1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θέρμανση! Θα παγώσουμε ή θα επιβιώσουμε αν εγκλωβιστούμε;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θέρμανση! Θα παγώσουμε ή θα επιβιώσουμε αν εγκλωβιστούμε;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θέρμανση! Θα παγώσουμε ή θα επιβιώσουμε αν εγκλωβιστούμε;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Γιώργος Μούζος,

Με το πρόσφατο περιστατικό στην Αττική Οδό, όπου χιλιάδες κόσμου εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και με αφορμή την ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων, σε αρκετούς δημιουργήθηκε η απορία, αν τυχόν εγκλωβιστούν και βρίσκονται σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα παγώσουν ή θα επιβιώσουν;

Η ανασφάλεια που νιώθει κανείς κατά τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας είναι λογική μέχρι να την γνωρίσει πλήρως. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τα οποία τόσες φήμες κι εντυπώσεις ακούγονται συνεχώς γύρω από αυτά. Με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίδα» που ταλαιπώρησε τους πολίτες και τον εγκλωβισμό χιλιάδων στην Αττική Οδό, τα ηλεκτρικά μπήκαν στο στόχαστρο και πιο συγκεκριμένα κατά πόσο μπορούν να αντέξουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Θα μπορέσουν να κρατήσουν ζεστούς τους επιβάτες τους αν ακινητοποιηθούν σε παγωμένο περιβάλλον ή όχι; Η θέρμανση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα λειτουργήσει κανονικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα ή η καμπίνα θα γίνει ψυγείο;

Η αλήθεια κρύβεται στους αριθμούς και σε απλές μαθηματικές πράξεις. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατά τη χρήση το σύστημα κλιματισμού σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργεί με κατανάλωση ενέργειας από 1,2 έως 2+ kW την ώρα. Κάνοντας λοιπόν την υπόθεση πως σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχουμε 30 kWh στη μπαταρία, χοντρικά αυτό σημαίνει πως αν καταναλώνονται 2 kWh την ώρα μέχρι να στερέψει η μπαταρία έχουμε 15 ώρες θέρμανσης! Ας κάνουμε την αντιστοιχία με έναν κινητήρα βενζίνης τώρα, όπου με κυβισμό 1,.6 λτ., στο ρελαντί καταναλώνει περίπου 0,8 λτ./ώρα. Επομένως για να κρατήσει ζεστή την καμπίνα του για 15 ώρες θα καταναλώσει περίπου 12 λίτρα βενζίνης. Εδώ βέβαια αντιλαμβάνεστε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο κυβισμός τόσο μεγαλώνουν κι οι απαιτήσεις σε καύσιμο. Επομένως σε παρατεταμένη ακινησία και τα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες μπορούν να μείνουν από καύσιμο, ειδικά στην περίπτωση που ο οδηγός βρίσκεται με ρεζερβουάρ κάτω από το μισό. Το ίδιο θα συμβεί και σε ένα ηλεκτρικό με μπαταρία 60 kWh, το οποίο θα βρεθεί στις ίδιες συνθήκες με μπαταρία φορτισμένη κάτω από το 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Ο ανεφοδιασμός είναι η δυσκολία

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες ακόμα και αν τελειώσει το καύσιμο μπορεί εύκολα να ανεφοδιαστεί με ένα μπιτόνι, κάτι που στα ηλεκτρικά δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Βέβαια αν κάποιος μπορεί να μεταβεί με τα πόδια για καύσιμο για ποιο λόγο να επιστρέψει σε ένα παγωμένο αυτοκίνητο; Θα επιστρέψει όταν δεν θα είναι πια εγκλωβισμένος. Η ταχύτητα του ανεφοδιασμού και στις δυο περιπτώσεις έχει νόημα στην περίπτωση που ο δρόμος ανοίξει και τα αυτοκίνητα θα πρέπει να απομακρυνθούν. Το βενζινοκίνητο λύνει εύκολα το πρόβλημα με ένα μπιτόνι, το ηλεκτρικό αν έχει στερέψει τότε θα πρέπει να φορτωθεί σε γερανό. Τουλάχιστον θα έχει κρατήσει ζεστούς τους επιβάτες για σεβαστό χρονικό διάστημα!

Πηγή: NEXTDEAL

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.