1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Συνεχίστηκε η συζήτηση στη βουλή για τον Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων!

Συνεχίστηκε η συζήτηση στη βουλή για τον Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων!

Συνεχίστηκε η συζήτηση στη βουλή για τον Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνέχισε χθες την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε σε περίπτωση απουσίας του Εφόρου Ασφαλίσεων ή κένωσης της θέσης και μέχρι την κανονική πλήρωση της, να είναι δυνατό, πέραν από Βοηθός Έφορος, να μπορεί να διοριστεί και Ανώτερος Λειτουργός Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, για να ασκεί αναπληρωματικά τα καθήκοντα του Εφόρου, μετά από πρόταση της αρμόδιας για τον Έφορο αρχής, σύμφωνα με τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο.  

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αφού προηγηθεί σχετική ενημέρωσή της αναφορικά με την πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου σε σχέση με άλλα εκκρεμούντα νομοσχέδια που αφορούν το ίδιο πλαίσιο. 

Το ζήτημα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Έφορος Ασφαλίσεων προΐσταται της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και επικουρείται από Βοηθούς Εφόρους, οι οποίοι υπάγονται διοικητικά στον Έφορο. Ο αριθμός των θέσεων Βοηθών Εφόρων καθορίζεται στον εκάστοτε Προϋπολογισμό του κράτους ενώ αυτός του 2023 να έχει εγκεκριμένες τέσσερις θέσεις ανώτερου λειτουργού ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών, στις οποίες υπηρετούν σήμερα τρεις λειτουργοί.

Στην εισηγητική έκθεση, εξηγείται ότι στην θέση του Βοηθού Έφορου Ασφαλίσεων υπηρετούν δύο Ανώτεροι Λειτουργοί Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, τους οποίους διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό το προηγούμενο νομικό καθεστώς,  το οποίο καταργήθηκε ενώ σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να διορίσει ξανά Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων, καθώς η πλήρωση της θέσης διενεργείται πλέον από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι ο ένας εκ των δύο Ανώτερων Λειτουργών Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στην θέση του Βοηθού Εφόρου, έχει αποσπαστεί στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων σχετικά με τα θέματα της εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Το νομοσχέδιο κρίθηκε απαραίτητο έτσι ώστε για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών  και μέχρι την πλήρωση της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων, να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης καθηκόντων Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων και από ανώτερο λειτουργό ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών και όχι μόνο από Βοηθό έφορο Ασφαλίσεων.

Δείτε την εισηγητική έκθεση εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.