1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων
  6. »
  7. Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη – Μία υποχρεωτική ασφάλιση με ανύπαρκτούς ελέγχους!

Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη – Μία υποχρεωτική ασφάλιση με ανύπαρκτούς ελέγχους!

Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη – Μία υποχρεωτική ασφάλιση με ανύπαρκτούς ελέγχους!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός, θα λέγαμε, υποχρεωτικών ασφαλίσεων που από την μία συμβάλει στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και από την άλλη προσφέρει προστασία σε όλους εμάς σε διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Είναι αρκετό όμως η ύπαρξη μίας νομοθεσίας να επιβάλει την καθολική εφαρμογή μίας υποχρεωτικής ασφάλισης; Εκ των αποτελεσμάτων, η απάντηση είναι όχι αφού για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αυστηρός και συνεχής έλεγχος.

Μία υποχρεωτική από την νομοθεσία ασφάλιση που όμως στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο είναι η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη. Ένα σημαντικό πιστεύουμε συμβόλαιο που οφείλει κάθε σωστός εργοδότης που σέβεται τους εργοδοτουμένους του να έχει ανεξάρτητα της νομοθεσίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη;

Η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που προστατεύει τον εργοδότη για την αστική ευθύνη του από πράξεις αμέλειας ή παραλήψεις του σε σχέση με τα άτομα που εργοδοτούνται από αυτόν.

Η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης Εργοδοτών του 1989. Η νομοθεσία μάλιστα προνοεί συγκεκριμένα – ελάχιστα όρια κάλυψης για τα συμβόλαια αυτά. Συγκεκριμένα προνοεί:

  • Κάλυψη € 160.000 για κάθε εργοδοτούμενο
  • Κάλυψη € 3.417.203 για κάθε περιστατικό
  • Κάλυψη € 5.125.804 για κάθε περίοδο ασφάλισης

Η συγκεκριμένη ασφάλιση προσφέρεται σχεδόν από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών του Γενικού Κλάδου είτε ως ξεχωριστό συμβόλαιο είτε ως μέρος ενός πολυασφαλιστηρίου ασφάλισης επιχειρήσεων.

Τέλος, αν και συνήθως θα συναντήσουμε συμβόλαια που καλύπτουν ακριβώς τα πιο πάνω ελάχιστα όρια, στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που δίνουν τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να συνδυάσει διάφορες επεκτάσεις όπως η αύξηση στο όριο κάλυψης για κάθε εργοδοτούμενο.

Υπάρχει όμως έλεγχος της νομοθεσίας;

Και εδώ μπαίνουμε στην ουσία του άρθρου μας που είναι οι ανύπαρκτοι σχεδόν έλεγχοι για εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης των εργοδοτών.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί εδώ και χρόνια την ασφαλιστική βιομηχανία με τους αξιωματούχους της βιομηχανίας να θέτουν πολύ συχνά το ζήτημα της η διαχρονικής αδυναμίας του κράτους να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο γεγονός που αφήνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σε ένα ατυχές περιστατικό.

Το θέμα είχαμε θέσει πριν τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και στον νυν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με την απάντηση να ήταν τότε αρκετά γενική θα λέγαμε. Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «Όπως και σε άλλους ρυθμιζόμενους τομείς το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η εποπτεία ασκείται αποτελεσματικά, έχοντας τους απαραίτητους πόρους και στελέχωση».

Περιστατικά ανασφάλιστων εργοδοτών

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύσαμε δύο περιπτώσεις όπου δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης και πρόστιμο σε ανασφάλιστους εργοδότες. Το λυπηρό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η καταδίκη ήρθε λόγο εργατικού ατυχήματος που στην μία περίπτωση ήταν δυστυχώς θανατηφόρο.

Και το ερώτημα εδώ είναι φυσικά εάν θα πρέπει να συμβεί το κακό για να εντοπίσουμε αυτούς τους εργοδότες που παρανομούν.

Είναι τόσο δύσκολο να γίνει ο έλεγχος;

Στη σημερινή εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ύπαρξης προηγμένων συστημάτων για χίλια δυο πράγματα είναι πραγματικά απίστευτο το ότι οι υπηρεσίες του κράτους δεν μπορούν να εφαρμόσουν ένα απλό τρόπο ελέγχου των εργοδοτών που δεν ασφαλίζονται.

Όπως φαίνεται η διαδικασία που υπάρχει σε εφαρμογή αυτή της στιγμή όπου Ειδικά οι ασφαλιστικές εταιρείες διαβιβάζουν κάθε τρίμηνο στον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλες της πληροφορίες για τα συμβόλαια Ευθύνης Εργοδότη που έχουν εκδώσει τους προηγούμενους 3 μήνες, δεν αξιοποιείται από τις υπηρεσίες του κράτους.

Θεωρούμε ότι θα ήταν αρκετά εύκολο να αντιπαρατεθούν τα στοιχεία αυτά με τους εργοδότες που πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις για τους εργοδοτουμένους τους και να επιβάλλονται οι πρέπουσες ποινές ή ακόμη να μην του επιτρέπετε να πληρώσουν τις εισφορές τους εάν δεν υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύη.  

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, που θα εντίνει τις διαβουλεύσεις του με τους φορείς του κράτους το επόμενο διάστημα για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.  Σαφέστατα η επίλυση του θέματος αυτού δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ασφαλιστική Βιομηχανία αλλά επηρεάζει την ίδια την κοινωνία αφού με τόσους ανασφάλιστους εργοδότες εκείνοι που τελικά μένουν εκτεθειμένοι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.