1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Έτσι θα εφαρμοστεί το δικαίωμα στη λήθη – Οι 4 πυλώνες...

Έτσι θα εφαρμοστεί το δικαίωμα στη λήθη – Οι 4 πυλώνες της συμφωνίας ΣΑΕΚ και Europa Donna

Έτσι θα εφαρμοστεί το δικαίωμα στη λήθη – Οι 4 πυλώνες της συμφωνίας ΣΑΕΚ και Europa Donna
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου με την Europa Donna για την εφαρμογή του δικαιώματος στη λήθη για άτομα με ιστορικό καρκίνου, παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργάνωσε ο σύνδεσμος στο Ασφαλιστικό Κέντρο στη Λευκωσία.

Το δικαίωμα στη λήθη αφορά τους συνανθρώπους μας που νόσησαν στο παρελθόν από καρκίνο και έχουν αποθεραπευτεί, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε ασφαλιστήρια συμβόλαια του Κλάδου Ζωής και κατ’ επέκταση να έχουν τη δυνατότητα διασφάλισης πιστωτικών διευκολύνσεων από τραπεζικά ιδρύματα, που απαιτούν τη σύναψη ασφαλιστικού συμβολαίου ζωής το οποίο θα εξασφαλίζει τις χορηγήσεις.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης, τόνισε ότι  «Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μέρος της κοινωνίας και αφουγκράζεται τις ανάγκες της, γι’ αυτό προσήλθαμε στη συνάντηση που κάλεσε ο Υπουργός Υγείας με συγκεκριμένες προτάσεις για την καθιέρωση του δικαιώματος στη λήθη».

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «Η Ιδιωτική ασφάλιση ανταποκρίθηκε στα θέλω της κοινωνίας όπως αυτά εκφράστηκαν από την Europa Donna Κύπρου για καθιέρωση του δικαιώματος στη λήθη, που αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής συνεισφοράς της ιδιωτικής ασφάλισης η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους είτε από τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών στο σύνολό του είτε από τα μέλη μας με δικές τους ξεχωριστές πρωτοβουλίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Η συμφωνία μεταξύ ΣΑΕΚ και Europa Donna Κύπρου μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023 και βασίζεται σε 4 πυλώνες τους οποίους παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του συνδέσμου, κ. Ανδρέας Αθανασιάδης.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη διάρκεια από την αποθεραπεία του ασθενούς και η οποία έχει καθοριστεί στα 10 έτη ενώ για άτομα τα οποία είχαν ηλικία κάτω των 18 ετών όταν διαγνώστηκαν, αυτή η περίοδος μειώνεται στα 5 χρόνια.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εφαρμογή του δικαιώματος στη λήθη για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, παρόλο που η συνεργασία του συνδέσμου και οι επαφές έγιναν με  τη Europa Donna που η δράση της αφορά ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου.

Το τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με το είδος της ασφάλισης και αφορά την Ασφάλιση Ζωής που απαιτείται για τη λήψη πιστωτικής διευκόλυνσης οικιστικού δανείου με όριο τις 200,000 ευρώ.

Ο τελευταίος πυλώνας αφορά την αποπληρωμή του δανείου, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, ο αιτούμενος θα πρέπει να προσκομίζει στην ασφαλιστική εταιρεία την τεκμηρίωση για την αποθεραπεία του καρκίνου και τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα αγνοεί το συγκεκριμένο ιστορικό στη διαδικασία αξιολόγησης ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα λειτουργήσουν μεταξύ τους στα πλαίσια ενός κώδικα δεοντολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπέρασαν τα €1,2 δις τα ασφάλιστρα της Κυπριακής αγοράς το 2023

Από την πλευρά της Europa Donna Κύπρου, η Πρόεδρος της κα. Μαίρη Θεοχάρους Περδίου χαιρέτισε με ικανοποίηση τις προτάσεις του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου για την παροχή σχεδίων ασφάλειας ζωής σε καρκινοπαθείς που θα μπορούν να εκχωρηθούν για παραχώρηση δανείων για απόκτηση κατοικίας.  

Αναφερόμενη στην προσπάθεια της Europa Donna Κύπρου, είπε ότι αυτή ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 μετά από ενθάρρυνση της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα. Στέλλας Κυριακίδου και την ανταπόκριση τόσο του Υπουργού Υγείας του οποίου η βοήθεια ήταν καθοριστική αλλά και της Επιτροπής Υγείας της βουλής των αντιπροσώπων.

Όπως τόνισε η κα. Θεοχάρους Περδίου, «οι καρκινοπαθείς στην Κύπρο μετά από την αποθεραπεία τους θα μπορούν να βλέπουν τη ζωή τη δική τους και της οικογένειας τους με ελπίδα. Θα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρα τους όπως και άλλοι συνάνθρωποι τους χωρίς διακρίσεις και χωρίς να τους θυμίζουν τη δύσκολη περιπέτεια που είχαν με τον καρκίνο» ενώ υπογράμμισε ότι «σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα και μια μεγάλη διεκδίκηση επιτυγχάνεται. Είναι όμως η αρχή, η προσπάθεια μας συνεχίζεται ώστε να επιτευχθεί η άρση οποιασδήποτε διάκρισης έναντι των καρκινοπαθών και τα δικαιώματα αυτά να κατοχυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση».

Επιπρόσθετα ο Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης Μαριος Χαραλαμπίδης, ανάφερε ότι «το δικαίωμα στη λήθη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε αυτό, γιατί είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να πετύχει κάποιος για να πει ότι έχει διασφαλίσει στο 100% το δικαίωμα στη λήθη, δηλαδή το δικαίωμα των ατόμων να προχωρούν τη ζωή τους χωρίς την οποιαδήποτε διάκριση ή οποιαδήποτε παρεμπόδιση  σε αυτά που δικαιούται και ο υπόλοιπος πληθυσμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ανδρέας Αθανασιάδης: Δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να απορρίπτουν τους ηλικιωμένους

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.