1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Franz Kafka: Ο διάσημος συγγραφέας που εργάστηκε σε ασφαλιστική εταιρεία

Franz Kafka: Ο διάσημος συγγραφέας που εργάστηκε σε ασφαλιστική εταιρεία

Franz Kafka: Ο διάσημος συγγραφέας που εργάστηκε σε ασφαλιστική εταιρεία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η 75η επέτειος από την ίδρυση της Generali έγινε το 1907. Εκείνη τη χρονιά, ο Όμιλος έγινε όλο και πιο παγκόσμιος, με παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, με πολυάριθμα πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Πράγας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Εκεί εργάζονταν περισσότεροι από 100 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και ένας νεαρός πτυχιούχος νομικής: Franz Kafka.

Μετά την αποφοίτησή του και τον ένα χρόνο στην πρακτική του, ο Franz αναζητούσε μια δουλειά, έναν αξιοπρεπή μισθό και μειωμένο ωράριο εργασίας για να μπορεί να γράφει. Ο θείος του Alfred Löwy γνώριζε τον αντιπρόσωπο της Generali στη Μαδρίτη, José A. Weissberger, του οποίου ο πατέρας Arnold, στην Πράγα, ήταν η άμεση αναφορά του Kafka για μια θέση στο πρακτορείο, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στον φάκελο προσωπικού του. Η Generali διατηρεί ακόμη την αίτηση του Kafka με βιογραφικό σημείωμα και χειρόγραφη υπογραφή, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1907. Στο έντυπο δήλωσε ότι μιλούσε γερμανικά, “μποέμικα”, γαλλικά και αγγλικά, ενώ παραδέχτηκε ότι ήταν “εκτός πρακτικής” στα δύο τελευταία.

Αίτηση εργασίας του Franz Kafka για την Assicurazioni Generali, με βιογραφικό σημείωμα (Πράγα, 2 Οκτωβρίου 1907). Ιστορικό αρχείο της Assicurazioni Generali

Ισχυριζόταν ότι γνώριζε γερμανική στενογραφία και ότι είχε μείνει στην Αυστρία και τη Γερμανία. Την ίδια ημέρα, ο γιατρός της εταιρείας τον έκρινε ικανό να εργαστεί και το πρακτορείο της Generali στην Πράγα έγραψε στην Τεργέστη για να δεχτεί την αίτησή του για εργασία, στη θέση του βοηθητικού υπαλλήλου και με μηνιαίο μισθό 80 κορώνες. “Σκοπεύουμε να εκπαιδεύσουμε τον κ. Franz Kafka ειδικά στον Κλάδο Ζωής, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουμε και στην υπηρεσία στο εξωτερικό, αργότερα“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καλύτερες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Έτσι, η δουλειά αυτή έδινε στον συγγραφέα την ελπίδα να ταξιδέψει, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστολές του προς τη Hedwig Weiler, τη φίλη του εκείνη την εποχή. “Μαθαίνω ιταλικά, γιατί πρώτα απ’ όλα θα πάω μάλλον στην Τεργέστη”, έγραφε ο Franz στη Hedwig, αλλά ήλπιζε να φτάσει σε πιο εξωτικές χώρες και “να κοιτάζει από τα παράθυρα του γραφείου τα χωράφια με τα ζαχαροκάλαμα ή τα μουσουλμανικά νεκροταφεία”. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε: “Προς το παρόν η δουλειά μου είναι θλιβερή”.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, η οποία εμπόδιζε τη συγγραφή του. Επιπλέον, η μετάθεση στο εξωτερικό άργησε να έρθει. Στα τέλη του 1907, ο συγγραφέας έψαχνε ήδη για άλλη δουλειά.

“Τώρα η ζωή μου βρίσκεται σε πλήρη αταξία”, έγραψε στη Hedwig. “Είναι αλήθεια ότι έχω μια δουλειά με έναν μικροσκοπικό μισθό 80 κορώνων και 8-9 ατελείωτες ώρες εργασίας, αλλά καταβροχθίζω τις ώρες έξω από το γραφείο σαν άγριο θηρίο”.

Το τέλος της σχέσης του με την εταιρεία επισημοποιήθηκε με την επιστολή της 14ης Ιουλίου 1908, η οποία εστάλη στο πρακτορείο της Πράγας και με την οποία κοινοποιήθηκε στην Τεργέστη η παραίτηση του Κάφκα λόγω ασθένειας.

Η άποψη της Generali είναι σαφής στην απάντηση της Τεργέστης, σε ένα ελαφρώς φθαρμένο φύλλο χαρτιού που κλείνει τον φάκελο του Κάφκα. “Εκφράζουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του προαναφερόμενου, ο οποίος μετά την προσεκτική εξέταση του γιατρού που διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο είχε συστηθεί ως απολύτως ικανός, είναι μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο κακή ώστε να πρέπει να ακολουθήσει η άμεση παραίτησή του”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καλύτερες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, ο Κάφκα κέρδιζε τα προς το ζην στον ασφαλιστικό τομέα, αρχικά στη Generali και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Ασφάλισης εργατικών ατυχημάτων για το Βασίλειο της Βοημίας, μέχρι το 1922, έτος κατά το οποίο συνταξιοδοτήθηκε λόγω επισφαλών συνθηκών υγείας που δύο χρόνια αργότερα θα επέφεραν τον θάνατό του. Στα γραπτά του, υπάρχει ένας συνεχής φόβος ότι το γραφείο θα του στερήσει ενέργεια από τη συγγραφή. Από την άλλη πλευρά, η αφοσίωσή του στην εργασία πιστοποιείται από τη σταδιοδρομία του, τις ακριβείς τεχνικές εκθέσεις του και την καλοσύνη των προϊσταμένων του.

Όπως αναφέρθηκε, στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Generali ήταν παρούσα σε τέσσερις ηπείρους και υπήρχαν εννέα θυγατρικές και συνεργαζόμενες εταιρείες του Ομίλου. Τα κεντρικά γραφεία στην Τεργέστη επικοινωνούσαν με τα περιφερειακά γραφεία, με έναν τρόπο σίγουρα πιο αποτελεσματικό από αυτόν που περιγράφει ο Κάφκα στο διάσημο διήγημα “Ένα μήνυμα από τον αυτοκράτορα”. Η γνώση διαδιδόταν σύμφωνα με ένα σύστημα δικτύου ανθρώπων, επαγγελμάτων και δεξιοτήτων που ήταν μοναδικό στην εποχή του.

Το 1907, τη χρονιά που προσλήφθηκε, ο αριθμός των υπαλλήλων της Generali είχε φτάσει τα 15.562 άτομα (κατά την ίδρυσή της ήταν 15, ενώ το 1856 έφτασαν τα 1.276 και το 1881 τα 6.135). Σήμερα, διαθέτει πρακτορεία σε 50 χώρες, περίπου 70.000 υπαλλήλους και πάνω από 60 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Πηγή: generali.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.