1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Καινούργιο αυτοκίνητο; Αυτά πρέπει να προσέξετε στην Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Καινούργιο αυτοκίνητο; Αυτά πρέπει να προσέξετε στην Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Καινούργιο αυτοκίνητο; Αυτά πρέπει να προσέξετε στην Ασφάλεια Αυτοκινήτου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μόλις αποφασίσατε να αγοράσετε το καινούργιο αυτοκίνητο των ονείρων σας και «τρέχετε» να εξασφαλίσετε την χρηματοδότηση του. Σίγουρα είστε ενθουσιασμένοι και δεν βλέπετε την ώρα να βρεθείτε πίσω απ’ το τιμόνι για να «οργώσετε» του δρόμους! Κι όμως υπάρχει κάτι που δεν σκεφτήκατε ακόμη! Η ασφάλεια του καινούργιου σας αμαξιού.

Γιατί πρέπει να επιλέξετε σωστά την ασφάλεια αυτοκινήτου σας

Μπορεί να το θεωρείτε δεδομένο ότι θα αγοράσετε ασφάλεια αυτοκινήτου πριν παραλάβετε το αμάξι σας, αφού είναι υποχρεωτικό και από τον νόμο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε βιαστικά αλλά είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και τη δέουσα επιμέλεια.

Με βάση τη νομοθεσία είστε υποχρεωμένοι να έχετε Κάλυψη Έναντι Τρίτων για το όχημα σας! Αυτό θα απαιτηθεί και κατά την εγγραφή του αλλά και κατά την παραλαβή του από τον πωλητή. Είναι αυτό αρκετό; Φυσικά όχι.

Οι ασφάλεια αυτοκινήτου όσο και να είναι το πιο συνηθισμένο είδος συμβολαίου για τον κύπριο καταναλωτή, δεν παύουν να χρειάζονται προσοχή, ειδικά εάν μιλάμε για καινούργιο αμάξι που κοστίζει δεκάδες χιλιάδες.

Τι να προσέξετε στην ασφάλεια του καινούργιου σας αυτοκινήτου

Είδος κάλυψης

Ένας μεγάλος μύθος μεταξύ των Κύπριων καταναλωτών είναι ότι η περιεκτική ασφάλιση, η φουλ όπως την ξέρει ο απλός κόσμος στην Κύπρο, είναι ένα συμβόλαιο που καλύπτει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αυτό όμως αποτελεί μία μεγάλη παγίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Όταν λέμε περιεκτική ασφάλεια στην ουσία εννοούμε ότι το συμβόλαιο μας θα καλύψει και τις ζημιές του δικού μας οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος ενώ σχεδόν πάντα καλύπτει το αμάξι μας  και σε περίπτωση φωτιάς ή κλοπής. Συνήθως οι εταιρείες έχουν 2 ή περισσότερα περιεκτικά συμβόλαια, με τις ονομασίες τους να ποικίλουν. Πιο κάτω είναι 3 κίνδυνοι που πρέπει να διευκρινίσετε κατά πόσο περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχετε επιλέξει:

  • Κάλυψη από φυσικά φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλος, χαλάζι, πλημύρα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που λόγο και της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο συχνά ανά το παγκόσμιο. Συνήθως δεν θα συναντήσουμε αυτή την κάλυψη στα «απλά» περιεκτικά συμβόλαια των εταιρειών που σημαίνει ότι εάν θέλουμε την κάλυψη αυτή θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει συμβόλαιο που την περιλαμβάνει ή την έχουμε αγοράσει επιπρόσθετα.
  • Η Κάλυψη από οχλαγωγίες, απεργίες, κακόβουλες ενέργειες είναι ακόμη ένας κίνδυνος που πρέπει να είστε προσεκτικοί. Συνήθως στο βασικό περιεκτικό συμβόλαιο τους οι εταιρείες καλύπτουν τις «απλές» κακόβουλες ενέργειες αλλά εξαιρούν τις Οχλαγωγίες-Απεργίες εκτός εάν επιλεγούν ξεχωριστά. Όπως και πριν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πιο συμβόλαιο αγοράσαμε και εάν περιλαμβάνει αυτή την κάλυψη.
  • Η Κάλυψη του ανεμοθώρακα είναι επίσης πολύ σημαντική. Συνήθως η συγκεκριμένη κάλυψη περιλαμβάνετε σε όλα τα περιεκτικά συμβόλαια και καλύπτει τον ανεμοθώρακα αλλά και τα υπόλοιπα τζάμια του οχήματος από τυχαία ζημιά. Εδώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο ύψος της κάλυψης και να βεβαιωθείτε ότι σε περίπτωση ζημιάς είναι ικανό για να αντικαταστήσει τον ανεμοθώρακα του συγκεκριμένου αυτοκίνητου που αγοράζετε. Επίσης καλό θα είναι να διευκρινίσετε ποια τζάμια δεν καλύπτει όπως για παράδειγμα τα πλαϊνά καθρεφτάκια ή η ηλιοροφή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Πρώτο Αφαιρετέο ποσό

Ακόμη κάτι πολύ σημαντικό στην επιλογή ασφάλειας εάν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το αμάξι σας προστατευμένο είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό ή excess όπως το λέμε στ’ αγγλικά. Πρόκειται για το πρώτο ποσό που θα χρειαστεί εσείς να πληρώσετε πριν ξεκινήσει η αποζημίωση της εταιρείας. Δηλαδή εάν το πρώτο αφαιρετέο ποσό είναι 200 ευρώ και η ζημιά σας 500 ευρώ τότε η εταιρεία σας θα αποζημιώσει μόνο τα 300 ευρώ.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικός εάν το πρώτο αφαιρετέο ποσό είναι ενιαίο για όλες τις καλύψεις ή εάν αλλάζει για συγκεκριμένες. Εάν τώρα είναι κάτι που δεν θέλετε να πληρώσετε σε περίπτωση απαίτησης/ατυχήματος, υπάρχουν στην αγορά εταιρείες που προσφέρουν την απαλοιφή αυτού του ποσού έτσι ώστε να πληρώνει η ίδια η εταιρεία όλο το ποσό της ζημιάς. Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα αυξήσει το κόστος αφού ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό τόσο χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρο.  

Τέλος κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη για όλα τα είδη ασφάλισης είναι να μην αποκρύψουμε οποιαδήποτε πληροφορία από την ασφαλιστική μας γιατί τότε υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία να αρνηθεί την κάλυψη σε περίπτωση απαίτησης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Τα πιο πάνω αλλά και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που είναι επίσης σημαντικές, θα πρέπει πάντα να τις διευκρινίζετε με τον ασφαλιστή σας ή την εταιρεία που συνεργάζεστε ενώ είναι σημαντικό να διαβάζετε την πρόταση προς ασφάλιση και το βιβλιάριο του συμβόλαιού σας για να έχετε πλήρη ενημέρωση και γνώση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.