1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Περιεκτική Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Περιεκτική Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Περιεκτική Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όλοι γνωρίζουν ότι η Ασφάλιση Αυτοκινήτου με κάλυψη για υλικές ή σωματικές βλάβες σε τρίτους είναι υποχρεωτική από τον νόμο. Εκείνο όμως που δεν επιβάλλει ο νόμος και χρειάζεται ο κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου να έχει την κατάλληλη  ασφαλιστική κουλτούρα, είναι η κάλυψη του ιδίου του ασφαλισμένου αυτοκινήτου.

Είναι γεγονός ότι σαν περιουσιακό στοιχείο το αυτοκίνητο δεν μπορεί να φτάσει την αξία της κατοικίας ή της επιχείρησης μας. Δεν παύει όμως σε αρκετές περιπτώσεις να αποτελεί περιουσία με σημαντική αξία, που αποκτήθηκε με κόπο και μόχθο. Ως αποτέλεσμα η απώλεια του από ατύχημα, κλοπή, φωτιά ή οποιονδήποτε άλλο από τους ασφαλισμένους κινδύνους μπορεί να διαταράξει τα οικονομικά μας δεδομένα και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής, τη δική μας αλλά και της οικογένειας μας.

Για τον λόγο αυτό, ειδικά όταν το αυτοκίνητο μας έχει ακόμη σημαντική αξία, είναι σοφό να το ασφαλίζουμε με περιεκτική κάλυψη έτσι ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι σε περίπτωση που πάθει ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Τι είναι η Περιεκτική Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Με τον όρο Περιεκτική Ασφάλιση ή Ασφάλιση Ιδίων Ζημιών, εννοούμε την κάλυψη από ζημιές που προκαλούνται στο δικό μας αυτοκίνητο από τους κινδύνους που καλύπτει το συμβόλαιο μας. Η περιεκτική ασφάλιση αυτοκινήτου συνήθως καλύπτει ζημιές που έχουν προκληθεί από:

  • Τυχαία Ζημιά
  • Ατύχημα
  • Φωτιά
  • Κλοπή ή απόπειρα κλοπής
  • Κακόβουλες ενέργειες

Επιπρόσθετες καλύψεις που προσφέρονται ξεχωριστά ή ως μέρος ενός πιο περιεκτικού πακέτου μπορεί να είναι η κάλυψη ζημιών από:

  • Οχλαγωγίες, απεργίες, εργατικές διαταραχές
  • Φυσικά Φαινόμενα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Όπως αναφέραμε και σε άλλο άρθρο, στην περιεκτική ασφάλιση θα συναντήσουμε το πρώτο αφαιρετέο ποσό, το οποίο θα αφαιρεθεί από την αποζημίωση που θα καταβάλει η ασφαλιστική μας εταιρεία και το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί από εμάς. Περισσότερα για το τι πρέπει να προσέξετε όσον αφορά το πρώτο αφαιρετέο ποσό μπορείτε να δείτε εδώ.

Γιατί να κάνω περιεκτική ασφάλιση

Πάμε τώρα στο κυρίως θέμα του άρθρου που είναι οι λόγοι που πρέπει να μας πείσουν να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητο μας με περιεκτική ασφάλιση. Σας παρουσιάζουμε 5 σημαντικούς λόγους για να επιλέξετε ένα περιεκτικό συμβόλαιο έτσι ώστε να έχετε το κεφάλι σας «ήσυχο».

#1 Ζημιά σε σταθμευμένα οχήματα

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι οδηγοί να βρίσκουν τα αυτοκίνητα τους κτυπημένα ενώ ήταν σταθμευμένα, με τον εντοπισμό του υπαίτιου οχήματος να είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε πολυσύχναστους ή στενούς δρόμους αλλά και σε μεγάλους χώρους στάθμευσης όπως τα εμπορικά κέντρα (malls). Ως αποτέλεσμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, τις ζημιές θα κληθεί να πληρώσει από μόνος του ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση τώρα που το όχημα ήταν ασφαλισμένο με περιεκτική κάλυψη, πέραν του πρώτου αφαιρετέου ποσού, τις ζημιές θα τις πλήρωνε η ασφαλιστική εταιρεία.

#2 Κλοπή ή απόπειρα κλοπής

Δυστυχώς οι κλοπές οχημάτων δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα το 2020 στη χώρα μας είχαμε σχεδόν 500 περιστατικά κλοπών αυτοκινήτων ενώ τα στοιχεία της Eurostat για το 2019 κατατάσσαν την Κύπρο στην 12 θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ιστοσελίδα Confused.com και αφορά τη χρονική περίοδο 2011-2019, η Κύπρος είχε καταταχθεί αρνητικά ως η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα σε κλοπές οχημάτων με 149 κλοπές ανά 100,000 κατοίκους ή 4 κλοπές κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν την ανάγκη να εξασφαλίσουμε το όχημα μας από κλοπή ασφαλίζοντας το με περιεκτική ασφάλεια ή το ελάχιστο με συμβόλαιο Πυρός & Κλοπής.  

#3 Ανασφάλιστοι Οδηγοί

Όποιος είχε εμπειρία ατυχήματος με ανασφάλιστο οδηγό θα ξέρει ότι δεν πρόκειται για κάτι ευχάριστο. Παρότι η ύπαρξη του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) εξασφαλίζει την αποζημίωση μας, η διαδικασία δεν συγκρίνεται με την εξυπηρέτηση που θα είχαμε από την ασφαλιστική μας εταιρεία αν το αυτοκίνητο μας ήταν ασφαλισμένο με περιεκτική κάλυψη.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το ΤΑΜΟ καταδεικνύουν ότι δεν είναι και τόσο απίθανο να έχουμε ατύχημα με ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, τον Οκτώβριο του 2021 υπήρχαν στην Κύπρο περισσότερα από 67,000 ανασφάλιστα οχήματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων οχημάτων.

«Φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά» λέει μία παροιμία. Με την περιεκτική ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο οδηγό, η ασφαλιστική μας εταιρεία θα αποζημιώσει εμάς και θα αναλάβει εκείνη την ανάκτηση των χρημάτων από το ταμείο, γλυτώνοντας μας πολύτιμο χρόνο και απαλλάσσοντας μας από σημαντική ταλαιπωρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Θα λέγαμε λοιπόν ότι δεν θα έχουμε απλά τα «μισά» που λέει η παροιμία, αλλά ολόκληρο το αυτοκίνητο μας επιδιορθωμένο χωρίς ταλαιπωρία.

#4 Κακόβουλες Ενέργειες

Άλλο ένα όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο σήμερα στη χώρα μας, είναι οι κακόβουλες ενέργειες σε οχήματα. Είτε επειδή έχουμε παρεξηγηθεί με κάποιον και θέλει να μας «εκδικηθεί» είτε για «πλάκα» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας βρίσκουν καθημερινά τα οχήματα τους γδαρμένα.

Τέτοιες ζημιές εάν είναι εκτεταμένες, παράδειγμα να μας έχουν γδάρει ολόκληρη την πλευρά του αυτοκινήτου, μπορεί να έχουν πολύ υψηλό κόστος. Η περιεκτική ασφάλιση θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών αυτών, μειώνοντας το δικό μας κόστος μόνο στο ποσό της απαλλαγής.

#5 Φωτιά

Κλείνουμε με ένα τύπο ζημιάς που ανά τακτά διαστήματα βλέπουμε στους τίτλους των ειδήσεων. «Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει», «αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς στο δρόμο» είναι μερικοί από τους τίτλους.

Η περιεκτική ασφάλεια, μας προστατεύει από Φωτιά στο όχημα μας αναλαμβάνοντας είτε την επιδιόρθωση αν είναι εφικτό ή την αποζημίωση μας για την καταστροφή του οχήματος μας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Οι κίνδυνοι που απειλούν καθημερινά το αυτοκίνητο μας είναι πολλοί. Σας έχουμε παραθέσει 5 λόγους για να κάνετε περιεκτική ασφάλεια αλλά πιστέψτε μας υπάρχουν τουλάχιστο άλλοι τόσοι. Το αυτοκίνητο σας είναι σημαντικό για εσάς και θα πρέπει να το εξασφαλίζετε όπως οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό σας στοιχείο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.