1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Αυξημένα τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την Τράπεζα Κύπρου...

Αυξημένα τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την Τράπεζα Κύπρου το 2022!

Αυξημένα τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την Τράπεζα Κύπρου το 2022!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα οικονομικά αποτελέσματα του συγκροτήματος για το 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, με τα κέρδη της εταιρείας μετά την φορολογία να φτάνουν τα €71 εκατομμύρια σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα €30 εκατομμύρια του 2021.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος του συγκροτήματος, κ. Πανίκος Νικολάου «Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2022 που ανακοινώνουμε σήμερα, ξεπερνούν τους στόχους μας και επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου με καλά διαφοροποιημένα έσοδα, ενώ τα έξοδα παραμένουν υπό αυστηρό έλεγχο παρά τις πληθωριστικές πιέσεις».

Όσον αφορά τις Ασφαλιστικές Δραστηριότητες του συγκροτήματος, τα καθαρά έσοδα από  ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε €71 εκατ. για ολόκληρο το 2022, σε σύγκριση με €61 εκατ. για το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση του συγκροτήματος, η αύξηση ύψους 17% σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη νέων εργασιών και στις θετικές αλλαγές στις παραδοχές αποτίμησης, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μεγαλύτερες απαιτήσεις στον ασφαλιστικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ανήλθαν σε €23 εκατ., αυξημένα κατά 53% σε τριμηνιαία βάση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι ασφαλιστικές εταιρίες του Συγκροτήματος, EuroLife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο ζωής και στον γενικό ασφαλιστικό κλάδο αντίστοιχα στην Κύπρο, και παρέχουν επαναλαμβανόμενα και βελτιωμένα έσοδα, διαφοροποιώντας περαιτέρω τις ροές εισοδημάτων του Συγκροτήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας για την Atlantic Insurance το 2023

Συγκεκριμένα, η EuroLife αύξησε τα συνολικά εισοδήματα (total regular income) κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ η εταιρία Γενικές Ασφάλειες Κύπρου αύξησε τα μεικτά ασφάλιστρα (gross written premiums) κατά 11% σε ετήσια βάση.

Όπως σημειώνεται, με την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 17, τα συνολικά κέρδη θα παραμείνουν αμετάβλητα. Ωστόσο, το νέο πρότυπο θα επηρεάσει τη χρονική περίοδο παρουσίασης των κερδών, βελτιώνοντας την προβλεψιμότητα των κερδών μακροπρόθεσμα και αναμένεται να έχει μέτρια ετήσια αρνητική επίδραση στη συμβολή των κερδών των ασφαλιστικών εργασιών του Συγκροτήματος βραχυπρόθεσμα

Για άλλη μια φορά, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ17. Σύμφωνα με αυτή κατά την αρχική εφαρμογή, τα αδιανέμητα κέρδη του Συγκροτήματος που αφορούν τις ασφαλιστικές εργασίες θα αναπροσαρμοστούν και η αναγνώριση του εισοδήματος από νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα κατανέμεται με την πάροδο του χρόνου καθώς το Συγκρότημα παρέχει την υπηρεσία στους ασφαλιζόμενους (σε αντίθεση με την αναγνώριση κατά την αρχική καταχώρηση των συμβολαίων κάτω από το υφιστάμενο πρότυπο), με το μέγεθος και τον χρονικό ορίζοντα (with the quantum and timing) της επίδρασης να εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το ποσό και τη σύνθεση των νέων εργασιών και το εύρος των αλλαγών στις εκτιμήσεις κατά τις περιόδους μετά την εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Με θεαματική αύξηση κερδοφορίας έκλεισε το 2023

Μπορείται να δείτε ολόκληρη την έκθεση πιο κάτω.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.