1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Μπορεί η Tesla να αποτελέσει απειλή για τις εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτου;

Μπορεί η Tesla να αποτελέσει απειλή για τις εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτου;

Μπορεί η Tesla να αποτελέσει απειλή για τις εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η Tesla αποτελεί μια από τις ισχυρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τα κέρδη της να ζαλίζουν τόσο τους ανταγωνιστές, όσο και το μέσο καταναλωτή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πλήθος επενδυτών σπεύδει να αγοράσει μετοχές της αναδυόμενης αυτή δύναμη που πρωτοστατεί στο τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Τι θα απαντούσε ωστόσο ο μέσος επενδυτής σε ερώτηση αναφορικά με τις πηγές εσόδων της εταιρείας; Ασφαλώς, ότι οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων αποτελούν τη βασική πηγή κερδών και πράγματι η τοποθέτησή του θα ήταν ορθή. Είναι όμως η μοναδική πηγή εσόδων της;

Για τον Elon Musk το ενδεχόμενο αύξησης των κερδών της εταιρείας καθιστά αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης, γεγονός που οδήγησε τον CEO της Tesla στον κλάδο της ασφάλισης.

Η Tesla εισήχθη στην ασφαλιστική αγορά το 2019, όταν δημιούργησε προγράμματα ασφάλισης αποκλειστικά για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα στην Καλιφόρνια ως μεσίτης για ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία έχει αναλάβει το State National Insurance Company. Παράλληλα, εκκίνησε διαδικασίες προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη σε πελάτες στην Ουάσιγκτον, ενώ δημιούργησε ξεκίνησε μια μεσιτική ασφαλιστική εταιρεία στην Κίνα τον Αύγουστο του 2020.

Ήδη από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας τους, η επιλογή της εταιρείας επιβεβαιώθηκε με τους μετόχους να εντοπίζουν ένα νέο πεδίο ανάπτυξης των εργασιών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Μάλιστα πως έχει δηλώσει ο Elon Musk κατά τη παρουσίαση των κερδών της Tesla για το τρίτο τρίμηνο του 2020, η ασφαλιστική δραστηριότητα της εταιρείας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μεταξύ 30% και 40% της συνολικής μελλοντικής αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αν αναλογιστούμε ότι η τρέχουσα αξία βάση των τελευταίων αποτιμήσεων της Tesla ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, τότε οι ασφαλιστικές της δραστηριότητες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν στο μέλλον τα 300-400 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια. Με συνολική αξία 288,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% τα τελευταία χρόνια, η ασφάλιση αυτοκινήτων καθιστά σαφώς έναν ελκυστικό κλάδο για την αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία.

Πέραν ωστόσο από τα προφανή οικονομικά οφέλη της εταιρείας, το νέο αυτό άνοιγμα της Tesla στον κλάδο της ασφάλισης θα ήταν ευεργετική και για την επίλυση του υψηλού κόστους των Tesla για το αγοραστικό κοινό.

Η παροχή ασφαλιστικών προγραμμάτων από την ίδια την εταιρεία παραγωγής θα μείωνε το κόστος της ασφάλισης των αυτοκινήτων που φέρουν την υπογραφή της, τα οποία όντας εξαιρετικά ακριβά λειτουργούσαν ως ένας αποθαρρυντικός παράγοντας στην επιλογή της εταιρείας από τους καταναλωτές. Μάλιστα η Tesla έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη συστημάτων IT, που αξιοποιούν τα δεδομένα χρήσης και συμπεριφοράς του οδηγού, παρέχοντας εκπτώσεις στα συμβόλαιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η Tesla δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για την βιομηχανία ασφάλισης αυτοκινήτου τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία. Όπως τονίζει ο Tom Super, Αντιπρόεδρος του τμήματος πληροφοριών της JD Power, η είσοδος της Tesla θα έχει «περιορισμένο αντίκτυπο στον μέσο καταναλωτή ασφάλισης αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων που πληρώνουν». Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος της Tesla στον ασφαλιστικό κλάδο εξαρτάται άμεσα από τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.