1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ξεπέρασαν τα 120 δισεκατομμύρια οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές το...

Ξεπέρασαν τα 120 δισεκατομμύρια οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2022!

Ξεπέρασαν τα 120 δισεκατομμύρια οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2022!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την εκτίμηση ότι οι συνολικές ασφαλισμένες απώλειες τόσο από φυσικές όσο και από «ανθρωπογενείς» καταστροφές ανήλθαν στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2022, έκανε η κορυφαία αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re ενώ σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση οι συνολικές οικονομικές απώλειες πιστεύεται ότι είναι υπερδιπλάσιες και φτάνουν τα 284 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τις συνολικές ασφαλισμένες απώλειες που αναφέραμε πιο πάνω, τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν ζημιές από φυσικές καταστροφές και 7 δισεκατομμύρια δολάρια από ανθρωπογενείς καταστροφές αναφέρει η Swiss Re ενώ το σύνολο των οικονομικών ζημιών αντικατοπτρίζει 275 δισεκατομμύρια δολάρια από φυσικές καταστροφές και μόλις 9 δισεκατομμύρια δολάρια από ανθρωπογενή γεγονότα.

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη όπου ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει η Swiss Re. Τα γεγονότα που συνέβαλαν σε αυτό ήταν ο τυφώνας  Ίαν στη Φλόριντα, οι ζημιές ρεκόρ από χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία, οι πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, οι χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και οι ξηρασίες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική.

Σε σύγκριση με το 2021, οι ασφαλισμένες ζημίες παρέμειναν σχεδόν σταθερές αφού το 2021 είχαν φτάσει τα 130 δισεκατομμύρια ενώ οι συνολικές οικονομικές απώλειες ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερες αφού την περσινή χρονιά είχαν ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν 108 δις στις ασφαλιστικές το 2023

Η Swiss Re επισημαίνει την οικονομική ανάπτυξη και τη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων σε εκτεθειμένες περιοχές ως έναν από τους κύριους παράγοντες απώλειας για υψηλά στοιχεία ζημιών πέρυσι, που επιδεινώθηκαν από τις έκτακτες πληθωριστικές πιέσεις.

Η ζήτηση για κάλυψη αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των καταστροφικών γεγονότων, σημειώνει, ενώ την ίδια στιγμή οι αυξήσεις του πληθωρισμού ήταν κατά μέσο όρο 7% στις προηγμένες οικονομίες και 9% στις αναδυόμενες οικονομίες πέρυσι.

Το αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ήταν η αύξηση της ονομαστικής αξίας των κτιρίων, των οχημάτων και άλλων ασφαλίσιμων περιουσιακών στοιχείων, αυξάνοντας έτσι τις ασφαλιστικές αξιώσεις για ζημίες που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στις υψηλές απώλειες το 2022 ήταν ο αντίκτυπος του τυφώνα Ian, ο οποίος οδήγησε σε εκτιμώμενες ασφαλισμένες απώλειες 50-65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το το δεύτερο πιο δαπανηρό συμβάν που έχει καταγραφεί, μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.