1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Επεξηγηματικό Σημείωμα για την εξωτερική ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών εξέδωσε η Αν....

Επεξηγηματικό Σημείωμα για την εξωτερική ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών εξέδωσε η Αν. Έφορος Ασφαλίσεων

Επεξηγηματικό Σημείωμα για την εξωτερική ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών εξέδωσε η Αν. Έφορος Ασφαλίσεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με στόχο να υπενθυμίσει στις Ασφαλιστικές Εταιρείες τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας σε σχέση με την εξωτερική ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών και να υποδείξει τις καλές πρακτικές που αναμένεται ότι θα πρέπει να ακολουθούν, η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών εξέδωσε επεξηγηματικό σημείωμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε στις ασφαλιστικές εταιρείες η Αν. Έφορος Ασφαλίσεων, κ. Τώνια Τσαγγάρη, αναμένεται από τα Διοικητικά Συμβούλια και τα ανώτερα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών να επανεξετάσουν το πλαίσιο της εξωτερικής ανάθεσης των επιχειρήσεων τους, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων συμφωνιών εξωτερικής ανάθεσης, στη βάση αυτού του επεξηγηματικού σημειώματος και να ευθυγραμμιστούν με τις σχετικές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Επιπρόσθετα η κα. Τσαγγάρη επισημαίνει στα Διοικητικά Συμβούλια και τα ανώτερα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, ότι φέρουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι η διαδικασία της εξωτερικής ανάθεσης είναι καλά σχεδιασμένη ώστε να μην οδηγεί στη μείωση της ποιότητας του συστήματος διακυβέρνησης των εταιρειών, σε αδικαιολόγητη αύξηση του λειτουργικού τους κινδύνου, στη μείωση της ικανότητας του Εφόρου να παρακολουθεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην υπονόμευση της συνεχούς και ικανοποιητικής παροχής υπηρεσιών προς τους αντισυμβαλλόμενους.

Προσθέτει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και τα ανώτερα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, πρέπει όταν συνάπτουν συμφωνίες εξωτερικής ανάθεσης να γνωρίζουν ότι διατηρούν την πλήρη ευθύνη για τη συμμόρφωση με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις και πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα επιχειρησιακά καθήκοντα εκτελούνται αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θα καταγράφεται στο κοτσιάνη ατύχημα ή ζημιά στο αυτοκίνητο

Ακόμη έχουν την ευθύνη αξιολόγησης των παρόχων υπηρεσιών αφού η σχέση εξάρτησης με αυτούς είναι σε θέση να επηρεάσει τη λειτουργική ανθεκτικότητα της επιχείρησης τους.

Στο πλαίσιο της Οδηγίας για τη Φερεγγυότητα ΙΙ, προνοούνται ειδικές διατάξεις που ισχύουν όταν οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις αναθέτουν την εκτέλεση και διεκπεραίωση κρίσιμων ή βασικών λειτουργιών  τους σε παρόχους εκτός της επιχείρησης τους.

Τέλος, σύμφωνα με το σημείωμα οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν εγκαίρως τον Έφορο πριν από την εξωτερική ανάθεση κρίσιμων ή σημαντικών λειτουργιών ή δραστηριοτήτων, καθώς και για τυχόν μεταγενέστερες σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με τις λειτουργίες ή δραστηριότητες αυτές.

Μπορείτε να δείτε αυτούσιο το επεξηγηματικό σημείωμα εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.