1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Πιο σύνθετες οι προκλήσεις του 2022 για τις ασφαλιστικές

Πιο σύνθετες οι προκλήσεις του 2022 για τις ασφαλιστικές

Πιο σύνθετες οι προκλήσεις του 2022 για τις ασφαλιστικές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τις ευκαιρίες και προκλήσεις που αναφύονται για τον κλάδο ασφαλιστικών εταιρειών το 2022, σταχυολογούν αρμόδιοι παράγοντες, υπογραμμίζοντας ότι ζητήματα όπως η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Αναφέρονται επίσης, στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ασφαλιστικές εταιρείες και την επίδρασή τους στις δραστηριότητες του κλάδου καθώς και στις κινήσεις στις οποίες προβαίνουν για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους.

Προτεραιότητα η τεχνολογική αναβάθμιση

Ο εκτελεστικός διευθυντής των ασφαλιστικών εργασιών της Τράπεζας Κύπρου Λούης Ποχάνης, αναφέρει στη StockWatch ότι ο ασφαλιστικός κλάδος διαχειρίστηκε με ετοιμότητα, προγραμματισμό και με αίσθημα ευθύνης τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, σημειώνοντας ότι η οικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών εταιρειών και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση τους, τους επέτρεψαν να διαχειριστούν με επιτυχία τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης οικονομικά και κοινωνικά περιόδου, η οποία όπως σημειώνει, είναι παρατεταμένη και παραμένει απρόβλεπτη.

«Οι προκλήσεις αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται και το 2022 αλλά αυτές θα είναι ακόμη πιο σύνθετες και συνδεδεμένες μεταξύ τους», επισημαίνει ο κ. Ποχάνης, αναφέροντας για παράδειγμα, ότι η πανδημία ανάγκασε ιδιώτες και επιχειρήσεις να στραφούν ακόμη περισσότερο στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης και επικοινωνίας. «Απότοκο αυτού είναι και η ‘ψηφιακή επιτάχυνση’ στην οποία με γοργούς ρυθμούς όλοι συμμετέχουμε», σημειώνει.

Ο κ. Ποχάνης, τονίζει ότι είναι πλέον δεδομένο πως η τεχνολογία αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. «Η ψηφιοποίηση, κατά το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια,  αναμένεται να μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που συναλλασσόμαστε και επικοινωνούμε», αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι «η σύγχρονη εποχή όπως προδιαγράφεται σίγουρα θα επηρεάσει και τον ασφαλιστικό κλάδο».

«Οι υπηρεσίες που ο ασφαλιστικό κλάδος θα κληθεί να προσφέρει θα είναι πιο προσωποπαγείς, πιο μετρήσιμες, προσαρμοσμένες στην καθημερινότητα του καθενός. Οι σύγχρονοι τρόποι εξυπηρέτησης αναμένεται προσδώσουν απεριόριστες διαδικτυακές δυνατότητες που θα εστιάζουν ταυτόχρονα περισσότερο στον άνθρωπο, τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του», σημειώνει.

Κύρια πρόκληση και θετική εξέλιξη η ψηφιοποίηση

Ο CEO της Ancoria Insurance Τάσος Αναστάση, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρει ότι «μια από τις κύριες προκλήσεις που αναμένω να αντιμετωπίσει ο τομέας των ασφαλιστικών υπηρεσιών το 2022 είναι η ταχύτητα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και οι πραγματικές δυνατότητες που θα δώσει αυτή η μετάβαση στους πελάτες». 

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το γεγονός πως από την αρχή της πανδημικής κρίσης πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάνει προσπάθειες για ψηφιακή αναβάθμιση. Ωστόσο, εκφράζει την άποψη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο ακολουθούν αρκετές από αυτές.

Όσον αφορά τις προοπτικές που φέρνει το 2022 για τις ασφαλιστικές εταιρίες, ο κ. Αναστάση σημειώνει πως τεράστια ευκαιρία αποτελεί η εφαρμογή του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη διαχείριση των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, το οποίο θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και επιτρέπει τις μεταφορές ταμείων προνοίας σε ασφαλιστικά σχέδια κλάδου. 

«Η υλοποίησή του νέου νόμου επιφέρει αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες στις διαχειριστικές επιτροπές των ταμείων προνοίας, καθώς και αυξημένο κόστος λειτουργίας που τα ωθεί να εξετάσουν την μεταφορά των ωφελημάτων των μελών τους σε σχέδια ασφαλιστικών  εταιριών όπου θα μπορούν να πληρούν όλες τις νομικές υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να πετύχουν μειωμένα κόστη για τα μέλη τους λόγω των οικονομίων κλίμακας», επισημαίνει ο κ. Αναστάση.

Αρχή με ερωτηματικά το 2022

Ο CEO της Minerva Insurance Μάριος Κουτσοκούμνης, αναφέρει στη StockWatch ότι το 2022 ξεκινά με ερωτηματικά για τη πορεία της πανδημίας.

Ωστόσο, εκφράζει αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων της εταιρείας, σημειώνοντας ότι το 2022 συνεχίζεται η επέκταση της τεχνολογικής αναβάθμισης των εργασιών.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «μέσα στα πρωτόγνωρα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα που ζούμε σήμερα», διατηρείται πιο συντηρητική πολιτική στις επενδύσεις και ότι στόχος είναι μια πιο ορθολογιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με ελπίδες για καλύτερες αποδόσεις.

Της Μαρίας Χαμπή

Πηγή: stockwatch

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.