1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Τι συμβαίνει με οδηγούς που δεν τους ασφαλίζει καμία...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Τι συμβαίνει με οδηγούς που δεν τους ασφαλίζει καμία εταιρεία;

Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Τι συμβαίνει με οδηγούς που δεν τους ασφαλίζει καμία εταιρεία;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί μία ή περισσότερες εταιρείες να αρνηθούν να ασφαλίσουν κάποιον οδηγό συνήθως λόγο ηλικίας (άνω των 80) ή πολύ βεβαρημένου ιστορικού ατυχημάτων ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένοι τύποι οχημάτων (π.χ. Λεωφορεία) που πάλι δεν ασφαλίζουν οι εταιρείες.

Αν και η ασφαλιστική αγορά στη χώρα μας είναι άκρως ανταγωνιστική υπάρχουν οι περιπτώσεις που μπορεί τελικά καμία ασφαλιστική εταιρεία να μην επιθυμεί να ασφαλίσει κάποιον οδηγό. Τι συμβαίνει τότε αφού η ασφάλιση οχημάτων για έναντι τρίτων κάλυψη είναι υποχρεωτική;

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει η Κοινοπραξία ασφαλιστών.

Η Ιστορία και ο Ρόλος της Κοινοπραξίας Ασφαλιστών

Η Κοινοπραξία Ασφαλιστών Κύπρου ή CYPRUS HIRE RISKS POOL δημιουργήθηκε το 1975 από όλες τις Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνταν τότε στον κλάδο Μηχανοκινήτων Οχημάτων με την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία ενός νέου Κεντρικού Φορέα.

Μέχρι τότε την ασφάλιση οχημάτων δημόσιας χρήσης όπως Λεωφορεία, ταξί και ενοικιαζόμενα, αναλάμβαναν συλλογικά οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά  από συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και τους Αντιπροσώπους των Επαγγελματικών Οργανώσεων των αυτοκινητιστών.

Ο λόγος της πιο πάνω διευθέτησης και αργότερα της δημιουργίας της Κοινοπραξίας Ασφαλιστών ήταν η αδυναμία των Ασφαλιστικών Εταιρειών να αναλάβουν την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων αυτών αφού παρουσίαζαν ιδιαίτερα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα.

Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβλήθηκε  ειδική αίτηση στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και εξασφαλίστηκε η αναγκαία εξαίρεση όπως προνοείται από τον περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο, για να μπορέσει η Κοινοπραξία Ασφαλιστών να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η Κοινοπραξία Ασφαλιστών, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και στο κάλεσμα της Εποπτικής Αρχής, αποφάσισε σε κατοπινό στάδιο να προσφέρει την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι τρίτου και σε όσους αδυνατούν να την εξασφαλίσουν από την ασφαλιστική αγορά, με στόχο να μην κυκλοφορεί οποιοσδήποτε ανασφάλιστος.

Για τον σκοπό αυτό η σχετική συμφωνία τροποποιήθηκε και υπογράφηκε από όλα τα μέλη με σκοπό να περιλάβει και τους «ανεπιθύμητους» κινδύνους σε πλήρη συμμόρφωση με την νομοθεσία περί Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Η διαδικασία ασφάλισης «ανεπιθύμητων» κινδύνων

Το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) ανέλαβε την υποχρέωση να παραπέμπει στην Κοινοπραξία τέτοιους κινδύνους για ασφάλιση, νοουμένου ότι τηρείται συγκεκριμένη διαδικασία.

Αρχικά, οποιοσδήποτε οδηγός απορριφθεί διαδοχικά από τρεις Ασφαλιστικές Εταιρείες στις οποίες είχε αποταθεί για ασφάλιση, μπορεί να απευθυνθεί στο Ταμείο προσκομίζοντας πιστοποιητικά απόρριψης από τις εταιρίες αυτές.

Ακολούθως θα πρέπει να υποβληθεί μέσω του Ταμείου αίτηση για κάλυψη, συνοδευόμενη από 3 απορρίψεις από ισάριθμες Ασφαλιστικές Εταιρείες,.

Το Ταμείο την αποστέλλει στις Ασφαλιστικές Εταιρείες οι οποίες θα αποφασίσουν κατά πόσο είναι διατεθειμένες να διαπραγματευθούν την έκδοση ασφαλιστικής κάλυψης. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, εντός 48 ωρών από τη λήψη της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σε περίπτωση λήψης μίας ή περισσότερων θετικών απαντήσεων, το Ταμείο θα παραπέμπει τον ενδιαφερόμενο προς τις εταιρείες που απάντησαν θετικά.

Διαφορετικά οι ενδιαφερόμενοι θα παραπέμπονται στην Κοινοπραξία Ασφαλιστών για ασφάλιση, με πιστοποίηση του Ταμείου ότι τυγχάνουν «Μη Αποδεκτοί Κίνδυνοι».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.