1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής...

Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή είναι απαραίτητα στοιχεία για τη συνέχιση της μείωσης των εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης των κινδύνων, και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση και την παροχή της δυνατότητας αυτής, σύμφωνα με τον Ivo Menzinger, επικεφαλής EMEA, Public Sector Solutions της Swiss Re.

Πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Swiss Re αποκάλυψε ότι οι παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2023, λόγω των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, των σοβαρών καταιγίδων και των αστικών πλημμυρών μεγάλης κλίμακας.

Το έτος χαρακτηρίστηκε επίσης από υψηλή συχνότητα τέτοιων γεγονότων, καθώς 142 ασφαλισμένες φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν νέο ρεκόρ.

Οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι, με την επαγόμενη από την κλιματική αλλαγή εντατικοποίηση των κινδύνων να αυξάνει πιθανότατα τις απώλειες στο μέλλον, τα μέτρα προσαρμογής είναι απαραίτητα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό και να μειωθεί το ενδεχόμενο ζημιών.

Σύμφωνα με τον Menzinger, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του σημερινού και μελλοντικού τοπίου κινδύνων και τη διατήρηση της ασφαλισιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

“Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές για να αντιμετωπίσουμε την εντατικοποίηση των κινδύνων, αυτό εννοούμε με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να επενδύσουμε στην προσαρμογή στο κλίμα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον”, δήλωσε το στέλεχος.

Ο ίδιος συνέχισε: “Υπάρχουν άσχημα νέα υπό την έννοια ότι η κλιματική αλλαγή θεωρείται δεδομένη, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερες απώλειες. Υπάρχει όμως και ένα στοιχείο καλών ειδήσεων. Υπήρξαν προηγούμενες μελέτες της Swiss Re που δείχνουν σε διάφορες τοποθεσίες, ότι μέχρι και το 65% αυτών των μελλοντικών ζημιών μπορεί στην πραγματικότητα να αποτραπεί οικονομικά, πράγμα που σημαίνει ότι το όφελος από την αποφυγή ζημιών στο μέλλον υπερκαλύπτει την επένδυση που απαιτείται σήμερα.

“Ουσιαστικά, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρέπει να συνεισφέρουν το δικό τους μέρος στη χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τη διατήρηση της ασφαλισιμότητας. Από την κυβέρνηση, μέχρι όλο το φάσμα του ασφαλιστικού κλάδου και τους ασφαλισμένους”.

Ο Menzinger υπογράμμισε επίσης ότι η εντολή προς τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν τον κίνδυνο και να τον εγγράψουν στον ισολογισμό τους σε μη επαρκείς για τον κίνδυνο τιμές δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα, είναι βασικό να διατηρηθεί μια ανοικτή αγορά με δυνατότητα τιμολόγησης ανάλογα με τον κάθε κίνδυνο, σημείωσε.

Το στέλεχος της Swiss Re παρατήρησε επίσης ότι τα πρόσφατα γεγονότα, ιδίως στην Ευρώπη, οδήγησαν σε αναζωπύρωση αυτών των προσπαθειών σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες ζημιών

“Αυτές οι συζητήσεις για την εισαγωγή νέων ασφαλιστικών συστημάτων δε γίνονται απομονωμένες από μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο, πώς μπορούμε να τον προλάβουμε και πώς μπορούμε να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των πραγμάτων που δεν μπορούμε να αποφύγουμε”, δήλωσε ο Menzinger.

Και πρόσθεσε: “Το κύριο μέλημά μου δεν είναι να πω στις κυβερνήσεις τι πρέπει να κάνουν ή τι δεν πρέπει να κάνουν. Αυτό για το οποίο πραγματικά θέλω να μιλήσω είναι η συμβολή που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος των ασφαλίσεων και των αντασφαλίσεων.

“Εάν εξετάσετε τις επενδύσεις σε υποδομές, ο κλάδος μας διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση των επενδύσεων σε προστατευτικές υποδομές μέσω της ανάληψης ορισμένων κινδύνων. Αν μιλάμε για ετοιμότητα και ανταπόκριση, υπάρχει ένας ρόλος για τον κλάδο να δώσει κίνητρα για τη μείωση των κινδύνων μέσω της κατάλληλης τιμολόγησης- και υπάρχει ένας μεγάλος ρόλος για εμάς να συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις και τους μεμονωμένους ασφαλισμένους σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν”.

Τέλος, η ανάπτυξη προτύπων για την καλή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ένας άλλος βασικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο κλάδος και να βοηθήσει την κοινωνία να αυξήσει την ανθεκτικότητά της, σύμφωνα με τον Menzinger.

Ο Menzinger εξήγησε: “Ο κλάδος αυτός έχει τις ρίζες του στο να βοηθά την κοινωνία να διαχειρίζεται τους κινδύνους. Πριν από 150 χρόνια οι αστικές πυρκαγιές ήταν ευρέως διαδεδομένες, έκαιγαν ολόκληρες πόλεις. Θα έλεγα ότι οι αστικές πυρκαγιές είναι ενδεχομένως αυτό που η κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση της γενιάς μας. Η ίδια η ίδρυση της Swiss Re ανάγεται σε μια πυρκαγιά στην Ελβετία που έκαψε μια ολόκληρη πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

“Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός, αλλά τελικά το οικονομικό κόστος του τρόπου με τον οποίο χτίζονταν τα κτίρια έγινε τόσο υψηλό που η ασφαλιστική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν καθολικούς κώδικες ανάληψης κινδύνου για την πυρκαγιά και τους νόμους περί ζωνών. Συμφώνησαν και συνεργάστηκαν για την ίδρυση πυροσβεστικών υπηρεσιών κάθε τρία μίλια κ.λπ.

“Θα έλεγα ότι, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να υπάρξει άλλη μια ανάγκη να έρθουμε σε επαφή και να εργαστούμε από κοινού για να κάνουμε το καλύτερο ως κλάδος ώστε να βοηθήσουμε στην αύξηση της ανθεκτικότητας”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.