1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Περιορισμένος ο αριθμός των παραπόνων για Ασφαλιστικές Εταιρίες

Περιορισμένος ο αριθμός των παραπόνων για Ασφαλιστικές Εταιρίες

Περιορισμένος ο αριθμός των παραπόνων για Ασφαλιστικές Εταιρίες
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Γιάννης Σεϊτανίδης, NEXTDEAL

Ο ασφαλιστικός τομέας συγκεντρώνει τα λιγότερα παράπονα που έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως από την ίδρυσή του μέχρι το τέλος του 2021. Ο φορέας ξεκίνησε να δέχεται παράπονα καταναλωτών από το 2015.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα για τις εργασίες του φορέα μέχρι και σήμερα, υπάρχει μία συνεχής ροή παραπόνων, με το σύνολο των υποβληθέντων παραπόνων στο τέλος του 2021 να ανέρχεται στα 5.287.

Τα περισσότερα παράπονα, αφορούν κυπριακές επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) και αποτελούν το 58,88% του συνόλου παραπόνων (3.113 παράπονα).

Σε ποσοστό 38,02% ανέρχονται τα παράπονα που στρέφονται εναντίον του τραπεζικού τομέα (αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων) (2.010 παράπονα).

Αισθητά μικρότερος αριθμός παραπόνων έχει υποβληθεί εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών, με το ποσοστό, ως προς το σύνολο υποβληθέντων παραπόνων, να ανέρχεται στο 3,1% (164 παράπονα).

Στο σημείωμα σχολιάζεται ότι, διαχρονικά, τα παράπονα που υποβάλλονται κατά των ασφαλιστικών εταιρειών αντιπροσωπεύουν το μικρότερο ποσοστό παραπόνων σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό των παραπόνων κατά των υπολοίπων κατηγοριών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, στο σύνολο των υποβαλλόμενων παραπόνων.

«Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένες διαδικασίες που εγκαθίδρυσε πριν από αρκετά χρόνια ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών. Οι διαδικασίες αυτές φαίνεται, ίσως, να ακολουθούνται σε μεγάλο βαθμό από τις ενδιαφερόμενες ασφαλιστικές εταιρείες, γεγονός που διαμορφώνει το στατιστικό φαινόμενο» τονίζεται στο έγγραφο.

Τα παράπονα πρέπει να πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να αφορούν διαμαρτυρία ή αντίρρηση ή διαφορά, ύψους μέχρι το ποσό των 250.000 €.

Οι ασφαλιστικές

Σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, ο οποίος προΐσταται του φορέα στις 7/4/2015, υποβλήθηκε από καταναλωτή το πρώτο παράπονο εναντίον ασφαλιστικής εταιρείας. Ακολούθως, από τις 31.12.2015 – 31.12.2021, υποβλήθηκαν συνολικά 164 παράπονα εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών.

Μέχρι τις 31.12.2021, ολοκληρώθηκαν και έτυχαν διευθέτησης συνολικά 157 παράπονα, εκ των οποίων τα 95 εξετάστηκαν επί της ουσίας τους, ενώ για τις υπόλοιπες 62 περιπτώσεις το γραφείο προχώρησε σε τερματισμό της διαδικασίας εξέτασής τους.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα παράπονα που τερματίζονται δεν εξετάζονται επί της ουσίας τους, λόγω μη ικανοποίησης των κριτηρίων που τίθενται, τόσο από το σχετικό νόμο όσο και από την οδηγία που διέπει τις εργασίες του φορέα, από τα δεδομένα της υπόθεσης.

Τα παράπονα

Από τα 95 παράπονα που εξετάστηκαν επί της ουσίας, σε 33 περιπτώσεις εκδόθηκε απόφαση υπέρ του καταναλωτή, σε 50 περιπτώσεις κατά του καταναλωτή, ενώ οι εναπομείνασες 12 υποθέσεις κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό.

Συνεπώς, από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό θετικής έκβασης υποβληθέντων παραπόνων που σχετίζονται με τον ασφαλιστικό τομέα ανέρχεται στο 47% επί του συνόλου των παραπόνων που εξετάστηκαν επί της ουσίας τους.

Τα υποβληθέντα παράπονα εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών σχετίζονται, στην πλειονότητά τους, με περιπτώσεις μη κάλυψης απαίτησης. Συγκεκριμένα, αφορούν, κυρίως, διαφορές με τις ασφαλιστικές εταιρείες για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μη καταβολής αποζημιώσεων, λόγω θανάτου ή λόγω μερικής ή ολικής ανικανότητας.

Επιπροσθέτως, ενώπιον του χρηματοοικονομικού επιτρόπου υποβάλλονται παράπονα εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών γενικού κλάδου, που αφορούν, κυρίως, τη μη κάλυψη απαίτησης για ζημιές σε οικίες.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ένας μικρός αριθμός υποβληθέντων παραπόνων αναφέρονται είτε στη μονομερή ακύρωση του συμβολαίου από την εταιρεία είτε στην άρνησή της να συγκατατεθεί στην εξαργύρωση του συμβολαίου από τον δικαιούχο.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 493

Πηγή: nextdeal.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.