1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πώς η φύση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική ευεξία

Πώς η φύση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική ευεξία

Πώς η φύση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική ευεξία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστής Swiss Re δημοσίευσε πρόσφατα μία έκθεση που δείχνει πώς η έκθεση μας στη φύση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Η έκθεση “Βιοποικιλότητα και τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία” δείχνει πώς η αύξηση της πρόσβασης και η βελτίωση των χώρων πρασίνου στις πόλεις και τα προάστια μπορεί να μετριάσει τα ζητήματα ψυχικής και σωματικής υγείας που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον υπερβολικό θόρυβο και την υπερβολική θερμότητα. Ο συντάκτης της έκθεσης Oliver  Schelske, επικεφαλής της έρευνας για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική στην Swiss Re, εξήγησε γιατί η εστίαση στη βιοποικιλότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την υγειονομική περίθαλψη και την πρόληψη ασθενειών, τη χάραξη πολιτικής, τη διατήρηση της φύσης και την αστική ανάπτυξη.

“Εδώ και λίγο καιρό παρατηρούμε ή συνειδητοποιούμε στην επιστημονική κοινότητα, ότι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τις ασθένειες και τη φύση έχει γίνει όλο και περισσότερο συνδυασμένος”, δήλωσε ο Schelske, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον του επειδή είναι ο ρόλος του να ενσωματώσει τη βιοποικιλότητα στην αντασφάλιση και να εξετάζει το ρόλο των φυσικών περιουσιακών στοιχείων για τους κινδύνους που καλύπτονται.

“Στην έρευνά μου, βρήκα όλο και περισσότερες μελέτες που εξέταζαν το ρόλο της φύσης στην πρόληψη του κινδύνου ψυχικής υγείας, αλλά και για πράγματα όπως ο κίνδυνος του καύσωνα στον τομέα του καρδιαγγειακού και του κινδύνου ρύπανσης στον τομέα των αναπνευστικών παθήσεων”, πρόσθεσε. “Αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα, έτσι αποφάσισα να εξετάσω λεπτομερέστερα, και να συντάξω καινούργια στοιχεία έτσι ώστε κάποιος να κατανοήσει το ρόλο και την αξία της φύσης για την πρόληψη του κινδύνου.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Το παγκόσμιο οικονομικό βάρος των ψυχικών ασθενειών προβλέπεται να φτάσει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2010. Η Swiss Re προβλέπει ότι 60 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κάθε χρόνο εάν οι επιπτώσεις των συνθηκών ψυχικής υγείας μειωθούν μόλις κατά 1% έως το 2030 – και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία περισσότερων πάρκων, τη φύτευση περισσότερων δέντρων και την αύξηση της βιοποικιλότητας προκειμένου να  βελτιωθεί η ψυχική υγεία, η ικανοποίηση από τη ζωή και η ευτυχία των ανθρώπων.

“Είναι ένα δημόσιο ζήτημα και ένα ατομικό ζήτημα υγείας”, τόνισε ο Schelske. “Εάν κατανοήσουμε καλύτερα τις θετικές δυνάμεις της φύσης, και εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη της φύσης προληπτικά, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος υγείας. Αυτό είναι ενδιαφέρον φυσικά για τον κλάδο των αντασφαλίσεων, για τους πελάτες μας,  αλλά και για τον δημόσιο τομέα και κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο που ξοδεύει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την υγειονομική περίθαλψη.»

Άλλα βασικά ευρήματα της έκθεσης «Βιοποικιλότητα και τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία» ήταν  ότι οι δείκτες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις αποδείχθηκαν ότι βελτιώνονται με την καλύτερη πρόσβαση στη φύση έναντι ομάδων έρευνας από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Νότια Κορέα και τον Καναδά με λιγότερη πρόσβαση στην φύση. Ακόμη αποδείκτηκε ότι πόλεις με περισσότερα δέντρα έχουν καλύτερη ποιότητα του αέρα έχουν λιγότερα περιστατικά αναπνευστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη ρύπανση..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Λάβετε μέρος στην έρευνα για το επερχόμενο του συνέδριο

Επιπλέον, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμότητα αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με την κλιματική αλλαγή και τα συχνότερα κύματα καύσωνα, αλλά οι πόλεις με περισσότερο πράσινο καλά αντιμετωπίζουν καλύτερα τη θερμότητα.

Το 2010, μια μελέτη περιβαλλοντικής ρύπανσης από τον Δρ David J. Nowak, με τίτλο «Επιπτώσεις δέντρων και δασών στην ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες» διαπίστωσε ότι η κάλυψη των δέντρων στις ΗΠΑ αφαίρεσε 17,4 εκατομμύρια τόνους ρύπων το 2010, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Και ο Schelske  έχει εντοπίσει άλλες ερευνητικές εργασίες που καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον μετριασμό των επιπτώσεων της φύσης στην ψυχική υγεία, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

“Η συμβολή της φύσης είναι τεράστια”, δήλωσε ο Schelske  στην ιστοσελίδα Insurance Business. “Η εξοικονόμηση σε θέματα υγείας ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτυπώνουν τα οφέλη του καθαρού αέρα που παράγεται από τα δάση. Εάν συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία για ολόκληρες χώρες ή συστήματα δημόσιας υγείας, οι αριθμοί γίνονται τεράστιοι και αυτό είναι ενδιαφέρον για την υγεία, την ασφάλιση, αλλά και για τη δημιουργία μιας διαφορετικής άποψης για τη διατήρηση της φύσης και τις επιπτώσεις της βιοποικιλότητας.

“Η φύση κινδυνεύει. Ο αριθμός των απειλούμενων ειδών αυξάνεται και τα οικοσυστήματα καταστρέφονται. Αλλά πιστεύουμε ότι η φύση έχει εγγενή αξία και παρέχει οικοσυστημικές υπηρεσίες που είναι υλικές για τη βιομηχανία, καθώς και τη δική μας προσωπική υγεία και ευημερία. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της φύσης είναι σημαντική, διότι η υγεία έχει σημασία για τον καθένα  από εμάς.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Πηγή: insurancebusinessmag.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.