1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Κρούει τον κώδωνα για αθέμιτες πρακτικές «μείωσης τιμών» η EIOPA!

Κρούει τον κώδωνα για αθέμιτες πρακτικές «μείωσης τιμών» η EIOPA!

Κρούει τον κώδωνα για αθέμιτες πρακτικές «μείωσης τιμών» η EIOPA!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Εποπτική δήλωση σχετικά με τις διαφοροποιημένες τιμολογιακές πρακτικές δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), με στόχο την εξάλειψη των στρατηγικών καθορισμού τιμών που οδηγούν στην άδικη μεταχείριση των πελατών.

Το κόστος που πληρώνουν οι πελάτες για ασφαλιστική κάλυψη αντικατοπτρίζει συνήθως το ατομικό προφίλ κινδύνου και το συνολικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί προσαρμόζουν τις τιμές με βάση χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται ούτε με τους υποκείμενους κινδύνους ούτε με το κόστος της υπηρεσίας.

Τα μεγάλα σύνολα δεδομένων και τα ολοένα και πιο εξελιγμένα εργαλεία και τεχνολογίες ανάλυσης τους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέπουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να εφαρμόζουν πρακτικές διαφοροποιημένης τιμολόγησης σε μεγάλη κλίμακα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα προϊόντα στα οποία οι αυξήσεις ασφαλίστρων πραγματοποιούνται επανειλημμένα για λόγους που δεν σχετίζονται με τους κινδύνους ή το κόστος της υπηρεσίας. Οι πρακτικές αυτές επηρεάζουν άδικα ευάλωτους πελάτες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα και τα άτομα με περιορισμένο ψηφιακό γραμματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η εποπτική δήλωση της EIOPA αποσαφηνίζει τις εποπτικές προσδοκίες για την πρόληψη αθέμιτων διαφοροποιημένων τιμολογιακών πρακτικών.

Η δήλωση υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) ενεργούν πάντοτε με έντιμο, δίκαιο και επαγγελματικό τρόπο, σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον των πελατών τους. Η δήλωση υπογραμμίζει επίσης ότι οι διαδικασίες εποπτείας και διακυβέρνησης προϊόντων θα πρέπει να καλύπτουν τις τεχνικές τιμολόγησης και να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω τεχνικές δεν επηρεάζουν αρνητικά τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Insurance Europe: Απαντά στη διαβούλευση της EIOPA για το Value for Money

Με βάση τα ανωτέρω, οι ασφαλιστικοί φορείς μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν εκπτώσεις ασφαλίστρων για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες, αλλά θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή μέτρα διακυβέρνησης και εποπτείας των προϊόντων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πελάτες δεν τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης. Επιπλέον, η εποπτική δήλωση προσδιορίζει ορισμένες πρακτικές «καθορισμού των τιμών» που δεν συμμορφώνονται με τον σχετικό κανονισμό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε επαναλαμβανόμενες αυξήσεις ασφαλίστρων με βάση τη χαμηλή τάση του πελάτη να ψωνίζει ή να αλλάζει πάροχο λόγω αυξήσεων των τιμών.

Η EIOPA αναμένει από τις αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν την επάρκεια και τη δικαιοσύνη των διαδικασιών εποπτείας και διακυβέρνησης των προϊόντων, των διαδικασιών πωλήσεων, του υλικού μάρκετινγκ και επικοινωνίας των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και των καταγγελιών των πελατών σχετικά με τις διαφοροποιημένες πρακτικές τιμολόγησης, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς.

Η EIOPA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων όταν εντοπίζει ζημία των καταναλωτών.

Δείτε αυτούσια τη δήλωση της EIOPA εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.