1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Σύντομα προκήρυξη προσφορών για 1000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων!

Σύντομα προκήρυξη προσφορών για 1000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων!

Σύντομα προκήρυξη προσφορών για 1000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Εταιρείες, Τοπικές Αρχές, υπεραγορές, ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να υποβάλουν αίτηση για δημιουργία 1.000 Σταθμών Επαναφόρτισης οχημάτων και να πάρουν μέρος από την πίτα των €4 εκατ. που θα διατεθούν γι αυτό τον σκοπό.

Κρατικός λειτουργός με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ερωτηθείς από τον «Φ» «πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα σπεύσουν κάποιοι να υποβάλουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων για να εκμεταλλευθούν όχι μόνο τη χορηγία αλλά και τη μελλοντική ανάγκη που θα δημιουργηθεί με την αύξηση του αριθμού των ηλεκτροκίνητων οχημάτων», ανέφερε πως προφανώς θα τεθεί κάποια οροφή, ώστε να μην παρατηρηθούν μονοπωλιακά φαινόμενα.Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των σημείων, ο ίδιος λειτουργός ανέφερε, πως αντιλαμβάνεται ότι θα καλυφθούν όλες οι πόλεις της Κύπρου. Σε παρατήρηση ότι σε μία πόλη είναι δυνατόν ο αριθμός των σημείων να είναι δυσανάλογος σε κάποιες περιοχές, είπε πως αυτό είναι  ένα θέμα το οποίο θα εξεταστεί στην ώρα του και αν διαφανεί πως όντως υπάρχει αυτή η τάση, ίσως αποφασιστεί ομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή των σημείων.

Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης των σημείων ανέφερε, πως αυτό προφανώς εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα μπορεί να φορτίζεται ένα όχημα, αν και όπως είπε, για ταχεία φόρτιση των οχημάτων μισής – μιας ώρας, κάθε σημείο μπορεί να κοστίζει στον ενδιαφερόμενο μεταξύ €40.000 – €70.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Ο ίδιος λειτουργός ανέφερε, πως προτού προκηρυχθούν προσφορές θα γίνει διαβούλευση με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να ακουστούν όλες οι θέσεις και απόψεις, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στη λήψη των πιο αποτελεσματικών αποφάσεων.

Οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Μεταφορών, όπως τις εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, μέχρι το 2030 θα εγγραφούν περίπου 36.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εθνικό στόχο αποτελεί μέχρι τότε, ποσοστό 25% των συνολικών εγγραφών οχημάτων να αφορούν ηλεκτροκίνητα οχήματα. Θα επιδιωχθεί επίσης αύξηση 50% ανά έτος, ώστε μέχρι το 2035 η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που εγγράφονται να είναι ηλεκτροκίνητα. Ο υπουργός ανέφερε, πως μετά το 2025, οπόταν θα υπάρξει και μαζικότερη παραγωγή, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου.

Ένας από τους λόγους που προωθούνται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, οφείλεται και στο δεδομένο ότι ποσοστό 50% των ρύπων προέρχεται από τις μεταφορές.

Πέραν των €4 εκατ. που θα διατεθούν για την εγκατάσταση 1.000 σημείων φόρτισης, για την προώθηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα διατεθούν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και άλλων δράσεων, περίπου €30 εκατ. Ανάμεσα σε άλλα προγραμματίζεται και η διάθεση €15 εκατ. για το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα Σχέδια έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2025 και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα λήξει στο τέλος του 2023 και η δεύτερη στο τέλος του 2025.

Το συνολικό ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και των σχεδίων που θα ακολουθήσουν ανέρχεται σε €30.000.000 για το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων, €15.000.000 για το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων και €4.000.000 για τη δημιουργία 1.000 Σταθμών Επαναφόρτισης σε δημόσιους προσβάσιμους χώρους.

Ειδικά το Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων, προνοεί ότι αυτά  πρέπει να είναι κατηγορίας σαλούν ή βαν ή διπλοκάμπινο, να ήταν εγγεγραμμένα στην Κύπρο για τα τελευταία επτά συνεχή χρόνια και η ημερομηνία κατασκευής τους να είναι άνω των δώδεκα ετών.

Σχέδιο επιχορήγησης για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων για την Φάση Α, προβλέπει συνολικό ποσό χορηγιών μέχρι €8 εκατ. και αφορά τη χορηγία αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ή την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης), με τη μορφή χορήγησης «οικολογικής επιβράβευσης» για την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων), με ταυτόχρονη προαιρετική, επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς αγοράς καινούριου ηλεκτρικού οχήματος κυμαίνονται, από €9.000 (συν €1.000 με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος), μέχρι €19.000 (συν €1.000 με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος). Συγκεκριμένα, για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης θα παρέχεται χορηγία €9.000 συν €1.000 για ταυτόχρονη απόσυρση, για ταξί €19.000 συν €1.000 για ταυτόχρονη απόσυρση, και για τα αναπηρικά ή τα οχήματα πολύτεκνης οικογένειας η επιχορήγηση θα ανέρχεται στα €11.000 συν €1.000 για απόσυρση παλαιού οχήματος.

Τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς απόσυρσης παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο όχημα κυμαίνονται από €7.500 μέχρι €12.000.

Όσον αφορά την απόσυρση παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο ηλεκτρικό ποδήλατο η επιχορήγηση ανέρχεται στα €1.000 ενώ για την απόσυρση παλαιού οχήματος έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων η επιχορήγηση θα ανέρχεται στα €750.

Πηγή : philenews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.