1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Τι προβλέπει η Munich Re για το 2024;

Τι προβλέπει η Munich Re για το 2024;

Τι προβλέπει η Munich Re για το 2024;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η έκθεση της Munich Re «Economic Research Outlook for 2024» υποδηλώνει ένα δύσκολο οικονομικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές αβεβαιότητες, αδύναμη ανάπτυξη και συνεχείς ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Παρά την εκπληκτική ανάπτυξη του 2023, λόγω των ισχυρών αγορών εργασίας, των μισθολογικών αυξήσεων και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έκθεση αναμένει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2024!

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι προηγμένες οικονομίες ενδέχεται να βιώσουν στασιμότητα ή αδύναμη ανάπτυξη το 2024 λόγω των υψηλών τιμών και των αυστηρών νομισματικών πολιτικών.

Οι αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία, αναμένεται να οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, με την ανάπτυξη της Κίνας να προβλέπεται στο 4-5%, ελαφρώς χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος.

Οι ρυθμοί πληθωρισμού ακολουθούν πτωτική τάση, ενώ οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των μη ενεργειακών αγαθών συμβάλλουν στην πτώση. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να μειώνεται αργά και οι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις προηγμένες οικονομίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Η έκθεση δείχνει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να εφαρμόσουν αρχικές μειώσεις επιτοκίων το 2024. Ο χρόνος και η έκταση αυτών των περικοπών, ωστόσο, παραμένουν αβέβαιοι. Το ενδεχόμενο μιας «ομαλής προσγείωσης» όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση θεωρείται πιο πιθανό από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

Οι γεωπολιτικές συνθήκες εξακολουθούν να δημιουργούν προκλήσεις, με συνεχιζόμενες συγκρούσεις και σενάρια κινδύνου, ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση σημειώνει έναν αριθμό ρεκόρ παγκόσμιων εκλογών το 2024, με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Οι οικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται από ασύμμετρους κινδύνους, ενώ οι κίνδυνοι ανάπτυξης κλίνουν προς τα κάτω. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, παρουσιάζουν πιθανές αναταραχές. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, αν και πιο ισορροπημένοι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από παράγοντες όπως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και οι τιμές της ενέργειας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.