1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. CIFA: Καθιερώνονται σε νέο πυλώνα της οικονομίας τα Επενδυτικά Ταμεία

CIFA: Καθιερώνονται σε νέο πυλώνα της οικονομίας τα Επενδυτικά Ταμεία

CIFA: Καθιερώνονται σε νέο πυλώνα της οικονομίας τα Επενδυτικά Ταμεία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

  • Αυξήθηκε κατά 34.8% το Ενεργητικό Υπό Διαχείριση σε ετήσια βάση 
  • Οι αδειοδοτημένοι οργανισμοί ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 300

Το 2021 υπήρξε ακόμα μία επιτυχημένη χρονιά, παρά τις προκλήσεις, για τα Επενδυτικά Ταμεία. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καταδεικνύουν τη σημαντική αλλά σταθερή αύξηση των μεγεθών του τομέα.

Συγκεκριμένα, το συνολικό Ενεργητικό Υπό Διαχείριση των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο έφτασε τα €11.6 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 σε σύγκριση με €8.6 δισ. στο τέλος του 2020. Υπήρξε δηλαδή άνοδος της τάξης του 34.8%. Όσον αφορά τον αριθμό των Εταιρειών Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 300 και ανήλθαν συνολικά σε 310 εκ των οποίων οι 224 έχουν ήδη δραστηριότητες. Ένα χρόνο προηγουμένως, ο αριθμός των αδειοδοτημένων εταιρειών ήταν 283 εκ των οποίων οι 197 είχαν δραστηριότητες. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι αρκετές νέες αιτήσεις για αδειοδότηση βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εξίσου θετική εξέλιξη και το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά και τα κεφάλαια που επενδύουν τα Επενδυτικά Ταμεία στην κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα, το σύνολο του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση που επενδύθηκε στην κυπριακή οικονομία στο τέλος του 2021 ανήλθε σε €2.6 δισ. αυξημένο κατά 18% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Στα 43,1 δισ. η αγορά των επενδυτικών ταμείων της

Ο CIFA, o Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων θεωρεί πως η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, έστω και υπό συνθήκες πανδημίας και έντονης αβεβαιότητας, έχει πλέον καθιερώσει τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων ως ένα από πλέον αναπτυσσόμενους της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος δημιουργεί σημαντικά οφέλη και για άλλους κλάδους αλλά και στην αγορά εργασίας.

Ο CIFA θα συνεχίσει να υποβάλλει εισηγήσεις και προτάσεις για διαρκή εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου που διέπει τις Συλλογικές Επενδύσεις, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ανταγωνιστικό τομέα με συνεχείς εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει Ταμεία και Διαχειριστές από όλο τον κόσμο.      

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.