1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Μέτρα προστασίας του κοινού ενόψει της εορταστικής περιόδου από την Αστυνομία...

Μέτρα προστασίας του κοινού ενόψει της εορταστικής περιόδου από την Αστυνομία Κύπρου

Μέτρα προστασίας του κοινού ενόψει της εορταστικής περιόδου από την Αστυνομία Κύπρου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αστυνομία Κύπρου ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, παραμένει προσηλωμένη στην υπηρεσία της κοινωνίας, με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας του κοινού που θα διακινηθεί στο οδικό δίκτυο και την αποτροπή τυχόν εγκληματικών ενεργειών σε βάρος πολιτών (διαρρήξεις και κλοπές, αδικήματα κατά περιουσίας, κλοπές αυτοκινήτων, κλοπές από αυτοκίνητα) που θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. 

Κατά την πιο πάνω περίοδο, το προσωπικό της Αστυνομίας θα εργαστεί αδιάλειπτα και ακούραστα με αυξημένες περιπολίες (μηχανοκίνητες και πεζές) και ελέγχους στις κύριες οδικές αρτηρίες και το δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Τροχαίες διευθετήσεις – Διακίνηση στο οδικό δίκτυο

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τροχαίας κίνησης κατά την περίοδο των εορτών, η παρουσία της Αστυνομίας στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους/αυτοκινητόδρομους θα είναι έντονη. Για το λόγο αυτό θα αρχίσουν παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων από αύριο Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 2021 και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, 2022. Κατά τους ελέγχους τροχαίας, θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους. Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλα σοβαρά τροχαία αδικήματα, όπως μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση, αμελές προσπέρασμα, αλόγιστη, επικίνδυνη ή αμελής οδήγηση, παραβίαση φώτων τροχαίας, παράλειψη τήρησης κανονικής λωρίδας κυκλοφορίας, μη παροχή προτεραιότητας σε πεζό σε διαβάσεις πεζών.

Μέτρα προστασίας της περιουσίας των πολιτών

Κατά τις μέρες των γιορτών ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων εις βάρος του κοινού. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και συμβουλεύει τους πολίτες, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, να ακολουθούν τα πιο κάτω: 

  • Όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα. 
  • Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).
  • Σε περιπτώσεις όπου επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα. 
  •  Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Επίσης, οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους ως ακολούθως:

Ιδιοκτήτες κατοικιών:

  • Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους. 
  • Να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους. 
  • Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας. 
  • Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο. 
  • Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς. 
  • Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη. 
  • Υπενθυμίζουμε επίσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γιατί χωρίς να το θέλουν οι ιδιοκτήτες, στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.


Ιδιοκτήτες καταστημάτων:

  • Οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους να είναι ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο
  • Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
  • Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους 
  • Να έχουν μεριμνήσει αν είναι δυνατόν, για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
  • Αν υπάρχουν συστήματα συναγερμού να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
  • Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).

Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα:

Η Αστυνομία υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των μηχανοκινήτων οχημάτων.

Ειδικότερα το κοινό καλείται:

  • Να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά από τους επιτήδειους αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή.
  • Σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε λειτουργία, όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβαίνοντες δεν βρίσκονται σε αυτό. 
  • Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο. 
  •  Να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων. 
  • Να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μίζα ή στην πόρτα, ακόμα έστω και αν θα απουσιάζει για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 
  • Να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του. 
  • Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται. 
  • Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλείς χώρους ή στο χώρο αποσκευών.

Εκστρατείες για πάταξη αδικημάτων κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικημάτων που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο

Λόγω του ότι, αδικήματα κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικήματα που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο,  κατά την περίοδο των γιορτών είναι αυξημένα, η Αστυνομία εντατικοποίησε ήδη τις στοχευμένες και συντονισμένες επιχειρήσεις της παγκύπρια. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις η Αστυνομία θα επιδεικνύει μηδενική ανοχή, ενώ σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη των πολιτών οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά στη διεξαγωγή κυβείας ή ηλεκτρονικού τζόγου, να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460. 

Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τα ΜΚΔ της Αστυνομίας

Με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, η Αστυνομία θα προβαίνει σε συνεχή ενημέρωση του κοινού για σημαντικά θέματα και ειδήσεις, καθώς επίσης και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες προτρέπονται να παρακολουθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας (ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy), Facebook-Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμός, twitter, καθώς επίσης και την εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα).

Υπενθυμίζουμε επίσης τη νέα Ειδησεογραφική μας Ιστοσελίδα (http://www.cypruspolicenews.com) στην οποία υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων για διάφορα θέματα/γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, χρήσιμα τηλέφωνα, όπως τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης και βοήθειας, τηλέφωνα Αστυνομικών Σταθμών.

Παροχή πληροφοριών στην Αστυνομία

Ενόψει των πιο πάνω, το κοινό κατά τις γιορτινές μέρες προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, ενώ σε περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Ευχόμαστε σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος, με ασφάλεια και υγεία. 

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.