1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. Οι απάτες για τους κωδικούς QR βρίσκονται σε έξαρση!

Οι απάτες για τους κωδικούς QR βρίσκονται σε έξαρση!

Οι απάτες για τους κωδικούς QR βρίσκονται σε έξαρση!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Προσοχή στους κωδικούς QR – μπορεί να είναι ένας εύκολος και εύχρηστος τρόπος να παραγγείλετε από ένα μενού ή να συνδεθείτε σε ένα δημόσιο δίκτυο, αλλά οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου καραδοκούν για να κλέψουν τα ευαίσθητα δεδομένα και καθώς και δεδομένα πιστωτικών καρτών.

Οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν τα email και τους ιστότοπους που ζητούν σάρωση κωδικών QR γιατί υπάρχει η πιθανότητα να υποκλαπούν τα ευαίσθητα δεδομένα και τα αρχεία τους.

Οι κωδικοί QR, που σαρώνονται από κάμερες των κινητών για να μεταφέρουν τους χρήστες σε ιστότοπους, χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού! Από τον έλεγχο των μενού εστιατορίων και την παροχή φιλοδωρημάτων σε σερβιτόρους μέχρι τον έλεγχο παράδοσης δεμάτων ή το check in σε ξενοδοχεία.

Δυστυχώς, κάθε φορά που σαρώνετε έναν κωδικό QR, κινδυνεύετε να μολύνετε τη συσκευή σας ή να δώσετε κατά λάθος τα ευαίσθητα δεδομένα σας όπως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Έχουμε δει κωδικούς QR που χρησιμοποιούνται σε καμπάνιες phishing που μεταμφιέζονται σε εταιρείες παράδοσης δεμάτων που ζητούν πληρωμή, επομένως άτομα και οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τέτοιες καμπάνιες.

Πώς να αποφύγετε τις απάτες QR;

1. Μην σαρώνετε κωδικούς QR που σας έχουν σταλεί από αγνώστους αποστολείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα $90 δισ. παγκοσμίως θα φτάσει η αγορά κυβερνοασφάλειας την επόμενη 10ετία

2. Ακόμα κι αν ένα μήνυμα προέρχεται από κάποιον που γνωρίζετε, αρχικά να ελέγχετε εάν η επαφή σας έχει στείλει τον κωδικό πριν συνδεθείτε με αυτόν

3. Εάν ένα μήνυμα προέρχεται από κυβερνητική υπηρεσία, καλέστε το ή στείλτε το με email απευθείας για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμο

4. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς διαθέτει λειτουργία σάρωσης QR – θα σας εμποδίσει να κάνετε λήψη κακόβουλου λογισμικού

5. Μην εισάγετε προσωπικά στοιχεία ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σε ιστότοπους που δεν γνωρίζετε

Πηγή: csirt.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.