1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η ασφαλιστική αγορά πληρώνει τα σπασμένα του πολέμου! Στο κόκκινο οι...

Η ασφαλιστική αγορά πληρώνει τα σπασμένα του πολέμου! Στο κόκκινο οι αξιώσεις για κυβερνοεπιθέσεις

Η ασφαλιστική αγορά πληρώνει τα σπασμένα του πολέμου! Στο κόκκινο οι αξιώσεις για κυβερνοεπιθέσεις
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα σπασμένα του πολέμου φαίνεται ότι θα πληρώσει η ασφαλιστική βιομηχανία, αντιμετωπίζοντας πιθανές αξιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έπειτα από την επίθεση της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εντοπίσει «προπαρασκευαστική» ρωσική πειρατεία με στόχο πολλές αμερικανικές εταιρείες, αν και οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι δεν περίμεναν ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερης εμβέλειας ενέργειες.

Ωστόσο η σύγκρουση αυτή φαίνεται ότι αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, στις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία τα τελυταία χρόνια, δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώθηκε ότι επίδοξες συμμορίες hacker έχουν την βάση τους σε ρωσικό έδαφος. Οι δυτικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τις τράπεζες για πιθανούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων, αν και καμία παραβίαση δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πλήθος επιθέσεων το περασμένο έτος, γεγονός που επηρεάσε άμεσα και τις τιμές των ασφαλίστρων, εξαιτίας του αυξημένου κόστους κάλυψης και της επικράτησης επιθέσεων ransomware.

Σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση, η οποία θα επηρεάσει πλήθος χωρών, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιώσεις συνολικού ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό συγκρίσιμο με τις ασφαλιστικές αξιώσεις από έναν μεγάλο τυφώνα στις ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιατί οι επιχειρήσεις δεν ασφαλίζονται και o Ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή!

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν επίσης απώλειες που σχετίζονται με τη σύγκρουση σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η αεροπορία, η οποία θεωρείται ένας ιδιαίτερα εκτεθειμένμος κλάδος.

Το Lloyd’s του Λονδίνου, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο στον κυβερνοχώρο και άλλοι ασφαλιστικοί όμιλοι, έχουν δηλώσει ότι ήδη καλούνται να καταβάλουν υψηλές αξιώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – της οποίας η αξία σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης αγοράς Fitch ανήλθε συνολικά σε πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 μόνο στις ΗΠΑ – καλύπτει μια επιχείρηση για την επισκευή δικτύων που έχουν παραβιαστεί, για απώλειες από διακοπές επιχειρήσεων και επίσης πληρωμές λύτρων στον κυβερνοχώρο. Άλλωστε, ως γνωστόν, οι ζημιές από επιθέσεις ή από τον πόλεμο δεν καλύπτονται από τους κρατικούς θεσμούς.

“Ο καθορισμός του τι χρηματοδοτείται από το κράτος είναι αρκετά δύσκολος”, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Lloyd’s of London, Bruce Carnegie-Brown. “Αυτές οι πολιτικές δοκιμάζονται από νέα συμβάντα και πρέπει να επεξεργαστούμε τη διατύπωση… και να βεβαιωθούμε ότι οι πελάτες μας κατανοούν πού καλύπτονται και πού όχι.

Ακόμα κι αν οι ασφαλιστές μπορούν να αποδείξουν ότι μια κυβερνοεπίθεση ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι πολεμικοί αποκλεισμοί μπορεί να μην είναι αρκετοί για την προστασία τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν κάλυψη στον κυβερνοχώρο έχουν εντοπίσει αρκετές ασάφειες στην ασφάλισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά ορισμένες είναι πιο αργές στην προσαρμογή τους από άλλες.”

Οι διατυπώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων διαφέρουν από ασφαλιστή σε ασφαλιστή και είναι ανοιχτές σε ερμηνείες, δήλωσε ο Μάρκος Αλβάρεζ, Επικεφαλής Ασφάλισης στον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar. Αυτό αναμένεται προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των ασφαλιστών και των αντισυμβαλλομένων σχετικά με το εάν υπάρχει κάλυψη, παρόμοιες με υποθέσεις ασφάλισης διακοπής εργασιών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς να συμμετάσχετε στο 7ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.