1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Τι είναι η αμαξοφοβία και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

Τι είναι η αμαξοφοβία και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

Τι είναι η αμαξοφοβία και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές φοβίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η αμαξοφοβία, στην οποία πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -και στη χώρα μας- φοβούνται όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο, είτε οδηγούν οι ίδιοι είτε όχι. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε το άρθρο αυτό είναι για εσάς! Παρακάτω, εξετάζουμε τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα της αμαξοφοβίας και να απολαμβάνετε κάθε σας διαδρομή.

 

Τι είναι η αμαξοφοβία;

Αμαξοφοβία, όπως φανερώνουν και τα συνθετικά του όρου (αμάξι + φοβία), είναι ο φόβος που προκαλεί το αυτοκίνητο στο άτομο, είτε όταν το οδηγεί είτε όταν απλώς επιβαίνει σε αυτό. Η αμαξοφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή, όπου όσοι πάσχουν από αυτήν δεν φοβούνται το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά μάλλον το να χάσουν τον έλεγχο όταν βρίσκονται σε αυτό. Πολλές φορές, η εν λόγω φοβία συνυπάρχει με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Αιτίες της αμαξοφοβίας

Κανείς δεν γεννιέται έχοντας κάποια φοβία. Διάφορες εμπειρίες, αναμνήσεις ή προδιαθέσεις μπορούν να γεννήσουν και να αναπτύξουν σταδιακά το φόβο σε ορισμένους ανθρώπους. Η αμαξοφοβία, συχνά συνδέεται με τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες περιλάμβαναν κάποιο όχημα. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με αυτοκίνητο είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξουν αμαξοφοβία. Όταν αυτά τα άτομα μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο, η τραυματική ανάμνηση επανέρχεται στην επιφάνεια και μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού. Ευτυχώς, υπάρχουν θεραπείες που καταπολεμούν τις τραυματικές μνήμες και μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί ο φόβος των οδικών μετακινήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Στο φάσμα των φόβων της αμαξοφοβίας συγκαταλέγεται και ο φόβος της οδήγησης με αντίξοες καιρικές συνθήκες ή με ανεπαρκή φωτισμό. Επίσης, οι πάσχοντες ίσως νιώθουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν πρόκειται να οδηγήσουν σε άγνωστο τόπο ή να παρεκκλίνουν από μια συνηθισμένη τους διαδρομή. 

Συμπτώματα της αμαξοφοβίας

Η αμαξοφοβία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Στα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός (ταχυπαλμία), ο πόνος στο στήθος, η εφίδρωση και η ζάλη. Τα συμπτώματα αυτά, δεν εμφανίζονται αποκλειστικά κατά την οδήγηση. Κάποιες φορές, η φοβία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν το άτομο απλώς φαντάζεται ότι επιβαίνει στο αυτοκίνητο ή σε οποιοδήποτε όχημα.

Επίσης, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να κάνουν καταστροφικές σκέψεις όσοι πάσχουν από αυτή την φοβία. Μπορεί να φαντάζονται συνεχώς ότι το όχημά τους αναποδογυρίζει ή συγκρούεται, ότι παθαίνει βλάβη στον αυτοκινητόδρομο ή ότι ένα αγαπημένο τους πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

 

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τον φόβο της οδήγησης

Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να αποβούν ωφέλιμες. Η εισπνοή και εκπνοή με ελεγχόμενο, συνειδητό και ρυθμικό τρόπο θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στην ασφαλή άφιξη στον προορισμό σας και να αποφύγετε την “δημιουργία” άσχημων σεναρίων. Παράλληλα, θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή/ ψυχολόγο για καθοδήγηση κατά τη διαδικασία καταπολέμησης της φοβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Με τη βοήθεια ενός ειδικού σε συνδυασμό με τεχνικές χαλάρωσης, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας. Στην αρχή, δοκιμάστε να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού ή του οδηγού και να κάνετε μικρές διαδρομές προς γνώριμα μέρη. Αρχίστε από τη γειτονιά σας! Στη συνέχεια, μπορείτε να καλύπτετε ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις, περνώντας και από άγνωστους δρόμους. Ξεκινήστε από σήμερα!

Ασφαλιστικό Tip: Στο μεταξύ, η ασφάλιση αυτοκινήτου μπορεί να σας απαλλάξει από πολλές έγνοιες, εντός και εκτός δρόμου. 

Πηγή: generali.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.