1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε ανασφάλιστο εργοδότη για θάνατο εργοδοτούμενού!

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε ανασφάλιστο εργοδότη για θάνατο εργοδοτούμενού!

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε ανασφάλιστο εργοδότη για θάνατο εργοδοτούμενού!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καταδίκασε εργοδότη υπεργολάβο που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, σε εργασίες επιχρισμάτων σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και συνολικό πρόστιμο €2,000, για παραβάσεις κανονισμών και νομοθεσίας που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό εργοδοτούμενού του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), πρόκειται για παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων) Κανονισμών και των περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμων.

Ανάμεσα στις παραβάσεις του εργοδότη ήταν και η παράλειψη ασφάλισης με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία έναντι της ευθύνης του για ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια για κάθε εργοδοτούμενο του.

Στην ουσία του περιστατικού που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του εργαζομένου, ο εργοδότης παρέλειψε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών σε ύψος, όπως τη χρησιμοποίηση ζωνών ασφαλείας με ιμάντες ασφαλείας επαρκούς αντοχής με μηχανισμό κατά των πτώσεων ή/και συσκευή απορρόφησης ενέργειας, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός του που βρισκόταν σε εξέδρα εργασίας ικριώματος, να πέσει από ύψος 12 μέτρων περίπου και να τραυματιστεί θανάσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Νέα σειρά διαλέξεων για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Για τα πιο πάνω το δικαστήριο καταδίκασε τον εργοδότη σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή ενώ για τις πιο κάτω επιπρόσθετες παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία το δικαστήριο επέβαλε  πρόστιμο €2,000 και ποινή φυλάκισης 8 μηνών.

  • Παράλειψη διασφάλισης ότι υπεργολάβος, ο οποίος ανάλαβε, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση εργασιών για την επιδιόρθωση μπαλκονιών και ρωγμών καθώς και το βάψιμο της εξωτερικής τοιχοποιίας πολυκατοικίας (α) τοποθέτησε στερεά κιγκλιδώματα ή χρησιμοποίησε άλλα ισοδύναμα μέσα για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων και β) έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε ύψος, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενος του υπεργολάβου, ο οποίος βρισκόταν σε εξέδρα εργασίας ικριώματος, να πέσει από ύψος 12 μέτρων περίπου και να τραυματιστεί θανάσιμα.
  • Παράλειψη διασφάλισης της εκπόνησης σχεδίου ασφάλειας και υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου.
  • Παράλειψη ορισμού συντονιστή για τα θέματα ασφάλειας και υγείας κατά την εκτέλεση του έργου και ανάθεσης σε αυτόν σχετικά καθήκοντα με γραπτή συμφωνία, πριν από την έναρξη της εκτέλεσης του εν λόγω έργου.
  • Παράλειψη τοποθέτησης ή ανάρτησης πινακίδας με τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των συντονιστών μελέτης και εκτέλεσης σε περίοπτο σημείο του εργοταξίου πριν από την εκτέλεση των εργασιών και καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης τους.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.