1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Η ορθή επιλογή ασφαλιστή

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Η ορθή επιλογή ασφαλιστή

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Η ορθή επιλογή ασφαλιστή
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Αναδημοσίευση από την σελίδα της R&H Haralambous Insurance Agents, Sub-Agents and Consultants Ltd στα ΜΚΔ.

Η ορθή επιλογή ασφαλιστή

Καθημερινά ακούμε ιστορίες απογοήτευσης και παραπόνων κατά τις οποίες η επιλογή του προμηθευτή, του εστιάτορα, του τραπεζίτη, του συμβούλου, του αρχιτέκτονα, του δικηγόρου, κλπ. γίνεται στην βάση προσωπικής φιλίας ή γνωριμίας, ή μετά από σύσταση και πάλι στην βάση της φιλίας και γνωριμίας του συστήνοντα, με αποτέλεσμα πολύ νωρίς να το έχουμε μετανιώσει αφού το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι χαμηλότερο των προσδοκιών μας.

Παρά το πιο πάνω και παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας τα κακά νέα μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, εξακολουθούμε αγοραστικά να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε με γνωστούς και φίλους, όμως επιβάλλεται προτού επιλέξουμε από που θα αγοράσουμε και ποιόν θα εμπιστευτούμε επαγγελματικά, να διερευνήσουμε τουλάχιστο τον ίδιο, το προϊόν του, ποιόν αντιπροσωπεύει και την μετά την αγορά εξυπηρέτηση (after sales service) που θα έχουμε.

Ειδικότερα δε στην ασφάλιση, όπου ουσιαστικά αγοράζουμε την υπόσχεση μιας ασφαλιστικής εταιρείας ότι θα μας αποζημιώσει αν επέλθει ο ‘ασφαλισμένος κίνδυνος’, εμπιστευόμαστε την περιουσία μας και την ασφαλίζουμε στην ασφαλιστική εταιρεία για να την προφυλάξουμε από ‘ασφαλιζόμενους κινδύνους’, δημιουργούμε μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας αποταμιεύσεις για το μέλλον μας κλπ. μέσω κάποιου τρίτου, του ασφαλιστή, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ρωτήσαμε το CHAT GPT πώς μπορεί να βοηθήσει έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη σχέση με τους πελάτες του

Χρησιμοποιώ την φράση ‘ασφαλισμένους κινδύνους’, γιατί θεωρώ ότι οι περισσότερες παρεξηγήσεις μεταξύ πελατών και ασφαλιστικών εταιρειών προέρχονται επειδή οι πελάτες δεν έχουν ξεκάθαρα στο μυαλό τους (και δεν είναι φταίξιμο δικό τους) ποιοι είναι οι πραγματικοί ‘ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι’ για τους οποίους έχουν ασφαλιστεί. Και εδώ είναι κυρίως ο σημαντικότατος ρόλος του σωστού ασφαλιστή, ο οποίος όχι μόνο ο ίδιος πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι και πώς ο πελάτης ασφαλίζεται σωστά, αλλά και να έχει την ικανότητα να μεταδίδει τις δικές του γνώσεις στους πελάτες και να κάνει πράξη την θεωρία.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις στην διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (ασφάλιση) που στόχο έχουν την αύξηση του επιπέδου προστασίας του καταναλωτή και την βελτίωση της αξιοπιστίας προς τον ίδιο τον θεσμό.

Παραθέτω πιο κάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές, για την σωστή επιλογή ασφαλιστή:

1. Βεβαιωθείτε ότι ο ασφαλιστής σας είναι νόμιμα εγγεγραμμένος στο μητρώο του Εφόρου Ασφαλίσεων για να εξασκεί το επάγγελμα και ότι κατέχει την σχετική άδεια.

2. Βεβαιωθείτε ότι η επαγγελματική του άδεια αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης για τον οποίο εσείς ενδιαφέρεστε. Οι αδειοδοτήσεις χωρίζονται στις ασφαλίσεις Κλάδου Ζωής και στις ασφαλίσεις Γενικού Κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τελευταίες ημέρες για συμμετοχή στο αφιέρωμα για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας!

3. Βεβαιωθείτε ότι ο ασφαλιστής σας έχει σε ισχύ (ανανεωμένη) την υποχρεωτική από τον νόμο Ασφάλιση Επαγγελματικής του Ευθύνης (επαγγελματικών λαθών).

4. Διερευνήστε την εμπειρία του στον χώρο των ασφαλίσεων και ειδικότερα στον κλάδο και στο προϊόν για το οποίο ενδιαφέρεστε προσωπικά.

5. Αφιερώστε λίγο χρόνο και συναντηθείτε με περισσότερους από ένα ασφαλιστή προτού κάνετε την επιλογή σας.

6. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο που έχετε επιλέξει μπορείτε να το εμπιστευτείτε, είναι εχέμυθο και είναι προσβάσιμο 24/7

Τα πιο πάνω σημεία, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και για την αξιολόγηση του υφιστάμενου σας ασφαλιστή.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.