1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει «σημαντικό αντίκτυπο»...

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στον ασφαλιστικό κλάδο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στον ασφαλιστικό κλάδο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωρικές πιέσεις και πιθανότατα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης AM Best.

Ο οίκος αξιολόγησης την Παρασκευή ανέφερε ότι οι προσπάθειες των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για περιορισμό του πληθωρισμού θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Επιπλέον, οι κυρώσεις που αποφασίζονται για την Ρωσία ενδέχεται να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» στις τιμές του πετρελαίου και των βασικών προϊόντων, καθώς επίσης στον τουρισμό και στις οικονομίες μερικών από τις λιγότερο ανθεκτικές χώρες του κόσμου.

Η AM Best χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αμφίδρομες». Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και «υπάρχει μια πολύ ισχυρή ανησυχία ότι οι τιμές θα εκτοξευτούν από τα ήδη αυξημένα επίπεδα».

«Περαιτέρω κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα των διεθνών ασφαλιστών και αντασφαλιστών να αναλαμβάνουν ρωσικούς κινδύνους ή να τους δυσκολεύουν στην εξυπηρέτηση απαιτήσεων σε υφιστάμενα συμβόλαια», ανέφερε η Άννα Σερεμέτεβα, οικονομική αναλύτρια της AM Best, σε δήλωσή της ενώ πρόσθεσε ότι «Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι όσοι ασφαλίζουν μεγάλους κινδύνους σχετικούς με την ενέργεια και τις υποδομές, όπως οι ασφαλιστές της Αγοράς του Λονδίνου, και οι διεθνείς αντασφαλιστές”.

Οι ξένοι ασφαλιστές που έχουν αντασφάλιση με ρωσικούς αερομεταφορείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ανάκαμψης λόγω της εισβολής, αναφέρει το σχόλιο της AM Best.

«Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν επίσης τους ισολογισμούς των Ρώσων ασφαλιστών και τις σχέσεις τους με διεθνείς εταίρους», πρόσθεσε ο Τοντόρ Κιτίν, οικονομικός αναλυτής. «Η αποτίμηση των επενδύσεων θα επηρεαστεί από την παρατεταμένη ύφεση της αγοράς μετοχών, από οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου από την πλευρά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ή την διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων. Από την άλλη πλευρά του ισολογισμού, ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός θα επηρέαζε το κόστος των απαιτήσεων, με πιθανές επιπτώσεις στην επάρκεια των αποθεματικών.»

Μια κλιμακούμενη σύγκρουση θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο μιας συστημικής κυβερνοεπίθεσης. Η AM Best δήλωσε: «Η αυξημένη αντίληψη του κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλές τιμές σε μια ήδη σκληρυντική αγορά».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.