1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Η ιστορία της και η σημασία της σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Η ιστορία της και η σημασία της σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Η ιστορία της και η σημασία της σήμερα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται σήμερα 31η Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και την ικανότητα των νέων να έχουν βασικές χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές γνώσεις από μικρή ηλικία.

Βλέπουμε έντονα το τελευταίο διάστημα, θεσμούς, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, και μέσα ενημέρωσης να προσπαθούν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Νομίζω σε πολλούς από εμάς όταν ακούμε την λέξη αποταμίευση έρχεται στο μυαλό μας το γαλάζιο μικρό βιβλιαράκι ταμιευτηρίου, που οι γονείς μας μας έδιναν κάποιο ποσό κάθε βδομάδα για το καταθέσουμε σαν αποταμίευση.

Ο θεσμός του «σχολικού ταμιευτηρίου» ξεκίνησε το 1950 με πρωτοβουλία του συνεργατισμού σε μία προσπάθεια τότε να καλλιεργηθεί αποταμιευτική συνείδηση ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες. Με τη λαϊκή ρήση «Φασούλι Φασούλι γεμίζει το σακούλι» μάθαινε στα μικρά παιδιά την αξία της αποταμίευσης ενώ το 1963-1964 επεκτάθηκε και στην μέση εκπαίδευση.

Το εξώφυλλο για το βιβλιάριο του σχολικού  ταμιευτηρίου δημιούργησε ο χαράκτης Κώστας Αβερκίου αποτυπώνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την έννοια της αποταμίευσης. Στο εξώφυλλο η  μαθήτρια δίνει το βιβλιάριο του ταμιευτηρίου με τα χρήματα της στο σχολείο και στο οπισθόφυλλο ο παππούς κρατώντας στην αγκαλιά του το εγγόνι του το μαθαίνει πως «Φασούλι Φασούλι γεμίζει το σακούλι». Και πως με αυτό το φασούλι βοηθάμε στην αναβάθμιση του σχολείου μας και στηρίζουμε συμμαθητές μας που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι της αποταμιευτικής ασφάλειας

Η σημασία της σήμερα

Η σημασία της αποταμίευση σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντική. Με τις τελευταίες κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία λίγα χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε την αξία της αποταμίευσης είτε με σκοπό απλά να έχουμε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για την στιγμή που τα πράγματα δεν θα έρθουν όπως τα περιμένουμε είτε με σκοπό την επένδυση τους έτσι ώστε να δημιουργήσουμε διαφορετικές ροές εισοδημάτων και να μην είμαστε τόσο ευάλωτοι στην κύρια πηγή εσόδων που συνήθως είναι ο μισθός μας.

Ακριβώς επειδή οι αποταμιεύσεις μας αποτελούν πολλές φορές των κόπων αρκετών χρόνων, θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί που τα αποταμιεύουμε ή τα επενδύουμε αφού εκεί έξω οι κίνδυνοι αλλά και οι απάτες είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο.

Ο ρόλος της ασφάλισης

Στη σημερινή εποχή, με τον υψηλό πληθωρισμό και την απαξίωση σε ένα βαθμό του τραπεζικού συστήματος για αποταμίευση χρημάτων, ο Ασφαλιστικός Κλάδος προτάσσοντας την ανθεκτικότητα του σε περιόδους κρίσης και την υψηλή φερεγγυότητα των εταιρειών, αποτελεί μία από τις πιο σταθερές επιλογές για να επενδύσει κάποιος για το μέλλον.

Μέσα από τα διάφορα σχέδια που υπάρχουν στην αγορά είτε για επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα είτε για συνταξιοδοτικά σχέδια, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής προσφέρουν αρκετές επιλογές για τους πολίτες που θέλουν να επενδύσουν μέρος των χρημάτων τους για το μέλλον, το δικό τους και των ανθρώπων που αγαπούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι της αποταμιευτικής ασφάλειας

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.