1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Υποχρεωτική αλλά και απαραίτητη (editorial)

Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Υποχρεωτική αλλά και απαραίτητη (editorial)

Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Υποχρεωτική αλλά και απαραίτητη (editorial)
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το αυτοκίνητο αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο μεταφοράς για τον σημερινό Κύπριο πολίτη ενώ αποτελεί θα λέγαμε μέρος της κουλτούρας μας σαν λαός, αφού η σχέση του Κύπριου με το αυτοκίνητο του αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο και εξόχως συναισθηματικό παρότι μιλάμε για ένα υλικό αγαθό.

Η Ασφάλιση Μηχανοκίνητων Οχημάτων αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της Γενικής Ασφάλισης, η οποία είχε καταστεί υποχρεωτική για πρώτη φορά το 1957 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο «Νόμος περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων». Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί σταθμό για την ανάπτυξη της ασφάλισης οχημάτων στη ώρα μας αλλά και της ασφαλιστικής βιομηχανίας γενικότερα.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 1954, στο πρότυπο του αντίστοιχου αγγλικού νόμου του 1930 και καθιστούσε υποχρεωτική την ασφάλιση οχημάτων σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης σε τρίτους, εκτός των επιβατών του ασφαλισμένου οχήματος.

Το 1992 ο συγκεκριμένος νόμος επεκτάθηκε για να καλύπτει τη νομική ευθύνη το χρήστη του οχήματος σε οδό και σε περιουσία τρίτων και τον Θάνατο και/ή σωματική βλάβη σε επιβάτες, περιλαμβανομένων των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου/χρήστη του οχήματος.΄

Σήμερα τα όρια αποζημίωσης είναι €38.600.000, ανά περιστατικό για σωματική βλάβη ή θάνατο τρίτων και €1.300.000 ανά περιστατικό για ζημιά σε περιουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Από Λεμεσό για Πειραιά φέτος! Τι ισχύει με την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Παρότι μπορεί να φαντάζει μία απλή ασφάλιση, η ασφάλιση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όρους και καλύψεις που θα ήταν καλό ο καταναλωτής να γνωρίζει εκ των προτέρων έτσι ώστε να εξαλείψει την πιθανότητα οποιονδήποτε παρεξηγήσεων με την ασφαλιστική του εταιρεία.

Επίσης, πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η Περιεκτική Ασφάλιση Οχημάτων έτσι ώστε να είναι σε θέση να προστατέψουν οι ίδιοι το αυτοκίνητο τους από τους κινδύνους που το περιβάλουν.

Τέλος οι τοπικές και διεθνείς διεργασίες και εξελίξεις στον κλάδο, αναμένετε να προκαλέσουν αλλαγές τόσο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Σκοπός του αφιερώματος αυτού είναι να φέρει στο προσκήνιο όλα αυτά που πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν για την ασφάλιση οχημάτων, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια περεταίρω ασφαλιστικής συνείδησης μέσα από την ενίσχυση των γνώσεων των καταναλωτών γύρω από το θέμα αυτό.

Ευχόμαστε να βρείτε χρήσιμο το αφιέρωμα και είμαστε στη διάθεση σας για ερωτήσεις που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από την αρθρογραφία μας στο μέλλον.

Καλή Ανάγνωση

Παναγιώτης Σοφοκλέους – Ιδιοκτήτης και Υπεύθυνος Σύνταξης του Cyprus Insurance News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.