1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Ένα ηλεκτροκίνητο ρετρό VW Beatle ανακατασκεύασαν μαθητές (photos)

Ένα ηλεκτροκίνητο ρετρό VW Beatle ανακατασκεύασαν μαθητές (photos)

Ένα ηλεκτροκίνητο ρετρό VW Beatle ανακατασκεύασαν μαθητές (photos)
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το νέο ηλεκτροκίνητο όχημα που ανακατασκεύασαν οι μαθητές της Α’ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας (Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας), παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου. Η ανακατασκευή του ρετρό αυτοκινήτου (αντίκα) και η μετατροπή του σε ηλεκτρικό αποτελεί πρωτοβουλία της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας και ολοκληρώθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο παραχώρησε χορηγία ύψους €25.000. 

Στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των μαθητών να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, μαθητές από διάφορους κλάδους της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας ανακατασκεύασαν και μετέτρεψαν σε ηλεκτρονικό ένα ρετρό αυτοκίνητο VW Beatle του 1971.

Για την εκπόνηση του έργου, σχεδιάστηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή τα συστήματα και τα απαραίτητα μέρη του αμαξώματος του οχήματος, τα οποία ανακατασκεύασαν εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια της Σχολής από τους μαθητές. Εφαρμόστηκαν, επιπλέον, σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειοθήκες (Computerized Numerical Control – CNC), συστήματα ασφάλειας, φωτισμού, κλιματισμού, κτλ, με τη χρήση Προγραμματισμένων Λογικών Ελεγκτών PLC (Programmable Logic Controller), καθώς και σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και προστασίας SRS (Supplementary Restraint System), όπως ABS, κάμερες και αισθητήρες στάθμευσης.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του οχήματος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2022 στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή των Υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, στο Συμβούλιο ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του νομοθετικού πακέτου Fit for 55, με το οποίο τέθηκε ο στόχος για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 και κλιματική ουδετερότητα της Ένωσης μέχρι το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Επιπλέον, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι από το 2035 και έπειτα, θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο οχήματα μηδενικών ρύπων, απόφαση με την οποία συνάδουν και οι εθνικοί στόχοι της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, και με στόχο τη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναπτύσσει διάφορες δράσεις που προάγουν τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. «Εθνικός μας στόχος είναι μέχρι το 2030, το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά και μέχρι το 2035, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 100%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος. Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_Το Αύριο», υλοποιούνται το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων με προϋπολογισμό €30 εκ., το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων με προϋπολογισμό €15 εκ., και η δημιουργία 1.000 σταθμών επαναφόρτισης σε δημόσιους χώρους με προϋπολογισμό €4 εκ.. «Για τα δύο Σχέδια είχαμε περίπου είχαμε 8.000 αιτήσεις και για τα δύο Σχέδια, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 1% του πληθυσμού της Κύπρου είπε ότι εάν πάρει τη χορηγία είναι έτοιμο να αγοράσει αυτοκίνητο είτε μηδενικών είτε χαμηλών ρύπων», ανέφερε.

Η πρωτοβουλία της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, συνέχισε ο κ. Υπουργός, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού υλοποιήθηκε από έφηβους που πολύ σύντομα θα είναι οι νέοι χρήστες του οδικού δικτύου. Με την πρωτοβουλία τους αυτή, αποδεικνύουν πως κατανοούν και συμμερίζονται την τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια για στροφή σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους διακίνησης. «Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει να διαδραματίσει η εκπαίδευση και χαίρομαι όταν βλέπω σχολές, διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν σε αυτή την προσπάθεια μαζί μας και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τεχνικής Σχολής για να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Ο Υπουργός Μεταφορών συνεχάρη τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλαν και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και μετέφερε την ευχή στο μέλλον να είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην Κύπρο. Για να γίνει αυτό εφικτό, ανέφερε ο κ. Καρούσος, χρειάζεται η κατάλληλη κουλτούρα και εκπαίδευση. Σημείωσε δε πως στο μέλλον, το επάγγελμα που θα επικρατήσει στον χώρο των μεταφορών θα είναι οι μηχανικοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων. «Θα αλλάξουν όλα μελλοντικά, ακόμα και τα πρατήρια καυσίμων, αφού πλέον, αντί να ανεφοδιάζουμε τα οχήματα με συμβατικά καύσιμα, θα πρέπει να φορτίζουμε το όχημα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φορτίσει για αρκετή ώρα. Αλλάζει πλήρως δηλαδή ο στερεότυπος τρόπος με τον οποίο μάθαμε να ζούμε σε ό,τι αφορά στις μεταφορές», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας κ. Πόλυς Γιάννακας μίλησε για την πρωτότυπη δράση των παιδιών της Σχολής, επισημαίνοντας τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, η οποία απέδωσε καρπούς. Η Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας αναβαθμίζεται, είπε, και υπόσχεται ότι θα είναι παρούσα με σημαντικά έργα, που θα ανταποκρίνονται στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

Εκ μέρους της ομάδας των μαθητών που εργάστηκαν για την εκπόνηση του έργου, ο Δημήτρης Χριστοφή και η Άννα Μαρία Κούλα, μιλώντας για την εμπειρία τους, τη χαρακτήρισαν μοναδική και αξέχαστη. Επεσήμαναν τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς τους και τα οφέλη που αποκόμισαν από τη μελέτη και τη διαδικασία ανακατασκευής και μετατροπής του οχήματος σε ηλεκτρικό. Υπήρχαν, όπως ανέφεραν ο Δημήτρης και η Άννα Μαρία, δύσκολα στάδια στην όλη διαδικασία, όπως τα καλώδια και η ένωση και απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς. Ωστόσο, δήλωσαν πολύ χαρούμενοι που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Τις μηχανολογικές λεπτομέρειες και τον τρόπο χειρισμού των διάφορων φάσεων του έργου, ανέλυσε ο κ. Μάριος Χατζηκυπρή, Βοηθός Διευθυντής Μηχανικής Αυτοκινήτων

Πηγή: inbusinessnews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.