1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. «Δικαίωμα στη Λήθη»: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το παράδειγμα της Κύπρου!

«Δικαίωμα στη Λήθη»: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το παράδειγμα της Κύπρου!

«Δικαίωμα στη Λήθη»: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το παράδειγμα της Κύπρου!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία την προηγούμενη βδομάδα, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους από την Κομισιόν, Ευρωπαϊκούς φορείς και επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής και των υπηρεσιών υγείας, με θέμα την ζωή των ασθενών με καρκίνο του μαστού μετά τη διάγνωση της νόσου.

Τα άτομα που έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν καρκίνο του μαστού έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς καμία διάκριση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθιστούν δύσκολη την επιστροφή σε μια συνηθισμένη ζωή .

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το ιστορικό νόσησης από καρκίνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πιστωτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε προϊόντα ασφάλισης πληρωμών. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα των επιζώντων από καρκίνο να λαμβάνουν δάνεια, καθώς και υπηρεσίες ασφάλισης ταξιδιού, υγείας και ζωής.

Το Δικαίωμα στη Λήθη είναι το κλειδί για τους επιζώντες του καρκίνου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες λόγω του ιστορικού της υγείας τους.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Κουντουρά ανέφερε ότι η εκδήλωση που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της ευρωομάδας «The Left» επικεντρώνεται σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα σημαντικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και οι επιζώντες όταν προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή. Αποσκοπεί, όπως είπε, στη θέσπιση μιας πολιτικής συζήτησης σχετικά με την ανάγκη για ένα Δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λήθη που θα αποτρέπει τις διακρίσεις, θα προάγει την κοινωνική ισότητα και θα διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους τους επιζώντες του καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ανδρέας Αθανασιάδης: Δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να απορρίπτουν τους ηλικιωμένους

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου καθώς και ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φούρλας ως επικεφαλής της ομάδας “MEPs Against Cancer” του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κα. Κυριακίδου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και για την πρόεδρο της κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και την ίδια. Από την παρουσίαση του σχεδίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε η κα. Κυριακίδου, «εργαστήκαμε για να υπογραμμίσουμε την προτεραιότητα αυτού του σχεδίου» και για το σκοπό αυτό η ίδια δουλεύει στενά με τις διαφορετικές επιτροπές για να προωθήσει και να αυξήσει την ενημέρωση για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια για αλλαγή των πραγματικοτήτων αυτής της ασθένειας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είπε η κα. Κυριακίδου, αντιμετωπίζει ολιστικά τον καρκίνο, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την ίαση της ασθένειας, αγγίζοντας θέματα ανισότητας ανάμεσα αλλά και εσωτερικά σε κάθε χώρα μέλος.

Στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φούρλας, τόνισε ότι ο έλεγχος και η σωστή ενημέρωση δίνει απαντήσεις και έχει την ικανότητα να προστατέψει ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή ένωση επενδύει στον τομέα της υγείας όπου μέσα από τη χρηματοδότηση για την έρευνα, την περίθαλψη και τη συγκέντρωση πανευρωπαϊκών δεδομένων για τον καρκίνο, έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα που όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Συνεχίζοντας ο κ. Φουρλάς είπε ότι η διασφάλιση της ίδιας ποιοτικής φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενθάρρυνση της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού είναι η κύρια προτεραιότητα και αυτό έρχεται μόνο όπως είπε μέσα από την κατανόηση του καρκίνου.  

Το δικαίωμα στη λήθη και το παράδειγμα της Κύπρου

Στην ομιλία της με τίτλο «το Δικαίωμα στη Λήθη» η κα. Στέλλα Ζουλινάκη, Ασφαλιστική Σύμβουλος,  Life & Business Coach και Γενική Γραμματέα της Europa Donna Hellas διαπραγματεύθηκε ένα θέμα που βρίσκεται στην agenda της ΕΕ και στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το Δικαίωμα στη Λήθη (Right to be forgotten), δηλαδή του δικαιώματος των επιζώντων από καρκίνο να μη λαμβάνεται υπόψη, υπό προϋποθέσεις, το ιστορικό τους, κατά την αίτηση για ενυπόθηκο δάνειο ή και για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με αυτό.

Όπως είπε η κα. Ζουλινάκη, τον Φεβρουάριο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για ενίσχυση της Ευρώπης κατά του Καρκίνου, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το Δικαίωμα στη Λήθη έως το 2025 και ζητεί όπως αυτό εισαχθεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προλαμβάνονται οι διακρίσεις και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιζώντων από καρκίνο σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Γενική Γραμματέα της Europa Donna Hellas έκανε μία ανασκόπηση για το τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εναρμονιστεί είτε με νομοθετικό πλαίσιο είτε ακολουθώντας ένα Κώδικα Δεοντολογίας ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόσφατο Best Practice της Κύπρου όπου επιστέφθηκε συμφωνία μεταξύ της Europa Donna Κύπρου και του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου για ασφάλιση ζωής των επιζώντων του καρκίνου με συγκεκριμένες προυποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπέρασαν τα €1,2 δις τα ασφάλιστρα της Κυπριακής αγοράς το 2023

Τέλος η κα. Ζουλινάκη αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που έχουν συμπεριληφθεί από τους εκπροσώπους του (αντ)ασφαλιστικού τομέα αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα στο Ελληνική ασφαλιστική αγορά .

Κλείνοντας τόνισε τον ρόλο της Europa Donna Hellas ως σωματείο συνηγορίας και υπεράσπισης δικαιωμάτων για την επίτευξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Το Δικαίωμα στη Λήθη  αποτελεί «μία εξέλιξη σταθμό», αφού μία ευάλωτη ομάδα πολιτών, όπως οι καρκινοπαθείς θα έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφάλισης ζωής.

Ιδιαίτερη τιμητική για την Europa Donna Hellas ήταν η παρουσία και η ομιλία της κυρίας Marzia Zambon ,CEO της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Europa Donna the European Breast Cancer Coalition. Καθώς και η παρουσία της Κυπριακής αποστολής της Europa Donna Κύπρου με ομιλία της Αντιπροέδρου κυρίας Στέλλα Μάστορα και του εκτελεστικού Διευθυντή κυρίου Μάριου Χαραλαμπίδη.

Στην ομιλία της η κα. Μάστορα αναφέρθηκε τόσο στον καρκίνο του μαστού, τους παράγοντες που επηρεάζουν και το τι προκαλεί τον καρκίνο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο και τη δράση της Europa Donna Κύπρου στους πυλώνες της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση αλλά και τη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.

Μπορείτε να δείτε όλες τις ομιλίες της συγκεκριμένης εκδήλωσης εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.