1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Munich Re: Οι πιο υψηλές απώλειες από καταιγίδες που καταγράφηκαν ποτέ

Munich Re: Οι πιο υψηλές απώλειες από καταιγίδες που καταγράφηκαν ποτέ

Munich Re: Οι πιο υψηλές απώλειες από καταιγίδες που καταγράφηκαν ποτέ
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Munich Re, οι καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη το 2023 ήταν «πιο καταστροφικές από ποτέ», προκαλώντας συνολικές απώλειες 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ασφαλισμένες απώλειες 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Munich Re παρατήρησε ότι τέτοιες υψηλές απώλειες από καταιγίδες δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

«Περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταστράφηκαν στη Βόρεια Αμερική, εκ των οποίων 50 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια (9,1 δισεκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων 8 δισεκατομμύρια δολάρια (7,3 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν ασφαλισμένα», εξήγησε η Munich Re.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, ένας μεγάλος όγκος επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα με έντονες χαλαζοπτώσεις.

Ομοίως, τα στατιστικά στοιχεία απωλειών από καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική και σε άλλες περιοχές τείνουν προς τα πάνω.

Εν τω μεταξύ, παγκοσμίως, η Munich Re δήλωσε ότι οι φυσικές καταστροφές το 2023 οδήγησαν σε απώλειες περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων (250 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος), με ασφαλισμένες απώλειες 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων (125 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος). Οι συνολικές απώλειες συμβαδίζουν με τον πενταετή μέσο όρο, ενώ οι ασφαλισμένες ζημίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 105 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές αυξήθηκε σε 74.000 το 2023, πολύ πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (10.000).

«Μετά από χρόνια σχετικής ηρεμίας, μια σειρά καταστροφικών σεισμών οδήγησε σε ανθρωπιστικές καταστροφές. Περίπου 63.000 άνθρωποι (85% των συνολικών θανάτων του έτους) έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα τέτοιων γεωφυσικών κινδύνων το 2023 – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2010», ανέφερε η Munich Re.

Όπως αναφέρθηκε, οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές κυριαρχήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από σοβαρές καταιγίδες, με το 76% των συνολικών απωλειών να σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ενώ το 24% είχε γεωφυσικά αίτια.

Η σειρά των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο ήταν φυσικά η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή του έτους.

Η Munich Re σημείωσε ότι 58.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους σεισμούς και με συνολικές απώλειες περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν επίσης η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή του έτους.

Ο Thomas Blunck, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σχολίασε: «Το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από εξαιρετικά υψηλές ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ακραίες ατομικές απώλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

«Αυτό υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ασφάλιση στην άμβλυνση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Τα ολοκληρωμένα δεδομένα και η εις βάθος γνώση των αλλαγών στους κινδύνους παραμένουν βασικοί παράγοντες κατά τον σχεδιασμό καλύψεων για την προστασία των ανθρώπων από φυσικές καταστροφές.»

«Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η πρόληψη. Ο αριθμός των θυμάτων από τους καταστροφικούς σεισμούς είναι μια κλήση αφύπνισης για να εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία για τους ανθρώπους με την προσαρμογή των μεθόδων κατασκευής».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.