1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Cosmos Insurance: Η καλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης

Cosmos Insurance: Η καλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης

Cosmos Insurance: Η καλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στην καλλιέργεια ασφαλιστικής κουλτούρας και συνείδησης, κυρίως στις τάξεις της νεολαίας, στοχεύει η COSMOS Insurance. Αυτό ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της COSMOS Insurance, Κυριάκος Τυλλής, σε συνέντευξή του στο ένθετο της εφημερίδας «Η Σημερινή» «MARKET LEADERS 2021», ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε και για τις προοπτικές που δημιουργούνται για την εταιρεία αλλά και την ασφαλιστική βιομηχανία γενικότερα, στη μετά πανδημία εποχή.

Διαβάστε πιο κάτω την συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Πώς βίωσε η εταιρεία σας τους τελευταίους μήνες μετά και την έξαρση της πανδημίας του κορωνοιού;

Η έξαρση της πανδημίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη δική μας Εταιρεία. Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και εργασίας, στα οποία οι Εταιρείες κλήθηκαν να προσαρμοστούν εν μία νυκτί έτσι ώστε να διαφυλάξουν την απρόσκοπτη ροή εργασιών τους. Κληθήκαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις και να προσαρμοστούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δοκιμάστηκαν οι αντιστάσεις μας καθώς και αντοχές μας και τα αντανακλαστικά μας σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Η πανδημία επιτάχυνε την υλοποίηση τεχνολογικών αναβαθμίσεων καθώς επίσης και την αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία προχώρησε σε περιορισμό εξόδων και επικεντρώθηκε σε κύριες εργασίες που προσθέτουν αξία στην επιχείρηση. Αξιοποιήσαμε υφιστάμενες τεχνολογίες που δεν αξιοποιούσαμε στο 100%, και προσαρμοστήκαμε σε ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί μέσω της πλήρης ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πελατών και συνεργατών.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε λόγω της πανδημίας και πώς η εταιρεία κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτές;
Η σημαντικότερη πρόκληση ήταν σίγουρα η απρόσκοπτη διενέργεια των εργασιών μας χωρίς φυσική παρουσία στα γραφεία και η διασφάλιση παροχής υψηλού επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο σε πελάτες όσο και συνεργάτες διανύοντας μια περίοδο δύσκολη, πρωτόγνωρη και γεμάτη αβεβαιότητα για όλους. Η Εταιρεία μέσω των διαθέσιμων τεχνολογιών της κατόρθωσε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και η λειτουργικότητα αλλά και η ποιότητα υπηρεσιών της να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Με θεαματική αύξηση κερδοφορίας έκλεισε το 2023

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που προκάλεσε η πανδημία στις κυπριακές επιχειρήσεις δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις σε θέμα είσπραξης των ασφαλίστρων. Σταθήκαμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στα κυπριακά νοικοκυριά λαμβάνοντας υπόψιν τις οικονομικές δυσκολίες και πιθανά προβλήματα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετώπιζαν, προσφέροντας διευκολύνσεις πληρωμών με άτοκες δόσεις.

Υπάρχει κάτι θετικό το οποίο κρατάτε από την πανδημία;
Προσπαθούμε μετά από κάθε κρίση να κρατάμε τα θετικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προβήκαμε σε σημαντικές αλλαγές τόσο στο λειτουργικό κομμάτι όσο και στο οικονομικό. Συγκεκριμένα, επαναξιολογήσαμε εσωτερικές διαδικασίες και μέσω της τεχνολογίας αντικαταστήσαμε απαρχαιωμένες διαδικασίες όπου συντέλεσαν στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, αμεσότητας και ευελιξίας της Εταιρείας σε όλα τα φάσματα των εργασιών της.

Η πανδημία ταυτόχρονα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς φυσική παρουσία και μας ώθησε στο να προσαρμοστούμε σε αλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση μερικών λειτουργικών μας εξόδων. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που υπέβαλε η κυβέρνηση για αναχαίτηση της πανδημίας, οδήγησε σε μια προσωρινή παύσή της καθημερινότητας δίνοντας μας την ευκαιρία να χειριστούμε θέματα που υπό την πίεση της καθημερινότητας δεν ήταν εύκολο να πράξουμε. .

Χρειάστηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων να λάβετε αποφάσεις ή να κάνετε αλλαγές τις οποίες θα υιοθετήσετε και μετά την πανδημία;
Αναμφίβολα, οι αλλαγές και καινοτομίες που επέφερε η πανδημία ήρθαν για να μείνουν. Για παράδειγμα, όπως ανέφερα και πιο πριν, ένεκα της πανδημίας, πολλές εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά. Συναντήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν φυσική παρουσία πλέον πραγματοποιούνται εύκολα και γρήγορα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα μας έδειξαν ότι υπάρχουν εργασίες για τις οποίες η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη. Αυτό ισοδυναμεί σε μείωση των αναγκών για γραφειακό χώρο και οπότε με το τέλος της πανδημίας ίσως και εμείς να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο μόνιμης τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία η οποία αποδείχτηκε σύμμαχος μεγάλης σημασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Παρουσίασε το officeCARE, ένα νέο Πολυασφαλιστήριο Γραφείων

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε στην μετά πανδημία εποχή;
Η κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες προκλήσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά καιρούς όπως έπραξε και το 2020 κατά την περίοδο της πανδημίας. Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς αναμένεται να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος των απαιτήσεων και κατ’ επέκταση στην κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Κυπριακή ασφαλιστική αγορά, η οποία απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών, χαρακτηρίζεται από σκληρό και έντονο ανταγωνισμό. Το πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ένεκα των νέων νομοθεσιών και κανονιστικών απαιτήσεων γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκο και οικονομικά ασύμφορο. Αυτό σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες που θα ευνοήσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Προσωπικά εκτιμώ ότι θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη σε θέματα τεχνολογικών καινοτομιών όπως για παράδειγμα η Digital Ασφάλιση και η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνίτης νοημοσύνης. Οργανισμοί που θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες θα διαφοροποιηθούν και θα εξασφαλίσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά. Η νέα γενιά πελατών, είναι τόσο εξοικειωμένη με την τεχνολογία που χωρίς ηλεκτρονικά κανάλια εξυπηρέτησης και εργαλεία τεχνολογίας αδυνατείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις τοης.

Τι προοπτικές υπάρχουν στον ορίζοντα για την εταιρεία;
Οι απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή μεταβάλλονται συνεχώς. Αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές καθώς καλούμαστε να επαγρυπνούμε και να μην εφησυχαζόμαστε έτσι ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκρινόμαστε στα νέα δεδομένα και στις διαρκώς μεταλλασσόμενες απαιτήσεις των πελατών.

Οι προοπτικές αυτές δημιουργούνται είτε λόγω αυστηρότερου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, είτε λόγω νέων αναγκών που δημιουργούνται από την πρόοδο της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του ΓεΣΥ δημιούργησε νέες ανάγκες για ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης των επαγγελματιών υγείας ανοίγοντας νέες προοπτικές επέκτασης σε ένα νέο πελατολόγιο. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και δεν θα αργήσουμε να δούμε αυτόνομα οχήματα (self-driven cars) στους κυπριακούς δρόμους που θα επιφέρουν αλλαγές σε νομοθεσίες και στις ανάγκες ασφάλισης. Αυτά είναι μικρά παραδείγματα που δείχνουν την προοπτική που δημιουργείται από μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Επιπρόσθετα, ως εταιρεία εργαζόμαστε σκληρά με στόχο την δημιουργία ασφαλιστικής κουλτούρας, ειδικότερα στους νέους. Θεωρούμε σημαντικό για την νεολαία να κατανοήσει την σημαντικότητα της ασφάλισης και τα οφέλη που προσφέρει ένα σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες που βλέπουμε ανά το παγκόσμιο καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος για να αποκτήσει την δική του επιχείρηση μας υπενθυμίζουν καθημερινά την σημαντικότητα της ασφάλισης και της καλλιέργειας ασφαλιστικής συνείδησης.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας; Τι να περιμένουμε να δούμε στο μέλλον;
Στα άμεσα σχέδια μας είναι η αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της εταιρείας με στόχο να προσφέρουμε εύκολες λύσεις διεκπεραίωσης των εργασιών των συνεργατών μας και εύκολες διαδικασίες αγοράς ασφαλιστικής κάλυψης από τον πελάτη. Σχεδιάζουμε εργαλεία που θα αναδείξουν την σημαντικότητα της ασφάλισης και θα κάνουν την διαδικασία σύναψης ασφάλισης απλή, εύκολη και ευχάριστη και πάνω από όλα θα απλουστεύσουν την διαδικασία υποβολής απαίτησης. Επιπρόσθετα, στα άμεσα σχέδια μας είναι η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου μας σε Non-motor business δηλαδή σε κλάδους πέραν της ασφάλισης μηχανοκίνητων οχημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος της αναβάθμισης των προϊόντων μας η οποία συνεχίζεται δυναμικά.

Μπορείτε να βρείτε αυτούσια την συνέντευξη πατώντας εδώ καθώς και ολόλκηρο το ένθετο της εφημερίδας “Η Σημερινή” πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.