσκολο για τις αρχές Επιβολής του Νόμου να εντοπίσουν έγκαιρα και να δεσμεύσουν τα χρήματα, προϊόν της απάτης, λόγω τόσο του χρονικού διαστήματος που παρέρχεται μέχρι το θύμα να αντιληφθεί ότι έχει πέσει θύμα απάτης, με αποτέλεσμα τα χρήματα να αποσύρονται σε μετρητά καθώς και λόγω του ότι τα χρήματα μεταφέρονται σε δικαιοδοσίες όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή όπου είναι χρονοβόρες.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.