1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Swiss Re ανέδειξε πώς τέσσερις καιρικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα – πλημμύρες, τροπικοί κυκλώνες, χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και ισχυρές καταιγίδες, που σήμερα προκαλούν ετήσιες ζημίες ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, λέγεται ότι “εντείνονται σε διαφορετικό βαθμό”.

Σε πρόσφατο ιστολόγιο που δημοσίευσε ο Mohit Pande, Chief Underwriting Officer Property, ανέφερε ότι αυτό “ενισχύει τη δυνατότητά τους να συμβάλουν περισσότερο στις μελλοντικές απώλειες περιουσίας”.

Επιπλέον, οι αναλυτές της SRI παρουσίασαν επίσης πώς μια πολύπλευρη προσέγγιση που συνδυάζει τον μετριασμό του κλίματος, την προσαρμογή και την οικονομική προστασία μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία της κοινωνίας για τους αυξανόμενους κινδύνους ζημιών, καθώς και να εξοπλίσει τους ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με καλά εργαλεία λήψης αποφάσεων και να υποστηρίξει καλύτερα την ανάκαμψη για όταν οι καταστροφές χτυπήσουν.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο αντασφαλιστικός γίγαντας, Swiss Re, παρακολουθεί τις τάσεις των ζημιών από φυσικές καταστροφές που οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινους παράγοντες: οικονομική ανάπτυξη, αστικοποίηση, συσσώρευση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων σε περιοχές ευάλωτες σε απειλές.

Ωστόσο, ο Pande σημείωσε ότι ο ραγδαίος πληθωρισμός μετά την εκδήλωση των πανδημιών έχει παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο, ανεβάζοντας το κόστος επισκευής από σημαντικά γεγονότα, όπως ο τυφώνας Laura, η χειμερινή καταιγίδα Uri και ο τυφώνας Ian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Η συμβολή του μεταβαλλόμενου κλίματος στις απώλειες από φυσικές καταστροφές ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη, αλλά αυτό είναι πιθανό να αλλάξει, προσθέτει ο Pande.

Για το μέλλον, οι αναλυτές της SRI υπογράμμισαν πώς ο κλάδος πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει όλο και περισσότερο υπόψη του την αυξανόμενη ένταση των ίδιων των καταιγίδων. Με τον πλανήτη να θερμαίνεται όλο και περισσότερο, οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εντατικοποίηση των κινδύνων, με τις ασιατικές οικονομίες, όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Κίνα, η Ινδία και οι Φιλιππίνες, να αντιμετωπίζουν αυξημένες απειλές από οικονομικές απώλειες που συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλες αυτές οι οικονομίες έχουν επίσης μεγάλα κενά ασφαλιστικής προστασίας, γεγονός που ουσιαστικά τις καθιστά λιγότερο ικανές να ανακάμψουν όταν οι καταστροφές πράγματι χτυπήσουν.

Περαιτέρω, ο Pande εξήγησε επίσης πώς σε ολόκληρη την Ευρώπη, πλημμύρες όπως αυτές που έπληξαν τη Γερμανία και αλλού το 2021, οι οποίες κατέληξαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρες πόλεις, αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το ήμισυ των ετήσιων οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αλλά αναμένεται επίσης να γίνουν πιο ακραίες και συχνές, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες τροφοδοτούν βαρύτερες βροχοπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

“Ένας πρώτος πυλώνας της αντιμετώπισης των δυνάμεων που εντείνουν τους κινδύνους παραμένει ο μετριασμός του κλίματος, οι περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που απαιτούνται για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας”, σημειώνει ο Pande.

Ο Pande εξηγεί επίσης ότι το κόστος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή μόλις τώρα αρχίζει να επηρεάζει τους καταναλωτές, και καθώς η εντατικοποίηση των κινδύνων αναμένεται να αποτελέσει μοχλό μελλοντικών οικονομικών ζημιών, δηλώνει ότι “ο κλάδος πρέπει να το αποτυπώσει αυτό στα μοντέλα και την ανάληψη κινδύνων, ώστε να συμβαδίζει με τους εξελισσόμενους κινδύνους”.

“Η εστιασμένη ανάληψη κινδύνων μπορεί να υποστηρίξει τις θετικές για το κλίμα μεταβάσεις των πελατών μας, ενώ η παραμετρική ασφάλιση αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την προστασία περισσότερων ανθρώπων σε εκτεθειμένες περιοχές. Υπάρχει επίσης ένας ευρύτερος ρόλος για τους αντασφαλιστές/ασφαλιστές, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση των οικονομικών μας πόρων προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έργα κατάλληλα για πιο ασταθείς μελλοντικές καιρικές συνθήκες”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.