1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. ΗΠΑ: Νέοι κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρείες!

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρείες!

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρείες!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μια σειρά προτάσεων ανακοινώθηκαν σήμερα από τις ανώτατες ρυθμιστικές αρχές για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο όπως διαχειριστές επενδύσεων ή ασφαλιστικές εταιρείες (εξαιρουμένων των τραπεζών) και πώς αυτό θα καταστεί πιο αυστηρό. Οι νέες οδηγίες από το Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) -μια επιτροπή που απαρτίζεται από τις ανώτατες χρηματοπιστωτικές αρχές υπό την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- σκιαγραφούν το πλαίσιο με το οποίο οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις θα τελούν υπό την επιτήρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με απώτερο στόχο να υπάρξει καλύτερος και πιο λεπτομερής έλεγχος.

Η τελική μορφή θα εξαρτηθεί από το πώς η FSOC θα προσδιορίσει ότι «η υλική οικονομική δυσπραγία στην εταιρεία ή η φύση, το εύρος, το μέγεθος, η κλίμακα, η συγκέντρωση, η διασύνδεση ή ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας» αποτελούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ΗΠΑ. Οι οδηγίες συνοδεύονται από μια δεύτερη πρόταση η οποία για πρώτη φορά περιγράφει το αναλυτικό πλαίσιο που θα χρησιμοποιήσει η FSOC για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Θετικές αντιδράσεις

«Οι σημερινές προτάσεις είναι σημαντικές για να διασφαλιστεί ότι το συμβούλιο έχει μια αυστηρή προσέγγιση για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

Από τη μεριά του ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι αλλαγές θα «δημιουργήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση» για τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων και θα διασφαλίσουν ότι «όλα τα εργαλεία που διαθέτει η FSOC θα παραμείνουν σε ίση βάση».

Οι προτάσεις έρχονται κατόπιν της χειρότερης τραπεζικής αναταραχής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Για να περιορίσουν τους φόβους της μετάδοσης, οι κυβερνητικές αρχές παρενέβησαν για να ενισχύσουν τον κλάδο, διασφαλίζοντας ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα πληρωθούν και δημιούργησαν μια επείγουσα δανειακή διευκόλυνση για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των καταθετών τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε οι αλλαγές στο Κογκρέσο που έγιναν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ να αλλάξουν, οι οποίες χαλάρωσαν τις απαιτήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισ. δολαρίων.

Η Γέλεν και άλλες ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό -σε μεγάλο βαθμό λόγω των αλλαγών που εφαρμόστηκαν μέσω της οικονομικής μεταρρύθμισης Dodd-Frank του 2010. Όμως σήμερα επανέλαβε ότι «το έργο των ρυθμιστικών αρχών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η αρχή για τις επείγουσες παρεμβάσεις είναι κρίσιμη. Όμως εξίσου σημαντικό είναι ένα εποπτικό και ρυθμιστικό καθεστώς που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της έναρξης και της εξάπλωσης των οικονομικών διαταραχών», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της FSOC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

Ο Γκάρι Γκένσλερ, επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενέκρινε επίσης τις προτάσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω δράση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγορών καθώς και των κεφαλαιαγορών.

Η διαδικασία της FSOC για την επιβολή πρόσθετου ελέγχου και ρυθμίσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις που δεν είναι τράπεζες ήταν πολιτικά και νομικά πλήρης από τότε που δημιουργήθηκε ως μέρος του Dodd-Frank. Τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, η AIG, η Prudential και η MetLife, καθώς και η GE Capital είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως «συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» ή Sifis, από την κυβέρνηση Ομπάμα. Η MetLife αντέδρασε και δικαιώθηκε όταν ένας δικαστής έκρινε το 2016 ότι ο χαρακτηρισμός Sifi ήταν «αυθαίρετος και ιδιότροπος».

Η AIG και η GE Capital, που είχαν λάβει και οι δύο κεφάλαια από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα διάσωσης στην κρίση του 2008 αποχαρακτηρίσθηκαν το 2016 μετά τη μείωση του προσωπικού της ενώ η κυβέρνηση Τραμπ εξαίρεσε την Prudential από την πρόσθετη εποπτεία το 2018.

Για τη Γέλεν το νέο πλαίσιο «παρέχει ισχυρή διαδικαστική προστασία. Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική δέσμευση και την επικοινωνία με τις υπό εξέταση εταιρείες».

Κάποιοι βασίζονται σε μια εσφαλμένη άποψη για το πώς ξεκινούν οι οικονομικές κρίσεις και το κόστος που επιβάλλουν, συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, η διαδικασία οριστικοποίησης οποιουδήποτε χαρακτηρισμού μπορεί να διαρκέσει έως και έξι χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αμερική: Συσχετίζουν την συμπεριφορά οδήγησης με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων

Οι προτάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από τις ομάδες που εκπροσωπούν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, οι οποίες δήλωσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και όχι στους διαχειριστές επενδύσεων και στις ασφαλιστικές.

«Ο ορισμός ενός εγγεγραμμένου αμοιβαίου κεφαλαίου ή διαχειριστή κεφαλαίων θα ήταν η λάθος απάντηση», δήλωσε ο Έρικ Παν, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Επενδυτικών Εταιρειών.

Η FSOC δήλωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί τους κινδύνους από ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, εταιρειών και δραστηριοτήτων εστιάζοντας συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούν τη μόχλευση, τον κίνδυνο για τη ρευστότητα και την αναντιστοιχία της ωρίμανσης καθώς και την ανεπαρκή διαχείριση κινδύνου, μεταξύ άλλων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η FSOC θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές για να αξιολογήσει τα προβλήματα και για να καθορίσει εάν απαιτείται περαιτέρω επανεξέταση ή δράση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.