1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Νεόι κανονισμοί σε ισχύ για το υγραέριο από 1η Σεπτεμβρίου

Νεόι κανονισμοί σε ισχύ για το υγραέριο από 1η Σεπτεμβρίου

Νεόι κανονισμοί σε ισχύ για το υγραέριο από 1η Σεπτεμβρίου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν οι νέοι κανονισμοί σχετικά με το υγραέριο μετά και τη δημοσιεύση τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 7.5.2021.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι Κανονισμοί εκσυγχρονίζουν το απαρχαιωμένο και κανονιστικό πλαίσιο της περί Πετρελαιοειδών νομοθεσίας, η οποία δεν ισχύει πλέον για το υγραέριο. Παράλληλα, τερματίζεται η έκδοση Άδειας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών για το υγραέριο από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στους Κανονισμούς καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας και προβλέπονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου. Επίσης, εισάγεται νέο και εκσυγχρονισμένο Σύστημα Ελέγχου, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται η ασφαλής λειτουργία των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους.

Από την 1.9.2022 ο περιοδικός έλεγχος των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου θα γίνεται από Εξουσιοδοτημένους Ελεγκτές Υγραερίου και η εγκατάσταση και συντήρησή τους θα γίνεται από Εγκαταστάτες Υγραερίου. Οι Εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές Υγραερίου και οι Εγκαταστάτες Υγραερίου (προσοντούχα πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα) εγκρίνονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη βάση σειράς κριτηρίων που καθορίζονται στους Κανονισμούς. Τα στοιχεία επικοινωνίας των πιο πάνω επαγγελματιών είναι αναρτημένα σε σχετικά Μητρώα στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Το Τμήμα συνεχίζει να ασκεί τον εποπτικό του ρόλο επιτηρώντας τους πιο πάνω επαγγελματίες και τις σχετικές με το υγραέριο δραστηριότητές τους.

Στους Κανονισμούς ρυθμίζονται επίσης οι υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών Υγραερίου, δηλαδή των κατόχων εγκαταστάσεων υγραερίου με δεξαμενές ή/και κυλίνδρους υγραερίου και των ιδιοκτητών χώρων αποθήκευσης κυλίνδρων. Οι Ιδιοκτήτες Υγραερίου, μεταξύ άλλων, οφείλουν να διατηρούν την εγκατάσταση / αποθήκευση υγραερίου σε καλή και ασφαλή λειτουργική κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συντήρηση και τον περιοδικό έλεγχο των εγκαταστάσεων / αποθηκεύσεων υγραερίου στη συχνότητα που καθορίζεται στους Κανονισμούς. Ο Εξουσιοδοτημένος Ελεγκτής Υγραερίου εκδίδει Έκθεση Περιοδικού Ελέγχου, την οποία παραδίδει στον Ιδιοκτήτη Υγραερίου. Ο Εγκαταστάτης Υγραερίου εκδίδει Βεβαίωση Πιστής Εκτέλεσης της Εγκατάστασης, την οποία επίσης παραδίδει στον Ιδιοκτήτη Υγραερίου.

Επιπλέον, οι Προμηθευτές Υγραερίου, πριν προχωρήσουν σε μετάγγιση υγραερίου σε δεξαμενές, οφείλουν πρώτα να βεβαιώνονται ότι οι εγκαταστάσεις υγραερίου πληρούν τους Κανονισμούς, δηλαδή ότι η δεξαμενή υγραερίου έχει Πιστοποιητικό Ελέγχου σε ισχύ από Οργανισμό Ελέγχου, η εγκατάσταση έχει ελεγχθεί από Εξουσιοδοτημένο Ελεγκτή Υγραερίου και ο Ιδιοκτήτης Υγραερίου έχει Έκθεση Περιοδικού Ελέγχου σε ισχύ.

Καλούνται όλοι οι Ιδιοκτήτες Υγραερίου όπως μεριμνήσουν για τη συντήρηση και τον περιοδικό έλεγχο των εγκαταστάσεων / αποθηκεύσεων υγραερίου τους και εξασφαλίσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε να θεωρείται ασφαλής η λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι όσοι Ιδιοκτήτες Υγραερίου κατέχουν Άδεια Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών για Υγραέριο για την εγκατάσταση / αποθήκευση υγραερίου, πρέπει στη λήξη της να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση Έκθεσης Περιοδικού Ελέγχου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.