1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ξεκινά η περίοδος των τυφώνων. Στις επάλξεις ο ασφαλιστικός κλάδος

Ξεκινά η περίοδος των τυφώνων. Στις επάλξεις ο ασφαλιστικός κλάδος

Ξεκινά η περίοδος των τυφώνων. Στις επάλξεις ο ασφαλιστικός κλάδος
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός κολοσσός Munich Re ανέφερε ότι η περίοδος των τυφώνων του 2024 στον Βόρειο Ατλαντικό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραστήρια, καθώς οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των τροπικών κυκλώνων θα μπορούσε να είναι “σημαντικά υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο”.

Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία, εξηγεί ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσοι από αυτούς θα φτάσουν πραγματικά στην ξηρά, αλλά ο αυξημένος αριθμός καταιγίδων αυξάνει την πιθανότητα πολλαπλών επεισοδίων.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος καταιγίδων στον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική Θάλασσα φέτος, αυξάνοντας την πιθανότητα να λάβουν χώρα επεισόδια σε όλες αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, η Munich Re προβλέπει δραστηριότητα τυφώνων άνω του μέσου όρου το 2024 με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες.

Κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα προβλέπουν περίπου 23 ονομαστούς κυκλώνες στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό για την περίοδο του 2024, με περίπου 11 από αυτούς να μπορούν να εξελιχθούν σε τυφώνες, εκ των οποίων οι πέντε μπορεί να γίνουν ισχυροί τυφώνες, που θα φτάσουν σε ταχύτητες ανέμου άνω των 110 mph (177 km/h).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο μεταξύ 1950 και 2023 (12,0 ονομαστικές καταιγίδες, εκ των οποίων οι 6,4 ήταν τυφώνες, με 2,8 ισχυρούς τυφώνες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προστασία περιβάλλοντος και η ευθύνη των επιχειρήσεων

Εκτός από αυτό, η Munich Re εξήγησε ότι οι προβλέψεις υπερβαίνουν επίσης κατά πολύ τη δραστηριότητα των καταιγίδων στην κυκλική θερμή φάση στον Βόρειο Ατλαντικό από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (15,7 τροπικές καταιγίδες, εκ των οποίων 7,5 ήταν τυφώνες, με 3,3 σοβαρούς τυφώνες).

Επιπλέον, ο αντασφαλιστικός κολοσσός εξηγεί ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό βρίσκονται σήμερα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, μεταξύ 0,5 και 1,0°C υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια της κορύφωσης της περιόδου των τυφώνων.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, η φυσική κλιματική ταλάντωση ENSO (El Niño/Southern Oscillation) στον Ειρηνικό είναι πολύ πιθανό να μεταβεί στη λεγόμενη φάση La Niña, της οποίας οι επιπτώσεις σε μεγάλες αποστάσεις ευνοούν επίσης την ανάπτυξη σοβαρών τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό, εξηγεί η Munich Re.

Η Anja Rädler, μετεωρολόγος και εμπειρογνώμονας για το κλίμα στη Munich Re, σχολίασε: ” “Οι προβλέψεις για τη δραστηριότητα των καταιγίδων κατά την περίοδο των τυφώνων πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Ωστόσο, φέτος έχουμε δύο σημαντικούς παράγοντες που πιθανότατα θα ευνοήσουν τους κυκλώνες – την ανάπτυξη μιας φάσης La Niña σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό, την περιοχή σχηματισμού των τυφώνων. Για το λόγο αυτό, οι προβλέψεις φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστες αυτή τη φορά“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  EIOPA: Πώς το χρηματοπιστωτικό τοπίο επηρέασε τις ασφαλιστικές εταιρείες τον Ιούνιο

Ανατρέχοντας στο 2023, καταγράφηκαν 20 τροπικοί κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό. Επτά από αυτούς εξελίχθηκαν σε τυφώνες και τρεις από αυτούς εξελίχθηκαν σε ισχυρούς τυφώνες της υψηλότερης κατηγορίας 3-5.

Οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις καταιγίδες παρέμειναν σχετικά χαμηλές, παρά την προσγείωση του τυφώνα Idalia, ο οποίος προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες που κυμάνθηκαν μεταξύ 3 δισ. και 5 δισ. δολαρίων.

Ο Thomas Blunck, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε: “Οι προβλέψεις για την περίοδο των τυφώνων στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: η πρόληψη των ζημιών είναι ζωτικής σημασίας. Είναι περιττό να πούμε ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε μήνες πριν πού και πότε θα προσγειωθεί ένας τυφώνας. Όμως η επένδυση σε πιο σταθερές δομές έχει πάντα νόημα, αφού προλαμβάνει τις απώλειες και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Munich Re στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια το Ινστιτούτο Ασφάλισης για την Ασφάλεια των Επιχειρήσεων και των Κατοικιών (Insurance Institute for Business & Home Safety – IBHS) στις ΗΠΑ. Ο οργανισμός αυτός δοκιμάζει τη σταθερότητα σπιτιών πλήρους μεγέθους σε αεροσήραγγα και διατυπώνει συστάσεις για πιο στιβαρές μεθόδους κατασκευής”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.