1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Σε ανοδική πορεία ο ασφαλιστικός κλάδος εν μέσω κρίσης – Δείτε...

Σε ανοδική πορεία ο ασφαλιστικός κλάδος εν μέσω κρίσης – Δείτε τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου!

Σε ανοδική πορεία ο ασφαλιστικός κλάδος εν μέσω κρίσης – Δείτε τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την ανθεκτικότητα της στις κρίσεις αποδεικνύει για άλλη μια φορά ο ασφαλιστικός κλάδος. Αυτό διαφαίνεται από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου και που αφορούν το 1ο εξάμηνο του χρόνου.

Εν μέσω μίας περιόδου που χαρακτηριζόταν από υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και αβεβαιότητα λόγο του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ενεργειακής κρίσης, η ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας παρουσιάζει και πάλι ανάπτυξη. Τόσο ο κλάδος Ζωής όσο και ο Γενικός κλάδος παρουσιάζουν αύξηση παραγωγής με εκείνη του κλάδου ζωής να χαρακτηρίζεται μέχρι και εντυπωσιακή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), κ. Ανδρέας Αθανασιάδης, ανάφερε ότι «Είδαμε με ικανοποίηση ότι η αγορά κινήθηκε θετικά το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου.»

Συνέχισε εξαίροντας τη σωστή δουλεία που γίνεται από τις ότι εταιρείες-μέλη του ΣΑΕΚ .

«Πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής δουλειάς που επιτελείται στις εταιρείες-μέλη του ΣΑΕΚ και στην υπευθυνότητα και συνέπεια που επέδειξαν έναντι στους ασφαλισμένους κατά την περίοδο του COVID.  Οι πολίτες αγκαλιάζουν το θεσμό της ασφάλισης και δείχνουν εμπιστοσύνη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και αυτό δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

Σε ερώτηση για το τι αναμένει ο σύνδεσμος για μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο κ. Αθανασιάδης ανάφερε ότι «Ευελπιστούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και να κλείσουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά με θετικό πρόσημο.»

Κλάδος Ζωής

Ασφάλιστρα ύψους €314,6 εκατομμυρίων κατέγραψε το 1ο εξάμηνο ο Κλάδος Ζωής , συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων Ατυχημάτων & Υγείας, σημειώνοντας αύξηση ύψους 15,4% σε σχέση με τα €272,4 εκατομμύρια το 2021 . Από αυτά τα €237,7 εκατομμύρια αφορούν τα συμβόλαια Ασφάλισης Ζωής, τα €24,7 συνταξιοδοτικά συμβόλαια κλάδου 7 και τα €67,2 εκατομμύρια τον κλάδο Ατυχημάτων & Υγείας. Σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι οι νέες εργασίες που αφορούν συμβόλαια ασφάλισης ζωής έφτασαν τα €67,1 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο σημειώνοντας αύξηση 21,6%.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις, ο συνολικός τους αριθμός τους πρώτους 6 μήνες του χρόνου έφτασε τις 7,951, σημειώνοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με πέρσι, με το ποσό προς πληρωμή από τις απαιτήσεις αυτές να φτάνει τα €111,7 εκατομμύρια (αύξηση 9,3%).  Από αυτά οι 317 απαιτήσεις και ποσό ύψους €18,1 εκατομμυρίων αφορούν ωφελήματα θανάτου, 1,068 απαιτήσεις και ποσό ύψους €17,3 εκατομμύριων αφορούν λήξεις συμβολαίων και 4,335 απαιτήσεις και ποσό €67,1 εκατομμυρίων αφορούν εξαγορές συμβολαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Με θεαματική αύξηση κερδοφορίας έκλεισε το 2023

Γενικός Κλάδος

Θετικά αλλά με μικρότερη ανάπτυξη κινήθηκε και ο Γενικός κλάδος, με την παραγωγή ασφαλίστρων να φτάνει τα €214,3 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 5,1% σε σχέση με τα €204 εκατομμύρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους ξεκινώντας με τον μεγαλύτερο κλάδο που είναι αυτός της Ασφάλισης Μηχανοκίνητων Οχημάτων παρουσίασε αύξηση 2,9% (2022:€97,3 – 2021:€94,5), ο κλάδος Ασφαλίσεων Πυρός σημείωσε αύξηση 4,7% (2022:€61,4 εκ. – 2021:€58,6 εκ.), ο κλάδος συμβολαίων ευθύνης είχε αύξηση 13,2% (2022:€34,2 εκ. – 2021:€30,2 εκ.) ενώ ο κλάδος Ατυχημάτων & Υγείας (από εταιρείες Γενικού Κλάδου) παρέμεινε σταθερός στα €14,9 εκατομμύρια. Τέλος την μεγαλύτερη αύξηση είχε ο κλάδος πιστώσεων σημειώνοντας αύξηση 198,3% με την παραγωγή να φτάνει τις €214 χιλιάδες σε σχέση με τις €71,7 χιλιάδες πέρσι.

Όσον αφροά τις μικτές απαιτήσεις του γενικού κλάδου, αυτές έφτασαν τα €117,2 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με τα 110 εκατομμύρια του 2021. Οι απαιτήσεις του κλάδου αυτοκινήτου έφτασαν τα €62,2 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 12,1%, του κλάδου πυρός τα €13,1 εκατομμύρια με αύξηση 21,6% και ο κλάδος υγείας τα €32,2 εκατομμύρια με μείωση 2,4%.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.