1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Διορίζεται Έφορος Ασφαλίσεων το 2024 – Οριστικό τέλος για την Ενιαία...

Διορίζεται Έφορος Ασφαλίσεων το 2024 – Οριστικό τέλος για την Ενιαία Εποπτική Αρχή!

Διορίζεται Έφορος Ασφαλίσεων το 2024 – Οριστικό τέλος για την Ενιαία Εποπτική Αρχή!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προκηρύξει τη θέση του Εφόρου Ασφαλίσεων πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης, κατά τη διάρκεια της 45η Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Καλοψιδιώτη, με βάση την εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι εντός του 2024 θα υπάρχει μία πιο μόνιμη κατάσταση στην Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών. Η είδηση αυτή βάζει όπως φαίνεται οριστικό τέλος στις συζητήσεις των προηγούμενων χρόνων για την Ενιαία Εποπτική Αρχή.

Συνεχίζοντας ο Αναπληρωτής Έφορος, ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή η υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει κάτω από την εποπτεία της, 32 Ασφαλιστικές εταιρείες από τις οποίες 7 είναι του κλάδου ζωής, 22 του Γενικού Κλάδου ενώ υπάρχουν 2 μικτές εταιρείες και μία αντασφαλιστική. Επιπρόσθετα, είπε, στη χώρα μας λειτουργούν ακόμα 7 υποκαταστήματα Ευρωπαϊκών εταιρειών κάτω από το καθεστώς Ελεύθερης εγκατάστασης.

Όσον αφορά τη διαμεσολάβηση, ο κ. Καλοψιδιώτης ανάφερε ότι σήμερα υπάρχουν 2432 αδειούχοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από τους οποίους οι 1838 είναι φυσικά προσωπικά και οι 594 νομικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και 95 μεσιτών ασφαλίσεων.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η εποπτική αρχή απαρτίζεται από 20 άτομα, τα οποία οι 9 είναι λειτουργοί ελέγχου, 3 λογιστικοί λειτουργοί και οι υπόλοιποι βοηθητικό προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Ασφάλιστρα & Περιουσιακά στοιχεία

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Έφορος ενημέρωσε για τον όγκο των ασφαλίστρων το 1ο εξάμηνο του έτους που έφτασε τα €800 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών χωρίς να περιλαμβάνουν τα υποκαταστήματα, ανέρχονται στα €4,7 δισεκατομμύρια από τα οποία τα €1,7 δις ανήκουν στα επενδυτικά προϊόντα Unit Linked και το €1.6 δις είναι τα ίδια κεφάλαια.

Σειρά νομοσχεδίων στην Κυπριακή Βουλή

Ακολούθως ο κ. Καλοψιδιώτης ενημέρωσε για μία σειρά νομοσχεδίων που βρίσκονται αυτή τη περίοδο στη βουλή των αντιπροσώπων.

Αρχικά αναφέρθηκε στο Εναρμονιστικό Νομοσχέδιο Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων, Ασφάλιση Ευθύνης έναντι τρίτου, το οποίο βρίσκεται στα τελικά του στάδια με την ψήφιση του να αναμένετε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2023.

Ένα άλλο Εναρμονιστικό Νομοσχέδιο αφορά την Ευθύνη Εργοδότη έναντι τρίτου και για το οποίο στην παρούσα φάση η υπηρεσία βρίσκεται σε διαβούλευση με το ΤΑΜΟ και τον ΣΑΕΚ.

Στο πολύ σημαντικό θέμα της ασφαλιστικής απάτης, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νόμου που αφορά τη λειτουργία βάσης δεδομένων η οποία θα βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Όπως αναφέρθηκε, η εποπτική αρχή στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο έχουν ήδη γίνει 2 συναντήσεις με τον ΓΔ του ΣΑΕΚ για να συμφωνηθεί το λεκτικό και να μπορέσει με την ολοκλήρωση του να προωθηθεί στην επίτροπο προσωπικών δεδομένων για έλεγχο αφού με αυτό οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που αφορά τόσο τις αιτήσεις όσο τις αποζημιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Στη συνέχεια ο κ. Καλοψιδιώτης αναφέρθηκε σε ένα μη εναρμονιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και αφορά την ίδρυση και λειτουργία εγγυητικού ταμείου για την προστασία και αποζημίωση των αντισυμβαλλόμενων και των δικαιούχων ασφάλισης σε περίπτωση εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης η οποία ασκεί εργασίες ασφάλισης ζωής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση από τη βουλή για έναρξη της συζήτησης του θέματος αυτού.

Ακόμη, στα αρχικά του στάδια βρίσκεται και το νομοσχέδιο για το Ταμείο για την Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη. Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείου οικονομικών προς το υπουργείο έρευνας και καινοτομίας, αφορά τη δημιουργία πλατφόρμας για να μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να ανεβάζουν τα δεδομένα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ευθύνης Εργοδότη και να αντιπαραβάλλονται με αυτά του τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα στη λήθη και το οποίο αναμένεται να έχει σύντομα θετική κατάληξη ενώ όσον αφορά τις πρόσφατες συζητήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα που αφορά τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ  που έχουν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ο αναπληρωτής έφορος ενημέρωσε ότι θα υπάρξει τον Γενάρη στη βουλή για περεταίρω συζήτηση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.