1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Έρχεται βάση δεδομένων για το ιστορικό χτυπημένων οχημάτων – Ποιές οι...

Έρχεται βάση δεδομένων για το ιστορικό χτυπημένων οχημάτων – Ποιές οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών;

Έρχεται βάση δεδομένων για το ιστορικό χτυπημένων οχημάτων – Ποιές οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στην έγκριση νομοσχεδίου για τροποποίηση των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών του 1984 μέχρι 2022, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η τροποποίηση των κανονισμών αφορά τα οχήματα που υπόκεινται σε ζημιές από σύγκρουση, πλημύρα, χαλαζοθύελλα, φωτιά ή οτιδήποτε άλλο, έτσι ώστε να υπάρχει ιστορικό της κατάστασης ενός οχήματος.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του νομοσχέδιου, θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), και υποχρέωση για ενημέρωσή της με καταχωρήσεις θα έχουν οι εκτιμητές ζημιών, οι ασφαλιστές (Ασφαλιστικές Εταιρείες και ΤΑΜΟ) και τα συνεργεία επιδιόρθωσης. Τυχόν μη δήλωση της ζημιάς θα είναι παράνομη και θα διώκεται ποινικά. Επίσης, οι ζημιές θα περιλαμβάνονται και στο πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος.

Η τροποποίηση του νόμου θα επιλύσει θέματα που αφορούν στην ενημέρωση του αγοραστή, όσον αφορά στο τι ζημιά είχε ένα όχημα ή αν είχε εμπλακεί σε οδική σύγκρουση. Επιπρόσθετα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα που έχουν τόσο οι εισαγωγείς καινούργιων, όσο και οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων.

Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ενημέρωση προς τους αγοραστές για το ιστορικό του αυτοκινήτου που επιθυμούν να αγοράσουν, ενώ θα αποφεύγονται φαινόμενα όπου αυτοκίνητα, που ενεπλάκησαν σε σύγκρουση και κρίθηκαν ως ακατάλληλα, επιδιορθώνονται και να κυκλοφορούν εκ νέου στους δρόμους».

accidents-cars-database

Ο κ. Καρούσος  εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενισχύεται η προσπάθεια για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αφού όπως είπε «ένα όχημα που εμπλέκεται σε οδική σύγκρουση πρέπει να περνά ξανά από τεχνικό έλεγχο μετά από την επιδιόρθωση του για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του. Με αυτή την καταγραφή συμβάλουμε στην προσπάθεια για μείωση των ακατάλληλων οχημάτων στο οδικό δίκτυο.»

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροποποίηση θα επιλύσει και θέματα που αφορούσαν στην ενημέρωση του αγοραστή, αφού θα υπάρχει ενημέρωση για οποιονδήποτε αγοράζει ένα όχημα για το τι ζημιά είχε ένα όχημα ή αν είχε εμπλακεί σε οδική σύγκρουση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι το θέμα αυτό είχε επιλυθεί αρχικά με τα οχήματα που εισάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα επιλύεται και για τα οχήματα που εγγράφονται στην Κύπρο. «Επειδή θα δηλώνονται πλέον όλα, ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να αγοράσει ένα όχημα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη βάση δεδομένων για να δει ακριβώς το ιστορικό και την κατηγορία της ζημιάς που είχε ένα όχημα, είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει υποχρέωση των ασφαλιστών, των εκτιμητών ζημιών ή των συνεργείων επιδιόρθωσης να το δηλώνουν», είπε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.