1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Η βουλή ψήφισε το «δικαίωμα στη λήθη»!

Η βουλή ψήφισε το «δικαίωμα στη λήθη»!

Η βουλή ψήφισε το «δικαίωμα στη λήθη»!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη λήθη για πρώην καρκινοπαθείς ψήφισε ομόφωνα, κατά τη χθεσινή της συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργο ΛουκαΐδηΆριστο Δαμιανού και Μαρίνα Νικολάου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο σύναψης ασφάλισης ζωής προσώπου με ιατρικό ιστορικό καρκίνου, να μη λαμβάνουν υπόψη το εν λόγω ιστορικό, νοουμένου ότι η ασφαλιστική κάλυψη δεν υπερβαίνει τις €300.000 και έχουν παρέλθει δέκα έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Σε περίπτωση κατά την οποία το εν λόγω πρόσωπο έχει διαγνωστεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των είκοσι ενός ετών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αντιμετωπίστηκε θετικά από την Ασφαλιστική Βιομηχανία αφού το «δικαίωμα στη λήθη» για ασθενείς με εμπειρία καρκίνου είχε κατοχυρωθεί πριν από ένα χρόνο μετά από συμφωνία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου με την Europa Donna.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε ότι άνθρωποι που κέρδισαν τη μάχη κατά του καρκίνου πρέπει μετά να παλέψουν για το «δικαίωμα στη λήθη» καθώς το ιατρικό τους ιστορικό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και οικονομικές υπηρεσίες, ακόμη και μετά από δεκαετίες ύφεσης.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ τόσο εντός Κύπρου όσο και στην ΕΕ για να υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, ενώ είπε ότι με την ενσωμάτωση στην νομοθεσία της Κύπρου του «Δικαιώματος στη Λήθη», η Κύπρος θα τεθεί ανάμεσα στα πρωτοπόρα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε ένα τόσο σημαντικό και βαθιά κοινωνικό και ταξικό ζήτημα.

«Μία εξέλιξη, σταθμός, καθώς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου, θα μπορούν πλέον να επανακαθορίσουν τη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης. Και επιτέλους η χώρα μας θα είναι γνωστή και μια φορά για τους σωστούς λόγους», σημείωσε.

Παράλληλα κάκισε το γεγονός ότι στο φετινό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει ούτε σεντ για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο, παρόλο που αυτό πολυδιαφημίζεται από το 2019.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου σημείωσε και τις προσπάθειες της Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου για το θέμα, συγχαίροντας παράλληλα τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία. Είπε ότι αυτά τα θέματα είναι οριζόντιας σημασίας και δήλωσε περήφανη που όλα τα κόμματα είχαν κοινή προσέγγιση. Εξέφρασε τη λύπη της που το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστούν για να μπει το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2024.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου συνεχάρη τους Βουλευτές για την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι και ο ίδιος ήταν θύμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών όταν 13 χρόνια μετά την εμπειρία του κλήθηκε να πληρώσει τριπλάσιο ασφάλιστρο για κατοικία. Όσον αφορά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, είπε ότι θα έπρεπε να ήταν στον προϋπολογισμό κάτι που ανέδειξαν και φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την Κυβέρνηση για να ενταχθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.