1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πώς μπορούν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες να προσεγγίσουν την Γενιά Z;

Πώς μπορούν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες να προσεγγίσουν την Γενιά Z;

Πώς μπορούν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες να προσεγγίσουν την Γενιά Z;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι μεγαλύτεροι από την Γενιά Z (1997-2012), ο οποίοι μπαίνουν στα μέσα των 20 τους έχουν ήδη αντιμετωπίσει, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Pew,  μεγάλες οικονομικές πιέσεις από τότε που εισήλθαν στην αγορά εργασίας.

Η πανδημία COVID-19, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επικείμενη ύφεση μεταμόρφωσαν την αγοραστική δύναμη, τις συμπεριφορές και τις προσδοκίες της Γενιάς Z . Καθώς η αγοραστική της δύναμη αυξάνεται, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να είναι έτοιμες να προσαρμοστούν σε αυτούς τους νέους καταναλωτές.

Διαδίκτυο και τεχνολογία

Τα άτομα αυτής της γενιάς που ορίζονται και ως «ψηφιακά ιθαγενείς», δε γνώρισαν ποτέ έναν κόσμο χωρίς το διαδίκτυο ή τα smartphone. Αυτή η εξοικείωση με το Διαδίκτυο και την τεχνολογία, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα μεταφέρεται στις τάσεις των νέων αυτών για αγορές αλλά  και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν για την ασφάλιση τους.

Σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο της ασφαλιστική εταιρείεας Travelers, με τίτλο «Γνωρίστε την Γενιά Z: Ο επόμενος πελάτης και συνάδελφός σας» ο Βοηθός Αντιπροέδρου της εταιρείας υπεύθυνος για την Έρευνα της Αγοράς, Jacqui Heidelberger, ανέφερε ότι για την Γενιά Z, το διαδίκτυο είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κάθε νέος της Γενιάς Z, γεννήθηκε μετά το Διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα αφού αυτό είχε κυριαρχήσει στα περισσότερα νοικοκυριά», είπε ο Heidelberger στο διαδικτυακό σεμινάριο τονίζοντας ότι ως «ντόπιοι του Διαδικτύου», το internet είναι μία παροχή γι’ αυτούς, σαν τη θέρμανση, το νερό ή το ρεύμα.

Η Αντιπρόεδρος των Προσωπικών Γραμμών Διανομής της ασφαλιστικής εταιρείας Nationwide, Lisa Gobber, προσθέτει, «Βλέπουμε όντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ψηφιακή αυτοεξυπηρέτηση και τις δυνατότητες πρόσβασης σε θέματα όπως η ασφάλιση, η έκδοση ταυτότητας και άλλα παρόμοια ζητήματα, από εφαρμογές κινητών».

Ο Chris Rzany, βοηθός αντιπρόεδρος στρατηγικής στο στην εταιρεία Fidelity Life σημειώνει επίσης ότι οι περισσότεροι καταναλωτές της Γενιάς Z ασχολούνται με ασφάλειες μέσω του διαδικτύου, ή πραγματοποιούν ψηφιακή έρευνα για τις ασφαλιστικές επιλογές τους, επιλέγουν διαφορετικές καλύψεις, ή αλληλεπιδρούν με τα διάφορα συμβόλαια που διατηρούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

«Αυτοί οι καταναλωτές, είναι η πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει με πρόσβαση στο διαδίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό οδηγεί σε κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές της Γενιάς Z επιθυμούν να επιλέξουν ασφάλεια ζωής και επίσης πως δέχονται τις πληροφορίες, πως μαθαίνουν, ειδικά στη φάση της «αξιολόγησης» στη φάση του ταξιδιού τους ως πελάτες», αναφέρει ο Rzany.

Κάποιοι μπορεί να υποθέσουν, διαπιστώνει ο Rzany, ότι αυτοί οι ψηφιακά ιθαγενείς – καταναλωτές θα προτιμούσαν μια αποκλειστικά ψηφιακή εμπειρία για την ασφάλιση τους, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

«Η Γενιά Z θέλει επιλογές και νομίζω ότι είναι σημαντικό εμείς, στην ασφαλιστική βιομηχανία, να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις προτιμήσεις και στις ανάγκες της Γενιάς Z, η οποία σε τρία χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη γενιά καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Rzany.

«Αν η αγορά είναι έτσι σε λίγα χρόνια, τότε πρέπει να προσφέρουμε επιλογές και να προσεγγίσουμε τον καταναλωτή. Για ορισμένους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι όλα θα είναι διαθέσιμα διαδικτυακά. Για άλλους αυτό σημαίνει τηλεφωνικά. Και για όλους τους καταναλωτές, σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουμε εξαιρετικούς πόρους και εκπαίδευση σχετικά με την ιδέα της ασφάλισης».

Τιμή και πληθωρισμός

Η έρευνα Nationwide Economic Pressures που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές της Γενιάς Z δίνουν προτεραιότητα στην τιμή της ασφάλισής τους αφού ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος ζωής πιθανότατα συμβάλλουν στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί, αναγκάζοντάς τους να επιλέξουν μια άλλη κάλυψη, ή να ακυρώσουν εντελώς την ασφάλειά τους.

Η έρευνα δείχνει ότι το 56% των καταναλωτών σχεδιάζει να αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων από τα υπάρχοντα ασφάλιστρα και το 63% των καταναλωτών έχει ήδη αναθεωρήσει, ή σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά του, τους επόμενους έξι μήνες. Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 33% της Γενιάς Z έχει αφαιρέσει ή σχεδιάζει να ακυρώσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ποσοστό που συγκριτικά βρίσκεται στο 23% για τον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

«Οι καταναλωτές επανεξετάζουν την ασφαλιστική τους κάλυψη δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και πολλοί έψαξαν ή δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να εξοικονομήσουν ασφάλιστρα. Ένα εντυπωσιακό ή ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι το 37% των ερωτηθέντων της Γενιάς Z ανέφερε ότι έχει ήδη μειώσει, ή σχεδιάζει να μειώσει την κάλυψή του, στους επόμενους έξι μήνες και αυτό έρχεται να συγκριθεί με περίπου το 26% του γενικού πληθυσμού», εξηγεί ο Gobber. «Νομίζω ότι αυτό που μας έδειξε η έρευνα είναι ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούν μια καλή αξία για τα χρήματά τους. Και φυσικά αυτό ενισχύεται περισσότερο με την οικονομική αβεβαιότητα.

Η μελέτη του 2021-2022, «Γενιά Z ως Υπάλληλοι που ξεκινούν τις τάσεις», από το Center for Generational Kinetics, αναφέρει ότι το 70% των ατόμων της Γενιάς Z θεωρεί σημαντικό να επενδύσει στη συνταξιοδότηση και ότι το 30% έχει αρχίσει ήδη να συνεισφέρει σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για ένα ασφαλές μέλλον.

«Οι καταναλωτές της Γενιάς Z είναι στην πραγματικότητα πιθανότερο να είναι πιο οικονομικά συντηρητικοί από τις παλαιότερες νέες γενιές… Είναι λογικό επειδή, έχουν δει τους γονείς τους να βιώνουν δύο υφέσεις, να πασχίζουν στην οικονομική κρίση την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, να δυσκολεύονται μετά την πανδημία, ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να διαχειρίζονται τις οικονομικές τους προτεραιότητες», αναφέρει ο Rzany. «Και αφού το βίωσαν αυτό ως παιδιά, μεγάλωσαν έτσι. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό συμβάλλει σε αυτόν τον οικονομικό συντηρητισμό που έχουν».

Ψυχική υγεία και οικονομική ευημερία

Η έκθεση από την Nationwide Economic Pressure αναφέρει ότι οι οικονομικές ανησυχίες επηρεάζουν αρνητικά τη ψυχική υγεία των καταναλωτών της Γενιάς Z – το 64% αισθάνεται επηρεασμένο από τον πληθωρισμό και το 54% από την αβεβαιότητα της οικονομίας. Επιπλέον, τα άτομα της Γενιάς Z τείνουν να αισθάνονται λιγότερο προετοιμασμένα οικονομικά για μια ύφεση από άλλες γενιές, με το 37% του γενικού πληθυσμού να αισθάνεται προετοιμασμένο και μόλις το 23% της Γενιάς Z.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

Μία έρευνα από την LIMRA υποστηρίζει επίσης ότι η Γενιά Z αισθάνεται ιδιαίτερα επηρεασμένη από τις οικονομικές ανησυχίες, με το 35% των εργαζομένων της Γενιάς Z να δηλώνουν ότι αυτές οι ανησυχίες τους αποσπούν την προσοχή από τη δουλειά, συγκριτικά με το 30% των Millennials, το 19% της Γενιάς X και το 8% των Boomers. Τα δεδομένα της LIMRA δείχνουν επίσης ότι τα άτομα της Γενιάς Z βαθμολογούνται χαμηλότερα από άλλες γενιές στο Δείκτη Οικονομικής Ευεξίας, ο οποίος βαθμολογεί την οικονομική ευημερία των καταναλωτών.

«Οι τιμές των ασφαλιστικών συμβολαίων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος των επισκευών», αναφέρει ο Gobber. «Και έτσι ο ίδιος ο πληθωρισμός παίζει συχνά έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών, σε αντίθεση με τους κύκλους ύφεσης, ή άλλα θέματα. Είναι το πιο δύσκολο μέρος, γιατί ολόκληρος ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με αντίθετους «ανέμους» λόγω πληθωρισμού, εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ…»

Ο Gobber προτείνει μια σειρά διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης των αυξανόμενων δαπανών που μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές της Γενιάς Z να μειώσουν ή να διαχειριστούν το κόστος της ασφάλισής τους.

«Νομίζω ότι το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες γνωρίζουν το βαθμό που ενδιαφέρονται να μιλήσουν με τον ασφαλιστή τους, ή να αναζητήσουν τρόπους εξοικονόμησης, όπως ασφάλιση βάσει χρήσης [ή] ομαδοποίηση σπιτιού και αυτοκινήτου», εξηγεί ο Gobber. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας συνολικά. Απλώς διασφαλίζουμε ότι οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι γνωρίζουν καλά ορισμένα από αυτά τα θέματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του κόστους. Είναι σημαντικό για τη γενιά Γενιά Z και για όλους μας».

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.