Τέλος εποχής στην Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ – Εξελέγη νέος CEO

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Berkshire Hathaway ακολούθησε τη σύσταση του επί δεκαετίες ισχυρού άνδρα της, Warren Buffett, διορίζοντας τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Greg Abel ως αντικαταστάτη του δισεκατομμυριούχου ως Διευθύνοντος Συμβούλου, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η ψηφοφορία την Κυριακή μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της Berkshire κατέληξε σε ομόφωνο αποτέλεσμα, ανέφερε η εταιρεία με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
Ο Buffett θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ανέφερε η Berkshire.
Το Σάββατο, ο Buffett, 94 ετών, επέλεξε την τελευταία στιγμή της 60ής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας για να ανακοινώσει την πολυαναμενόμενη διαδοχή – μια ανακοίνωση που ωστόσο αποτέλεσε έκπληξη για τους επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού του συμβουλίου, ακόμη και για τον Abel. Ο Abel, 62 ετών, θα επιβλέπει έναν όμιλο με σχεδόν 400.000 υπαλλήλους σε επιχειρήσεις που εκτείνονται από ασφαλιστικές εταιρείες και κατασκευαστές μέχρι έναν κορυφαίο σιδηρόδρομο των ΗΠΑ. Ο Buffett συγκέντρωσε το χαρτοφυλάκιο μέσα από δεκαετίες εξαγορών.
Δεδομένου του ταμειακού αποθέματος της Berkshire ύψους σχεδόν 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Abel – αντιπρόεδρος μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και ένας από τους διευθυντές της εταιρείας με τη μεγαλύτερη έφεση σε εξαγορές – θα αφήσει τη σφραγίδα του στην Berkshire με περισσότερες εξαγορές και επενδύσεις.Play Video
Όπως ανέφερε το Capital.gr το Σάββατο 3 Μαΐου:
Ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Berkshire Hathaway στο τέλος του έτους και θα παραδώσει τα ηνία στον αντιπρόεδρο Γκρεγκ Άμπελ, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Νομίζω ότι έφτασε η ώρα ο Γκρεγκ να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο τέλος του έτους”, δήλωσε ο 94χρονος Μπάφετ στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire.
Είπε ότι ο Άμπελ δεν γνώριζε τα σχέδιά του πριν από την ανακοίνωση. Ο Μπάφετ δήλωσε επίσης ότι έχει “μηδενική” πρόθεση να πουλήσει τις μετοχές του στην Berkshire.
Η απόφαση του Μπάφετ να παραιτηθεί αποτελεί το επιστέγασμα μιας αξιοσημείωτης 60ετούς πορείας, όπου μετέτρεψε την Berkshire από μια αποτυχημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας σε έναν κολοσσό με επιχειρήσεις σε όλη την οικονομία των ΗΠΑ.
Τα νέα ήταν επίσης απροσδόκητα, αν και ο Μπάφετ είπε ότι είχε ενημερώσει τα παιδιά του για την απόφασή του.
Το εμπόριο “δεν πρέπει να αποτελεί όπλο”
Το εμπόριο “δεν πρέπει να αποτελεί όπλο” ανέφερε ο Γουόρεν Μπάφετ σχολιάζοντας τις δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Μπορείτε να προβάλετε πολύ καλά επιχειρήματα για το γεγονός ότι το ισορροπημένο εμπόριο είναι καλό για τον κόσμο”, δήλωσε ο Μπάφετ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εμπόδια στο εμπόριο. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο μπορεί να είναι μια πράξη πολέμου”, πρόσθεσε.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ “θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο”.
Η Berkshire του δισεκατομμυριούχου επενδυτή ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν το α’ τρίμηνο κατά περίπου 14% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 9,6 δισ. δολ. ενώ τα μετρητά της αυξήθηκαν στα 347,7 δισ. δολ. καθώς η εταιρεία δυσκολευόταν να τα επενδύσει.
Στη δήλωση με τα αποτελέσματα της, η Berkshire προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το τεράστιο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της. Τα αποτελέσματα της Berkshire παρακολουθούνται στενά από την επενδυτική κοινότητα καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων του ομίλου, που κυμαίνονται από τις ασφάλειες έως τους σιδηροδρόμους, την ενέργεια και τη μεταποίηση, παρέχει μια συνολική εικόνα για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Bloomberg.
“Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε αξιόπιστα τον πιθανό αντίκτυπο [των δασμών] στις επιχειρήσεις μας, είτε μέσω αλλαγών στο κόστος των προϊόντων, στο κόστος και την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, είτε μέσω της ζήτησης των πελατών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Είναι εύλογα πιθανό να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις επιχειρήσεις μας”, καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών, προειδοποίησε.
“Η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτό που με τρομάζει στις ΗΠΑ”
Ο δισεκατομμυριούχους επενδυτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ τονίζοντας ότι “η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτό που με τρομάζει στις ΗΠΑ”.
“Λειτουργούμε με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που είναι μη βιώσιμο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει δύο χρόνια ή 20 χρόνια… επειδή δεν υπήρξε ποτέ χώρα σαν τις ΗΠΑ, αλλά ξέρετε, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Κάνουμε κάτι που είναι μη βιώσιμο και έχει τη δυνατότητα να γίνει ανεξέλεγκτο” ανέφερε.
“Δεν θα ήθελα η δουλειά μου να είναι να προσπαθήσω να διορθώσω αυτό που συμβαίνει. Είναι μια δουλειά που δεν θέλω, αλλά είναι μια δουλειά που νομίζω ότι πρέπει να γίνει και το Κογκρέσο δεν φαίνεται να είναι καλό στο να την κάνει”, πρόσθεσε.