1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Εγκύκλιος της Εφόρου Ασφαλίσεων μετά από Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής...

Εγκύκλιος της Εφόρου Ασφαλίσεων μετά από Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών!

Εγκύκλιος της Εφόρου Ασφαλίσεων μετά από Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε, στις 14 Ιουνίου 2022, τις Κατευθυντήριες Γραμμές, οι οποίες επισυνάπτονται, σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες που αφορούν τη διαχείριση της συμμόρφωσης και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Λειτουργού Συμμόρφωσης AML/CFT σύμφωνα με Άρθρο 8 και Κεφάλαιο VI της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές εφαρμόζονται από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και απευθύνονται τόσο στις αρμόδιες αρχές όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 4(2)(iii) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 όσο και σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 3(1) και 3(2) της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, οι οποίοι είναι φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 4(1α) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010.

Οι Κατευθυντήριες αυτές Γραμμές θέτουν σαφείς απαιτήσεις για το ρόλο, τα καθήκοντα και τις ευθύνες του Λειτουργού Συμμόρφωσης και του διοικητικού οργάνου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Διευκρινίζουν ότι τα πιστωτικά ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διορίζουν ένα μέλος του διοικητικού τους οργάνου που θα είναι τελικά υπεύθυνο για την εφαρμογή των υποχρεώσεων AML/CFT καθώς επίσης και τα καθήκοντα και τις λειτουργίες αυτού του προσώπου. Περιγράφουν επίσης το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Λειτουργού Συμμόρφωσης AML/CFT και για τον διορισμό του από το διοικητικό όργανο σύμφωνα με κριτήρια αναλογικότητας(proportionality criteria).

Όταν το πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι μέρος ενός Oμίλου, οι Κατευθυντήριες Γραμμές ορίζουν ότι θα πρέπει να διορίζεται ένας Υπεύθυνος Λειτουργός Συμμόρφωσης AML/CFT για ολόκληρο τον όμιλο και διευκρινίζουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες του.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών καλεί όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που ασκούν εργασίες στον Κλάδο Ζωής να συμμορφωθούν πλήρως με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της EAT εφαρμόζοντας σχετικές υγιείς πολιτικές, ελέγχους και διαδικασίες.

Δείτε τις Κατευθυντήριες Γραμμές εδώ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.