1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Allianz: Σε καλή φάση η ναυτιλία. Ποιοι οι κίνδυνοι που την...

Allianz: Σε καλή φάση η ναυτιλία. Ποιοι οι κίνδυνοι που την απειλούν;

Allianz: Σε καλή φάση η ναυτιλία. Ποιοι οι κίνδυνοι που την απειλούν;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας και ναυτιλίας της Allianz Commercial αποκαλύπτει ιστορικά χαμηλό επίπεδο ζημιών στη ναυτιλία, παρά την κλιμάκωση των κινδύνων από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική αλλαγή.

Το 2023, ο παγκόσμιος αριθμός των μεγάλων πλοίων που χάθηκαν μειώθηκε σημαντικά σε 26, μειωμένος πάνω από το ένα τρίτο από το σύνολο των 41 του προηγούμενου έτους. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ετήσιες ναυτιλιακές απώλειες έχουν μειωθεί κατακόρυφα κατά 70%.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας, της Ινδοκίνας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, στην οποία αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τρίτο των πλοίων που χάθηκαν το 2023.

Ωστόσο, η επισκόπηση προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη μείωση αυτή. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις συνιστούν σημαντική απειλή, με περισσότερα από 100 πλοία να αποτελούν στόχο μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές Χούτι. Οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα εντός και γύρω από την περιοχή συνεχίζονται, συνοδευόμενες από την αναζωπύρωση της σομαλικής πειρατείας.

Ως συνέπεια αυτών των επιθέσεων, που παρατηρούνται επίσης στα ύδατα της Μέσης Ανατολής, τα πλοία αλλάζουν πορεία, οδηγώντας σε εκτεταμένες παρακάμψεις και υψηλότερο κόστος. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα πλοία επιταχύνουν για να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επιπλέον, η επαναδρομολόγηση επηρεάζει τόσο το τοπίο των κινδύνων όσο και το περιβάλλον. Οι καταιγίδες και η θαλασσοταραχή δημιουργούν μεγαλύτερες προκλήσεις για τα μικρότερα σκάφη που είναι συνηθισμένα στα παράκτια ύδατα, ενώ η υποστήριξη των υποδομών για περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μεγάλα σκάφη μπορεί να είναι ανεπαρκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ασφαλιστικές σε συναγερμό για επιθέσεις εξτρεμιστών και ψεύτικες ειδήσεις AI

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν σε τουλάχιστον 8 απώλειες πλοίων παγκοσμίως το 2023, με τον τελικό αριθμό να είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Ο καπετάνιος Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting της Allianz Commercial, παρατηρεί:

«Η ταχύτητα και η έκταση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει το προφίλ κινδύνου του κλάδου είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή. Συγκρούσεις όπως στη Γάζα και την Ουκρανία αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια ναυτιλία, επηρεάζοντας την ασφάλεια του πληρώματος και των πλοίων, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις υποδομές, ακόμη και το περιβάλλον. Η πειρατεία βρίσκεται σε άνοδο, με μια ανησυχητική επανεμφάνιση στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής. Η συνεχιζόμενη αναστάτωση που προκαλείται από την ξηρασία στη διώρυγα του Παναμά δείχνει πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τη ναυτιλία, και όλα αυτά σε μια εποχή που αυτή πρέπει να αναλάβει την πιο σημαντική της πρόκληση, την απαλλαγή από τον άνθρακα”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.